Imaginea, care apare pe un afiș pentru filmul său independent „Kaali", a stârnit o dezbatere națională în India, politicieni, diplomați și poliția locală fiind printre cei care au acuzat-o pe regizoarea Leena Manimekalai de ofensă adusă sentimentelor religioase.
Filmul, care folosește o ortografie alternativă în limba engleză a numelui zeiței, a fost unul dintre cele 18 pelicule să exploreze multiculturalismul în cadrul expoziției „Under the Tent" a Universității Metropolitane din Toronto, organizată la Muzeul Aga Khan.
Descris ca fiind un „documentar de performanță", filmul o imaginează pe zeița hindusă „coborând asupra unei regizoare" și privind Canada prin ochii ei, a explicat Manimekalai.
„Ea este un spirit liber. Ea scuipă în fața patriarhatului. Ea demontează Hindutva (o ideologie care urmărește să transforme India seculară într-o națiune hindusă). Ea distruge capitalismul. Ea îi îmbrățișează pe toți cu o mie de mâini... alege dragostea" și acceptă o țigară de la locuitorii străzii din clasa muncitoare”, a adăugat Manimekalai într-un e-mail.
Un afiș promoțional o arată pe zeița hindusă fumând și ținând î un steag curcubeu, un simbol al comunității LGBTQ.
Manimekalai, care provine din statul Tamil Nadu din sudul Indiei și este în prezent bursieră la Universitatea York din Toronto, a distribuit sâmbătă posterul pe Twitter. Acesta a devenit în curând viral, stârnind reacții furioase din partea unor utilizatori indieni ai rețelelor de socializare. Mulți dintre aceștia au cerut arestarea ei. În câteva zile, zeci de mii de tweet-uri au apărut cu hashtag-ul #ArrestLeenaManimekalai.
Într-o declarație publicată luni, Înaltul Comisariat indian din capitala Canadei, Ottawa, a îndemnat autoritățile țării să „ia măsuri" împotriva a ceea ce a numit o „reprezentare lipsită de respect". Muzeul Aga Khan, după ce a proiectat un fragment din film în weekend, a anunțat apoi că opera lui Manimekalai „nu mai este prezentată".
„Muzeul regretă profund faptul că unul dintre cele 18 videoclipuri scurte din Under the Tent și postarea de pe rețelele de socializare care îl însoțește au ofensat, din neatenție, membrii comunităților hinduse și ai altor comunități religioase", a anunțat muzeul într-o declarație publică.
De asemenea, Universitatea Metropolitană din Toronto s-a distanțat de film, exprimându-și „regretul" de a fi „cauzat ofense". Manimekalai și-a exprimat dezamăgirea față de cele două instituții, acuzându-le că au „tranzacționat libertatea academică și libertatea artistică pentru a-și salva pielea".
„Este trist să vedem aceste instituții care funcționează într-o țară suverană precum Canada plecându-se în fața aplicării internaționale a narațiunii totalizante a Hindutva și a înăbușirii necruțătoare a libertății de exprimare", a spus regizoarea.
Controversa s-a rostogolit pe parcursul săptămânii în cadrul dezbaterilor televizate, unde criticii au susținut că portretizarea lui Manimekalai a denigrat o figură sacră. Parlamentarii din India au intervenit și ei. Vinit Goenka, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ, a numit imaginea o „insultă la adresa tuturor indienilor". Politicianul canadian de origine indiană Chandra Arya și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, scriind pe Twitter că văzând afișul a fost „dureros".
Polițiștii din Delhi și din statul Uttar Pradesh au depus plângeri oficiale împotriva regizorului, potrivit CNN-News18, afiliat CNN, deși Manimekalai a declarat că nu a primit nicio notificare oficială.
(sursa: Mediafax)