Dante în Muzică - „Universul dantesc îl întâlnește pe Franz Liszt”
Duo Luporini – Pieruccioni
Dante-Symphonie - Recital de pian cu ocazia Zilei Dante și a împlinirii, în 2021, a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri
25 martie 2021, ora 19.00 (România)
PROGRAMUL CONCERTULUI
Dante – Symphonie: Eine Symphonie zu Dante’s Divina Commedia (S.109)
muzică de Franz Liszt (versiunea pentru pian la patru mâini realizată de Arthur Hahn)
Universul dantesc a fost, de-a lungul secolelor, o sursă de inspirație artistică în artele figurative și plastice, dar nu putea lipsi muzica, de la Renaștere până la mișcările de avangardă din secolul XX, mulți compozitori fiind inspirați de poetica lui Dante. Franz Liszt (Raiding, 22 octombrie 1811 – Bayreuth, 31 iulie 1886) compozitor maghiar, artist intelectual, eclectic și cosmopolit, a compus în 1856 impunătorul poem simfonic Eine Symphonie zu Dantes Divina Commedia – Dante-Symphonie.
Duetul Luporini – Pieruccioni prezintă publicului în transmisiune directă un recital de pian în care este interpretată integral Dante – Symphonie de Franz Listz în versiunea pentru pian la patru mâini realizată de Arthur Hahn. În timpul concertului vor fi proiectate ilustrații de Gustave Doré, un genial pictor și gravor francez, care a ilustrat Divina Comedie prin intermediul tehnicii gravurii. Literatura, muzica și pictura se întrepătrund și ne permit să ne bucurăm cu adevărat de frumusețea acestei compoziții, care este introdusă foarte rar în programele concertelor.
Orietta Luporini a studiat pianul la Conservatorul din La Spezia, are un masterat în Didactica Muzicii, iar în 2007 a obținut Diploma de Masterat. La Academia Internațională din Imola “Incontri col Maestro” a obținut Diploma în Muzică de Cameră. A continuat apoi să se perfecționeze ca solistă cu Maeștrii Bruno Canino, Andrea Lucchesini, Stephanka Krivensky Mandratchjiev și Pier Narciso Masi. S-a afirmat ca solistă în principalele orașe italiene (Roma, Florența, Pisa, Torino, Amalfi, Napoli, Vicenza) pe scenele unor importante instituții precum Festivalul Internațional de Pian de la Amalfi. A înregistrat pentru RAI radio televiziunea italiană și pentru Radio-ul național cehoslovac. A cântat în 2002 cu ocazia redeschiderii Muzeului Georgofili din Florența, după atentatul din 2001. Colaborează cu mai mulți muzicieni atât în duet cât și în formații camerale (duo, trio, colaborări cu interpreți de operă) în Italia și în străinătate: în Germania (Stadthall Unna, 2011 și 2013), Austria (Italienische Kultur Institut, Viena, 2013; Societatea Dante Alighieri din Vienna, 2014- 2017, și din Eisenstadt, 2018;), Bulgaria (Saal Bulgaria, Sofia 2014), Algeria (7°Festival Culturale Internationale, Algeri 2015) și Danemarca (Metronomen Saal, Copenhaga, 2019), bucurându-se de succes în fața publicului și a criticii. În 2003 pune bazele asociației muzicale “Giardini Sonori”, fiind președintele acesteia, și promovează răspândirea culturii și educației muzicale prin cursuri, seminarii și concerte, acordând o deosebită atenție muzicii de cameră pentru tineri și susținând personal cursuri și lecții-concert despre creația lui Giacomo Puccini în italiană, engleză și germană. În 2010 a imprimat CD-ul intitulat “ Meravigliose sofferenze / Minunatele suferințe”, dedicat producției romantice (F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms).
Luca Pieruccioni a studiat pianul la Conservatorul de Stat “Giacomo Puccini” din La Spezia sub îndrumarea Maestrului Franco Parenti. A studiat dirijatul urmând cursurile susținute la Florența de Maestrul Piero Bellugi, cu care a lucrat la tehnica de dirijat și la aspecte legate de interpretare cu referire la repertoriul simfonic al lui Haydn, Mozart și Beethoven. A frecventat un curs de studiu cu orchestra simfonică “Alfredo Catalani” din Lucca, obținând cu notă maximă Diploma de Înaltă Formare Orchestrală. A urmat cursurile de perfecționare susținute de Isacco Rinaldi (discipolul lui Arturo Benedetti Michelangeli), Robert McDonald (profesor la Juilliard School din New York), Hector Moreno, Bruno Canino. Ha obținut premii la concursuri de pian naționale și internaționale, adjudecându-și premiul al II-lea la Concursul de Pian “Città di Camaiore”(LU), premiul I la Concursul de Pian “Città di Genova”, premiul I la Concursul “Riviera della Versilia” (LU), premiul I la London International Music Competition Grand Prize Virtuoso. Desfășoară activități concertistice ca solist și în formații camerale. A cântat în Italia pentru Società dei Concerti din La Spezia, la Teatrul “Tempietto di Genova”, la Desenzano del Garda (BS), la Viareggio în cadrul Seriei “Tineri concertiști”, la Lucca la Muzeul Catedralei, pentru Società Filarmonica Pisana, la Cortona (AR) pentru Amici della Musica, la Roma la Villa Torlonia, Teatrul Marcello, la Festivalul de Muzică “Terre di Maremma”, la Palatul Ducal din Massa, la Pescara Music Festival. A fost pianist colaborator la Teatrul del Giglio din Lucca pentru punerea în scenă a mai multor Opere sub bagheta lui Alberto Zedda și a altor dirijori importanți. A susținut conferințe și lecții-concert la Asociații Muzicale italiene analizând muzica simfonică și de pian și acordând o atenție deosebită analizei stilistice și formale și interpretării muzicale a unor compoziții de: Mozart, Beethoven, Chopin, Schubert, Schumann, Brahms, Liszt. Este profesor de pian la Liceul de Muzică “A. Passaglia” din Lucca.