x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Horia Andreescu: "Am semnat o integrală Enescu pe CD"

Horia Andreescu: "Am semnat o integrală Enescu pe CD"

de Cristina Sârbu    |    07 Sep 2011   •   21:00
Horia Andreescu: "Am semnat o integrală Enescu pe CD"
● Sunteti un oaspete permanent al ultimelor editii de Festival George Enescu, ati avut si in acest context ocazia sa dirijati cateva dintre cele mai mari orchestre ale lumii. Cum vedeti colaborarea cu Orchestra Simfonica din Londra? Intalnirea cu un astfel de ansamblu urias prin traditie si reputatie provoaca desigur, in egala masura, bucurie si... teama, oricat de bun si de experimentat este dirijorul caruia i se ofera aceasta onoare, mai ales intr-un asemenea context, un mare Festival international.
● Festivalul George Enescu a ajuns in ultimii ani, cu adevarat, unul din cele mai mari si mai prestigioase festivaluri ale Europei. A reusit sa aduca la Bucuresti orchestre si interpreti de mare prestigiu. Am dirijat, succesiv, in ultimii ani, intre altele, Filarmonica Regala din Londra si iata, a doua oara, Orchestra Simfonica londoneza, una dintre foarte marile orchestre ale lumii. A lucra cu aceasta orchestra nu se leaga pentru mine de substantivul "teama" ci de "responsabilitate". Cu atat mai mult cu cat dirijez Simfonia a VI-a de Mahler, una dintre cele mai complexe si coplesitoare simfonii.

● Dupa ce multi ani ati fost dirijor asociat, din stagiunea trecuta ati devenit dirijor principal al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu. Ce presupune aceasta schimbare de pozitie?
● De-a lungul timpului, in viata multor dirijori se petrec schimbari de orchestre si de pozitii. Deocamdata, in privinta dirijorilor sefi /principali ("Chief/principal conductor", "Chefdirigent") atat la Filarmonica George Enescu cat si la Orchestrele Radio, s-au petrecut schimbari fara finalizari inca definitive.

● Discografia este o carte de vizita eficienta pentru un artist. Dupa performanta Integralei Enescu (8
CD-uri), editata de Electrecord si Olympia-Londra foarte bine promovata si difuzata in intreaga lume, in ultimii ani mai semnati un CD cu Rundfunk Sinfonieorchester din Berlin (2007); un altul cu Westdeutscher Rundfunk din Köln (lucrari de Pascal Bentoiu – 2004); in 2008 ati inregistrat la Electrecord lucrari de Dvorák si Musorgski-Funtek, cu Netherlands Philharmonic Orchestra, iar in 2009, cu Orchestra Nationala Radio si pentru Casa Radio, Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu. Multa muzica romaneasca. Dar din pacate exista inca numeroase partituri romanesti clasice si chiar contemporane de autentica valoare care, nefiind inregistrate pe CD, nu pot circula international si, in consecinta nu pot fi cunoscute. Aveti planuri si pentru, cel putin, cateva dintre ele?
● Integrala Enescu pe care am realizat-o pe CD, cum bine spuneati, a fost larg difuzata in lume si cu foarte bune comentarii in ziare de prestigiu din strainatate. Ea se alatura altor peste 50 de inregistrari discografice pe care le-am realizat in tara si in strainatate. Tot timpul am fost preocupat sa fac cunoscuta in lume creatia muzicala din tara noastra. Lucru de loc simplu pentru ca, din pacate si din multiple motive, aceasta este aproape necunoscuta. Dar insist. Fata de ce ati enumerat dvs. as adauga doua noi exemple: Suita a III- a Sateasca, inregistrare pentru Radio Köln, cu orchestra WDR; in 2010 am inregistrat Concertul nr. 1 pentru viola si orchestra si Simfonia a IV de Wilhelm Berger, iarasi cu orchestra Radiodifuziunii din Berlin pentru Deutschland Radio Kultur si – sub forma de CD – lucrarile respective urmeaza sa apara in toamna aceasta la fi rma germana CPO.
Planuri? Da, multe. De pilda participarea cu una din primele orchestre ale Romaniei (cu repertoriu romanesc) la cateva mari festivaluri din lume. Asta insa depinde de masura in care institutii si fi rme romanesti decid sa sustina fi nanciar asemenea excelente proiecte. Apoi, de pilda, difuzarea prin UER (Uniunea Europeana de Radio) a unui numar sporit de concerte foarte bune, in care sa figureze si unii din excelentii nostri compozitori. La Universitatea Nationala de Muzica voi sprijini mai intens promovarea talentelor autentice si a cercetarilor/compozitiilor corespunzatoare celor mai noi mijloace tehnice.


Personalitate reprezentativa pentru arta dirijorala nationala si internationala, HORIA ANDREESCU
si-a inscris un record in cariera: peste 60 de discuri. Intre ele, integrala lucrarilor simfonice de George Enescu. A detinut functii importante in cadrul Radioului national; este dirijor al Filarmonicii "George Enescu", fondator si dirijor al formatiei "Virtuozii din Bucuresti". Este reinvitat la Londra, Ierusalim, Hamburg, Verona, Leipzig, Madrid, Copenhaga, Tel Aviv s.a., pentru concerte, cu orchestre renumite.
Horia Andreescu este un cerebral, un arhitect al sunetului, al formei muzicale.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011