x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, pe scena Operei Naționale București

Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, pe scena Operei Naționale București

31 Mai 2021   •   14:48
Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, un eveniment unic menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Paulei Stoica. Cu participarea Orchestrei Operei Naționale București.

 

Cu acest prilej, Ruxandra Donose, una dintre cele mai recunoscute mezzosoprane ale lumii, va fi prezentă pentru publicul spectator pe scena Operei Naționale București. Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”.

 

Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare.

 

Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa, a început o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena,  München, Frankfurt, etc) şi a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt.

În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în „Povestirile lui Hoffmann”, de Offenbach.

În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrararea compozitorului Antonin Dvorak, „Stabat Mater”.

În anul 2008 a cântat în premiera mondială a operei „The Fly” de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica.

Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: „Don Giovenni” de Mozart (rolul Dona Elvira), „Moartea Cleopatrei” de Berlioz, „Orfeu și Euridice” de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) şi „Il Farnace” de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianță specific barocă, alături de un grup de instrumentiști care au cântat pe instrumente istorice.

De-a lungul carierei artistice a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta.

A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.

„Cenuşereasa”, „Carmen”, „Norma”, „Werther”, „Cavalerul rozelor”, „Idomeneo” sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

Biletele se pot achiziționa online de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

 

Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare spectacol, reprezentațiile au fost adaptate și nu depășesc o durată de maximum 2 ore, conform normelor oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măștii este obligatorie, se va respecta distanțarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentația, în baza biletului (fizic sau electronic). Pentru a participa la spectacolele Operei Naționale București vaccinarea nu este obligatorie.

×
Subiecte în articol: ruxandra donose