Zilelor Bucureștiului se sărbătoresc prin evenimente culturale de elită, la Casa Artelor Dinu Lipatti, din centrul Capitalei. Astăzi și mâine, 18-19 septembrie 2021, între orele 19:00-22:00, iubitorii muzicii sunt invitați la cea de-a III-a Ediție a evenimentului organizat cu ocazia aniversării a 562 de ani de la prima atestare documentară certă a orașului. Acesta este ultimul weekend în care evenimentele se pot desfășura fără aplicarea noilor restricții și norme care vor intra în vigoare începând de luni.
Publicul este invitat să se bucure de expozițiile în aer liber „Zilele Bucureștiului – Bucureștiul Muzicii Clasice”, despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea unora dintre cei mai importanți interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești. De asemenea, cei care vor ajunge la Casa Artelor în aceste zile vor putea afla detalii despre viața și opera marelui compozitor și pianist Dinu Lipatti, prin expozițiile permanente, și vor putea asculta înregistrări celebre din muzica clasică românească.
Sâmbătă, 18 septembrie 2021, de la ora 19:00, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de Muzică interbelică românească intitulat „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara?”, susținut de solista Nadia Trohin și pianistul Mircea Tiberian. Programul conține cele mai cunoscute cântece din perioada interbelică într-o interpretare jazz. De la ora 20:00 va fi proiectat filmul „O scrisoare pierdută” pe baza piesei de teatru omonime scrisă de Ion Luca Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu și Victor Iliu. Comedie de moravuri electorale cu acțiunea plasată la sfârsitul secolului XIX într-un oraș de provincie din Vechiul Regat, filmul prezintă alegerile din 1883, mai exact cele petrecute într-un județ de munte. Producția filmului este semnată de Ștefan Staicu, iar director de imagine este Andrei Feher. Scenografia îi aparține lui Giulio Tincu, iar muzica a fost creată de Paul Constantinescu. Realizat după o reprezentație de succes susținută pe scena Teatrului Național, filmul „O scrisoare pierdută” îi are în distribuție pe unii dintre cei mai mari actori români din toate timpurile: Nicki Atanasiu, Alexandru Giugaru, Radu Beligan si Grigore Vasiliu-Birlic.
Duminică, 19 septembrie 2021, începând cu ora 19:00, în Salonul de Muzică va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică clasică intitulat „Mozaic”, susținut de Ansamblul „PlaCello” format din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian. Programul cuprinde un repertoriu care ne va purta de la tradiția barocă până la muzica contemporană. Iar de la ora 20:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „D-ale Carnavalului”, pe baza piesei de teatru omonime scrisă de Ion Luca Caragiale, în regia lui Gheorghe Naghi și Aurel Miheleș din anul 1959. In film au fost preluate și elemente din piesa „Conu Leonida față cu reacțiunea” de același autor. Director de imagine este Ștefan Horvath, iar producător Mihai Duță. Montajul a fost realizat de Eugenia Nagy, muzica este semnată de Mircea Chiriac, iar scenografia aparține arh. Liviu Popa. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru și Ion Lucian.
Conceptul Evenimentului „Zilele Bucureștiului la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediția a III-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti. Prețul biletelor cumpărate de la sediul Casei Lipatti este 20 de lei pentru un adult și 10 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari, pentru evenimentele desfășurate în Salonul mare, respectiv 15 lei și 8 lei cu reducere pentru aceleași categorii, la evenimentele desfășurate în Salonul mic. Accesul publicului va fi permis începând cu orele 18:30, respectând condițiile de siguranță necesare, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății și al autorităților competente. Pentru participarea la Eveniment nu este necesar certificatul de vaccinare, însă la intrarea în Curtea cu balansoare se va măsura temperatura, iar publicul este rugat să respecte regulile de distanțare fizică și să poarte masca de protecție pe tot parcursul evenimentului, conform legilor în vigoare. Evenimentul se va desfășura cu 70% din capacitatea Sălii și a Curții.