Telespectatorii pot alege să urmărească, în această lună, serialul coreean „Prințul Jumong”, comedia polițistă de aventuri „Comisarul Rex”, precum și noi miniserii documentare despre America și Rusia.
Din 5 august, fanii serialelor coreene se vor bucura să vadă la TVR 1 una dintre cele mai apreciate producții ale televiziunii coreene, „Prințul Jumong” (Coreea de Sud 2006). Drama istorică în 81 de episoade prezintă viaţa legendarului prinţ coreean Jumong Taewang și va putea fi urmărită de luni până vineri, de la ora 17.15.
Considerat fondatorul, în anul 37 î.Chr., al regatului Goguryeo, unul dintre cele trei regate istorice coreene, Jumong, la fel ca Alexandru cel Mare sau Ginghis Han, a devenit un adevărat mit, numit în legendele populare „regele sfânt de la Răsărit”. A fost unul dintre acei eroi care şi-a copleşit generaţia şi a schimbat istoria. Dar ce-ar putea fi un om obişnuit sau rege, dacă nu ar cunoaşte dragostea? Din fericire, Jumong a fost nu numai un mare prinţ, ci şi un om care a trăit o mare poveste de dragoste.
Şi totuşi, puţine detalii clare se ştiu despre viaţa lui, aşa încât adevărul istoric se împleteşte adesea cu ficţiunea şi cu elemente fantastice din mitologia asiatică. Povestea serialului începe în jurul anului 60 î. Hr., când dinastia chineză Han cucerise triburile din peninsula Coreea, iar Haemosu, liderul rebelilor, se îndrăgosteşte de frumoasa Yuhwa, fiica unui şef de clan. Deşi cei doi nu vor putea rămâne împreună, din iubirea lor vine pe lume Jumong. Douăzeci de ani mai târziu, tatăl şi fiul se reîntâlnesc, iar tânărul se maturizează şi devine un excelent luptător sub îndrumarea lui Haemosu. Când acesta este asasinat chiar de fraţii vitregi ai lui Jumong, viitorul prinţ jură să-şi răzbune tatăl şi să alunge dinastia Han de pe tron, dedicându-şi întreaga viaţă îndeplinirii acestui ţel.
În rolurile principale sunt Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su, iar regia este semnată de Geun-hong Kim şi Ju-hwan Lee.
Rex – un american la Roma
Odată cu debutul serialului coreean, admiratorii simpaticului ciobănesc german Rex și ale partenerului său, comisarul Fabbri vor urmări aventurile acestora mai devreme. Cele mai complicate cazuri ale carabinierilor din Roma vor fi soluționate, astfel, de luni până vineri, de la 18.30, la TVR 1.
Dresorul Ciprian Nechita spune despre câinii de film că trebuie să fie și ei actori, „să poată lucra în prezența mai multor persoane, cu foarte mulți factori de distragere a atenției și să poată asculta pe oricine”. De asemenea, este important ca animalul să fie obișnuit cu mai mulți oameni, astfel încât să nu se întâmpine dificultăți atunci când, la filmare, câinele trebuie să însoțească un actor sau altul.
Dacă în primele sezoane ale serialului, realizat de televiziunea națională austriacă ORF între anii 1994-2004, câinele care întruchipează îndrăgitul personaj provenea din Germania, de lângă orașul Regensburg, în sezoanele filmate din 2008 până în 2015 de televiziunea italiană RAI (sezoane pe care le vedem vara aceasta la TVR 1), ciobănescul care joacă rolul lui Rex se numea, de fapt, Henry și venea tocmai din Statele Unite. Cu toate acestea, Henry s-a adaptat ușor la numele personajului său și la faptul că i se vorbea în altă limbă.
Documentare elvețiene în premieră despre zone necunoscute din America și Rusia
Jurnalistul elvețian Arthur Honegger realiza, în 2019, o serie documentară în patru părți ce prezintă fața nevăzută a câtorva state americane. „America necunoscută” se difuzează sâmbăta și duminica la TVR 1, de la ora 15.30. Dakota de Sud, Porto Rico, New Mexico şi Hawaii sunt cele patru state care ni se dezvăluie altfel decât din perspectiva turistică, prin ochii jurnalistului, cu provocările cu care se confruntă locuitorii acestora, dar și posibilii vizitatori.
Din 15 august, trecem oceanul și ne mutăm la Est, în „Rusia necunoscută”. Realizată în 2018 tot de televiziunea elvețiană, miniseria în patru episoade aduce o abordare inedită asupra celei mai întinse țări din lume. Christof Franzen a fost timp de 10 ani corespondentul televiziunii publice elveţiene în Rusia. Înainte de a se întoarce acasă, a colindat țara prin zone îndepărtate de agitata scenă politică. Elbrus – cel mai înalt munte din Caucaz, Siberia, lacul Baikal și Sankt Petersburg sunt descrise de jurnalistul elvețian pentru telespectatorii TVR 1, sâmbăta și duminica, de la 15.30.