x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Christian Zacharias conduce Festivalul SRR

Christian Zacharias conduce Festivalul SRR

de Maria Sârbu    |    08 Mar 2012   •   21:00
Christian Zacharias conduce Festivalul SRR

In anii de pauza ai Festivalului International 'George Enescu', la Bu­cu­resti se va desfasura Festivalul SRR, eveniment cultural care va oferi iu­bi­to­rilor de muzica si nu numai posibili­ta­tea de a vedea si asculta artisti de ni­vel mondial. Acest festival, organizat de Societatea Romana de Radio­difuziune (SRR) si Artexim, urmeaza sa debuteze in septembrie 2012, fiind 'ca o completare la programul cultu­ral national', deoarece s-a nascut in urma analizarii Festivalului 'George Enescu' din 2011, cand s-a constatat, asa cum afirma organizatorii, im­pac­tul extraordinar asupra publicului.

Si-au anuntat prezenta la festival, care va avea loc intre 23 si 29 sep­tembrie, unele dintre cele mai renumite orchestre radio din Euro­pa: Radio France, BBC, RAI Torino. A acceptat sa fie director artistic al acestui eveniment celebrul pianist si dirijor Christian Zacharias (foto), cel care a impresionat, in nenumarate randuri, spectatorii Festivalului Enescu.

Primul concert este programat la Sala Palatului si va fi sustinut in 23 septembrie de Orchestra Nationala Radio (dirijor Christian Zacharias), Corul Academic Radio (maestrul de cor Dan Mihai Goia) si solistii: Sibylla Rubens (soprana), Ruxandra Donose (mezzo-soprana), Jörg Dürmüller (tenor) si Sebastian Holecek (bas-bariton). Vor fi interpretate lucrari de Schubert si Beethoven.

In cea de-a doua zi a Festivalului SRR vor aparea in fata publicului mai intai membrii Cvartetului 'Rivinius' (Sala Radio 'Mihail Jora'), care au inclus in program Schubert, Dediu, Blomenkamp, Fauré, si cei ai Orchestrei RAI Torino (Sala Palatului), care va fi dirijata de Juraj Valcuha, cu Alexandru Tomescu – solist, urmand sa fie interpretata muzica de Ceaikovski si Rahmaninov.

Pe 25 septembrie sunt programate concertul Julian Steckel si Cvartetul 'Ad Libitum' (Sala 'Mihail Jora'), cu muzica de Schubert, si al doilea concert al Orchestrei Rai Torino, avandu-l solist de data aceasta pe Christian Zacharias, in program: Brahms si Strauss. A doua zi, la Sala Radio, Christian Zacharias va sustine conferinta intitulata 'De ce Franz Schubert este inconfundabil'.

Seara de 26 septembrie va fi 'dominata', la Sala Mare a Palatului, de Orchestra Radio France, dirijata de Myung-Whun Chung, solist – Jian Wang, care au ales sa interpreteze lucrari de Dvorak si Sostakovici.

In 27 septembrie, la Sala Radio va concerta Cvartetul 'Voces', care l-a invitat pe Christian Zacharias, selectand lucrari de Mozart si Schubert, iar la Sala Palatului – Orchestra Nationala Radio, dirijata de Horia Andreescu, solist Maxim Vengerov (in program: Silvestri si Beethoven).

In penultima zi, Orchestra de Camera Radio, dirijata de Paul Meyer, va veni in fata publicului, la Sala Radio, cu muzica de Men­dels­sohn; solisti – Isabelle van Keulen si Luiza Borac. La Sala Palatului, vor fi pe scena membrii Orchestrei BBC, dirijorul Paavo Järvi si Viviane Hagner (solista). Va rasuna muzica de Enescu, Bruch si Schubert.

Aceeasi orchestra – BBC – va in­cheia, la 29 septembrie, la Sala Pala­tu­­lui, prima editie a Festivalului SRR, avandu-l solist pe Dan Grigore. Vor fi interpretate lucrari de Enescu, Rahma­ninov si Sostakovici.

×
Subiecte în articol: muzica