x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Austrian Baroque Company

Austrian Baroque Company

de Olga Grigorescu    |    01 Sep 2011   •   21:00
Austrian Baroque Company
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1685-1759) a scris relativ putine lucrari vocale in limba sa natala. Ultimele sale piese in limba germana sunt astfel cele 9 Arii pentru soprana, un instrument obligat (vioara, flaut sau oboi) si bas continuu, compuse intre anii 1724 si 1726 la Londra. El si-a ales versurile din primul volum de poezii al prietenului sau din Germania, consilierul B. H. Brockes, cu care fusese coleg la Universitatea din Halle. In Ariile germane, sentimentele nobile de iubire pentru natura si oameni se imbina cu cele pentru Dumnezeu, preamarindu-se mereu creatia divina. Händel foloseste aici aria de tip italian, da capo, cu o mare arta a melodiei, care se desfasoara ampla si generoasa in piesele lente, refl exiva si minunat ornamentata in cele dinamice.

In secolul al XVII-lea, JOHANN HEINRICH SCHMELZER (c. 1620-1680) a fost considerat unul dintre cei mai faimosi violonisti din intreaga Europa. Nascut si educat in Austria, a compus cantate, opere etc, dar si numeroase lucrari pentru vioara, contribuind din plin la evolutia tehnicii acestui instrument. Ciaccona, prin structura sa variationala pe o tema ce trece din registrul grav in zone mai inalte, i-a dat ocazia desfasurarii unei deosebite inventivitati.

Tot in veacul al XVII-lea, a trait si compozitorul GIOVANNI ANTONIO PANDOLFO MEALLI, nascut in Toscana, dar angajat, la un moment dat la curtea arhiducelui de Innsbruck, plecand apoi in Franta si apoi in Spania. Din creatia sa au ramas doar doua colectii de Sonate pentru vioara si clavecin, op. 3 si op. 4. Din aceasta din urma serie, Sonata nr. 1 poarta denumirea La Bernabea (poate dupa numele unui personaj cunoscut din preajma sa). Este o piesa intr-o singura parte, dupa un model mai vechi al genului, in care gasim mai multe miscari, unele mai lirice, altele mai infl orite si mai dansante.

Compozitor si oboist, GIUSEPPE SAMMARTINI (1695-1750 – fratele mai celebrului Giovanni Battista) a plecat din orasul sau natal, Milano, si s-a stabilit la Londra, unde s-a afirmat atat ca interpret, cat si ca autor de concerti grossi, concerte solistice, uverturi, duete, sonate. Sonata op. 2 nr. 4 in Sol major se deruleaza in 4 parti alternand miscarile asezate cu cele rapide.

BENEDETTO MARCELLO (1686-1739) s-a facut si el cunoscut impreuna cu fratele sau, tot muzician, Alessandro. Proveneau dintr-o familie venetiana bogata, ceea ce i-a permis lui Benedetto sa fi e si scriitor, avocat, magistrat, consilier guvernamenal. Creatia sa este insa uriasa, cuprinzand cantate, oratorii, opere, concerte si sonate. Asa cum apar si in Ciaconna care se va interpreta astazi, larga melodicitate si abilitatea in conducerea polifonica a vocilor sunt calitati ce au adus muzicii sale o binemeritata faima.

Ciaconna din finalul programului apartine compozitorului italian ANTONIO BERTALI (c. 1605-1669). Aceasta este realizata intr-un stil mai arhaic, dar poate chiar mai stralucitor in variatiunile temei obligatorii. Nascut la Verona, in Italia, a gasit destul de timpuriu angajamente la Viena, unde a ajuns pana la urma capelmaistru al curtii imperiale. Asa cum rezulta din arhive, a compus mai bine de 2000 de lucrari in toate genurile religioase si laice.


La fel ca pe disc, programul din aceasta seara este realizat cu concursul sopranei de origina spaniola NURIA RIAL. (Studii la Academia de Muzica din Basel). Este una dintre cele mai solicitate voci in concertele ansamblurilor de muzica baroca. Are o cariera de succes si pe scena lirica. Discografi a ei cuprinde, intre altele, programe integrale Bach – cantate, misse, oratorii –, Recviemurile de Mozart si Fauré, Stabat Mater de Pergolesi.


Vineri 2 sept
Ora 22.30 Ateneul Roman
Seria 'Concertele de la miezul noptii'
AUSTRIAN BAROQUE COMPANY
Solista : NURIA RIAL – soprana

Program :
● G. F. Händel – Künft’ger Zeiten eitler Kummer HWV 202
● G. F. Händel – Die ihr aus dunklen Grüften HWV208
● J. H. Schmelzer – Ciaccona
● G. A. Pandolfi Mealli – Sonata op. 4 nr. 1 'La Bernabea“
● G. F. Händel – Süße Stille, sanfte Quelle HWV 205
● Giuseppe Sammartini – Sonata in Sol Major op. 2 nr. 4 Andante, Allegro, Affetuoso, Allegro assai
● G.F. Händel – Süßer Blumen Ambrafl ocken HWV 204
● B. Marcello – Ciaccona
● G.F. Händel – Flammende Rose, Zierde der Erden HWV 210
● A. Bertali – Ciaccona

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011