x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O parte a catalogului muzical al lui Michael Jackson ar putea fi vândută cu 800-900 mil. dolari

O parte a catalogului muzical al lui Michael Jackson ar putea fi vândută cu 800-900 mil. dolari

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2023   •   21:00
O parte a catalogului muzical al lui Michael Jackson ar putea fi vândută cu 800-900 mil. dolari

Entitatea care administrează averea lui Michael Jackson este pe cale să vândă jumătate din interesele sale în catalogul muzical al legendarului cântăreț într-o tranzacție în valoare de 800 de milioane de dolari - 900 de milioane de dolari, confirmă trei surse pentru Variety.

Deși detaliile nu sunt clare, sursele spun că Sony și un posibil partener financiar negociază pentru a achiziționa 50% din interesele entității în catalog, veniturile din muzica înregistrată, spectacolul de pe Broadway "MJ: The Musical" și viitorul film biografic "Michael" și, posibil, alte active.

Pachetul ar fi cea mai mare tranzacție de până acum pe piața încă în plină expansiune a cataloagelor muzicale.

O sursă financiară a declarat pentru Variety că Primary Wave Music deține deja o participație în catalogul editorial al lui Jackson, deși detaliile nu sunt clare.

Reprezentanții entității, co-executorii John Branca și John McClain, Sony și Primary Wave au refuzat multiplele solicitări de comentarii ale Variety.

Sony a fost implicată în unele dintre cele mai mari tranzacții anterioare cunoscute cu cataloage: A achiziționat cataloagele lui Bruce Springsteen pentru un preț combinat care, potrivit unor surse, a fost de aproximativ 600 de milioane de dolari. Sursele spun că, de asemenea, compania a plătit 150-200 de milioane de dolari pentru drepturile lui Bob Dylan la catalogul său de muzică înregistrată, după ce legendarul compozitor a vândut drepturile de publicare către Universal Music pentru aproape 400 de milioane de dolari. Astfel de tranzacții de mare succes au devenit o rutină în ultimii ani - cei trei membri de bază ai trupei Genesis au vândut un pachet de cataloage către Concord pentru 300 de milioane de dolari - dar, dacă informațiile sunt corecte, afacerea Jackson este de departe cea mai mare de până acum.

Sony și predecesorul CBS au fost singurele deținătoare ale catalogului de muzică înregistrată de Jackson pentru întreaga sa carieră solo și pentru ultimii ani ai carierei sale alături de Jackson 5. Cântărețul a murit în 2009, la vârsta de 50 de ani; formidabilele interese de divertisment ale moștenirii sale fiind gestionate cu mână fermă de Branca, avocatul său de lungă durată, și de co-executorul John McClain.

Catalogul de muzică înregistrată de Jackson este unul dintre cele mai profitabile din istorie - numai albumul "Thriller" din 1982 este unul dintre cele mai mari două cele mai vâmdute din toate timpurile și a fost primul album certificat de 30 de ori cu platină, deși astfel de cifre au devenit confuze în era streaming-ului.

În 2016, Sony Corp. a ajuns la un acord de 750 de milioane de dolari cu administratorii averii pentru a achiziționa participația de 50% deținută de Jackson în societatea lor mixtă, Sony/ATV Music Publishing, pe care au format-o în 1995. În 2018, Sony a dezvăluit într-un raport de venituri că, în cadrul achiziției EMI Music Publishing, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, a achiziționat participația de 25,1% deținută de Jackson în această companie pentru 287,5 milioane de dolari.

La finalul acestui proces de ani de zile, care începuse cu șase ani mai devreme, dar care nu a fost autorizat de Uniunea Europeană până în 2018, EMI și Sony/ATV au fost deținute în totalitate de Sony, ceea ce a făcut ca aceasta să devină unicul proprietar al celei mai mari companii de publishing muzical din lume.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: michael jackson avere muzica