x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Maria Tănase” şi 100.000 de euro

„Maria Tănase” şi 100.000 de euro

de Dana Andronie    |    12 Oct 2011   •   21:00
„Maria Tănase”  şi 100.000 de euro

Albert Einstein a spus clar: 'Fara criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere'. Ei bine, la Craiova va inflori cea de-a XXI-a editie a Festivalului-concurs National al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc 'Maria Tanase' (21-26 noiembrie)!

Pusa sub semnul incertitudinii, din motive financiare, editia din acest an, si-a gasit 'salvarea' in traditie, in valoarea patrimoniului lasat de Maria Tanase.

Organizatorii n-ar mai fi avut tihna sufleteasca, daca ar fi 'omorat' un asemenea eveniment de anvergura nationala, cu toate ca sustinerea lui implica eforturi 'criminale'. O singura data s-a intamplat ca festivalul sa se cutremure. Era in 1977.

In 2011, se implinesc 42 de ani de cand exista, la Craiova, Festivalul 'Maria Tanase'. 'Putem afirma ca s-a scris deja… istorie. O istorie de care se leaga si Cetatea Baniei, care, inteligent si plina de devotament, a inteles sa «nasca» si sa «creasca» ceea ce a devenit ulterior marca de identitate a locului – un festival national dedicat Marii Doamne a cantecului popular romanesc. Sa ne plecam, dar, in fata memoriei Mariei Tanase si sa ne pregatim, asa cum se cuvine, sa redeschidem portile regalului ce-i poarta numele peste veacuri. Caci numai asa vom putea fi mai senini si mereu mai impliniti', declara organizatorii ? Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Dolj.

Cum-necum, s-au pus deoparte aproape 4 miliarde lei vechi (aproape 100.000 de euro) pentru acest festival. Daca se vrea, se poate! Valoarea totala a premiilor se ridica la peste 5.000 de euro. Marele Premiu – Trofeul 'Maria Tanase' valoreaza 1.000 de euro. La cele doua sectiuni, solisti vocali si solisti instrumentisti, vor fi inmanate: Premiul I – 700 de euro, Premiul al II-lea – 600 de euro, Premiul al III-lea – 500 de euro.

Presedintele juriului, Tudor Gheorghe, este de neinduplecat, declarand de cativa ani incoace ca nu este deloc usor, ca este chiar dureros pentru concurenti, caci 'nu vom da premii doar de dragul prestigiului acestui festival'. 'Marie, Marie,/ Ia sa-mi spui tu mie,/ Care floare-nfloare/ Noaptea pe racoare// Floarea crinului/ Si cu-a dorului,/ Asta floare-nfloare/ Noaptea pe racoare.// Marie, Marie,/ Ia sa-mi spui tu mie,/ Care frunza bate/ Vantul cand nu bate// Frunza plopului/ Si cu-a dorului,/ Asta frunza bate/ Vantul cand nu bate'... Ca bine le zice si le canta Tudor Gheorghe!

×
Subiecte în articol: muzica festival maria tanase