x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Lacrimile de mai ale Sibiului

Lacrimile de mai ale Sibiului

de Loreta Popa    |    28 Mai 2014   •   14:47
Lacrimile de mai ale Sibiului
Sursa foto: Sebastian Marcovici

Alte două concerte din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică au încântat publicul sibian. Violonistul Rodrigo Puskas şi pianistul Dario Bonuccelli, sub semnul lui Mozart, Brahms şi E. Ysaye, şi Cvartetul Borodin, sub al lui Beethoven şi Şostakovici. Sibiul este un oraş care trăieşte într-un ritm aparte, într-o respiraţie aparte, reuşind să dăruiască mereu din frumuseţea lui celor care vin să-l cunoască. Nu a fost numit întâmplător capitală culturală europeană, pentru că oamenii de aici au un fel de al şaselea simţ când vine vorba despre artă, de cultură în general. Organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu au oferit deci tuturor celor prezenţi în oraş şansa extraordinară a întâlnirii cu violonistul Rodrigo Puskas şi pianistul Dario Bonuccelli, dar şi cu Cvartetul Borodin, care se bucură de un prestigiu de neegalat în lumea muzicii de cameră, fiind recunoscut pentru intensitatea şi virtuozitatea interpretării. Cvartetul Borodin, înfiinţat în 1945 de patru studenţi ai Conservatorului din Moscova, se află pentru prima dată în România. Cvartetul Borodin este cunoscut pentru strânsa colaborare cu Dmitri Șostakovici, la crearea cvartetelor lui, cu precădere a celebrului cvartet nr. 8. Membrii actuali ai Cvartetului sunt Ruben Agaronian (vioara 1), Serghei Lomovski (vioara 2), Igor Naidin (violă) și Vladimir Balșin (violoncel). Cvartetul a colaborat, pe parcursul anilor, cu muzicieni faimoși alături de care a explorat valențele repertoriului muzicii de camera precum Dimitri Șostakovici, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovici, Yuri Bashmet, Elisabeta Leonskaia, Natalia Gutman, Elisso Virsaladze și Christoph Eschenbach.

Vioara, viola şi violoncelul sunt instrumente polivalente, care se simt acasă oriunde, în orice context ar fi, iar muzicienii adevăraţi au destulă flexibilitate cât să facă faţă unor condiţii nu totdeauna ideale, din punct de vedere sonor. Sala festivă a Bibliotecii Astra însă a fost perfectă din acest punct de vedere. Dincolo de acest ideal al acusticii, există acea comunicare, acea comuniune muzicală între cel care cântă şi cel care ascultă şi acest lucru s-a întâmplat şi la concertul Cvartetului Borodin. Un amestec de firesc şi elaborare. Interiorizaţi, dar cuceritori, aceşti muzicieni se rup sfâşietor de ei însişi şi devin pentru o vreme alţii. Când sunt pe scenă, dăruiesc şi primesc în acelaşi timp. Dăruiesc şi transmit toate stările prin care trec în acele momente, care uneori înseamnă frământări, emoţii şi trăiri ale celui care a compus bucata muzicală pe care o interpretează, şi primesc chipurile fericite ale celor prezenţi şi aplauzele lor…
Viaţa unui muzician este una complexă. Munceşte foarte mult şi este tot timpul pe picior de plecare. Un muzician este un călător prin sufletele celor care vin să-l asculte, cum spunea un cunoscut violonist român. Aşa că membrii Cvartetului au sosit discret. Nici o televiziune n-a difuzat vreun reportaj pompos despre aterizarea lor sau despre comportamentul "de fiţe" cu care ne-au obişnuit aşa-zisele vedetele autohtone. Cvartetul Borodin a venit în România decent, liniştit, ceea ce confirmă stilul personal cu care s-a remarcat de-a lungul anilor. Poate ca să marcheze cumva evenimentul, compania aeriană cu care cvartetul a zburat le-a pierdut bagajele, iar concertul serii de 27 mai a fost unul altfel, căci nimeni n-a purtat haine de gală, ci o ţinută casual. S-au plimbat prin oraş, au admirat arhitectura, au stat de vorbă cu oamenii, au venit conştiincioşi la repetiţii şi au cântat dumnezeieşte.

Cerul s-a întunecat pentru o oră, două şi încet lacrimi de mai au început să cadă peste oraş. Asfalt, copaci, maşini, statui, animale, oameni s-au lăsat binecuvântaţi de atingerea lor. Echipa Festivalului şi-a făcut datoria, programele au fost aşezate pe fiecare scaun, aparatele de filmat erau deja la locul lor, iar fotografii şi-au găsit locurile cele mai bune pentru a surprinde perfect clipa cu obiectivul lor. Trecători grăbiţi şi-au scuturat umbrelele şi au pătruns emoţionaţi în Sala Festivă a Bibliotecii Astra, dornici să asiste la concertul Cvartetului Borodin, nu numai pentru că acesta se află pentru prima dată în România, dar şi pentru că ocaziile de a asculta asemenea muzicieni sunt extrem de rare. Atât la repetiţii, cât şi în timpul concertului stăpână a fost liniştea. Ruben Agaronian, Serghei Lomovski, Igor Naidin şi Vladimir Balşin au intrat pe scenă fără o vorbă şi au lăsat muzica să-i învăluie într-o aură specială. Profesionişti adevăraţi, artişti desăvârşiţi, dar modeşti şi timizi în acelaşi timp. “Sunt bucuros că am avut ocazia să ascult Cvartetul Borodin, n-a mai avut Sibiul aşa ceva de ceva vreme. A mai fost acum câţiva ani un cvartet din Slovacia, foarte bun, dar ceea ce am auzit în această seară a fost minunat. Mici şi extrem de rare evenimente. O coeziune atât de mare între cei patru muzicieni rar am văzut. Patru muzicieni adevăraţi reuşesc prin omogenitatea interpretării să dăruiască publicului compoziţii absolut răvăşitoare. Dialogul dintre ei este extraordinar, aceste patru voci care se ajută una pe alta să se înalţe într-un zbor ameţitor. E incredibil ce tonalităţi reuşesc aceşti muzicieni”, ne-a spus Remus Rizescu, profesor de muzică, dar în acelaşi timp singurul compozitor de muzică simfonică şi camerală din Sibiu, prezent la concert.

Sunetul a fost INCREDIBIL! Cvartetul nr. 9, în Do major, op.59 nr 3, de Ludwig van Beethoven, Cvartetul nr. 7, în Fa diez minor, op. 108 şi nr. 8, în Do minor, op. 110 de Dmitri Şostakovici au lăsat fiecare instrument prezent pe scenă să fie auzit perfect, iar talentul celor patru muzicieni ruşi a lăsat fără cuvinte Sala Festivă a Bibliotecii Astra din Sibiu, plină până la refuz. Un singur lucru a reuşit să mai facă asistenţa, să aplaude frenetic şi din toată inima. De altfel, schimbările subite şi extreme ale partiturilor au lansat publicul ascultător într-o căutare perceptivă demnă de remarcat. Poate nu întâmplător Cvartetului Borodin îi este recunoscută valoarea inestimabilă a deceniilor sale de experienţă.

Aflat deja la jumătatea sa, Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu continuă să atragă nu numai melomanii înrăiţi, dar şi suflete dornice de trăiri speciale pe care numai muzica le poate oferi.

×