Muzica Filarmonicii Sibiu a dat tonul festivalurilor culturale cu public în 2020, în Sibiu!
Timp de 5 zile, între 1 și 5 iulie 2020, pe strada Cetății a răsunat muzica clasica, jazz-ul, muzica simfonică sau ska-punk-reggae, în cadrul primului festival cultural al acestui an desfășurat în Sibiu.
O atmosferă care a trezit nostalgii a planat pe strada Cetății în primele cinci zile ale lunii iulie, odată cu desfășurarea ediției cu numărul 17 a proiectului ”Zilele Muzicale Româno-Americane”. Evenimentul a fost prima manifestare culturală din Sibiu, în 2020, cu public.
”Am descoperit la Sibiu un teritoriu magic. De Jina unde locuiește Zalmoxis, așa mi-a spus mie Dumitru Budrala, trecând prin spectacolul FITS-ului arhitecturat de Constantin Chiriac, părăsind Sibiul printre palele morilor de vânt pe care le strunește Ciprian Ștefan, ne luăm o carte de la Biblioteca Astra, chiar din mâna lui Sibiu Borș și urcăm șerpuitor spre curățenia lacului Bâlea. Acest spațiu este un festival al simțurilor și al ideilor care ne inspiră constant. Noi am descoperit un nou teritoriu muzical în Sibiu, pe strada Cetății și avem intenția să oferim toată vara, sibienilor si turiștilor, medicamentul pentru suflet, de care au nevoie acum. Le mulțumesc pentru efort, inspirație și implicare muzicienilor filarmonicii, invitaților de pe scenă, colaboratorilor și colegilor, tuturor celor care au făcut cinci zile fantastice de festival. Mulțumim celor care ne inspiră și celor care ne întâmpină fiecare gest cu propuneri și cu sprijin. Îi mulțumesc de asemenea domnului director Ovidiu Dragoman și echipei Teatrului de Balet Sibiu, pentru încrederea pe care ne-au oferit-o și pentru implicarea necondiționată... Invit publicul să stea alături de noi pentru că vara aceasta le este dedicată” a declarant dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Dorința de solidaritate a instituțiilor culturale din Sibiu a stat la baza primei producții comune Filarmonica de Stat Sibiu / Teatrul de Balet Sibiu – ”Anotimpurile” de A. Vivaldi, spectacol prezentat în prima seară a festivalului.
”Perioada dificilă prin care trecem cu toții în prezent ne stimulează creativitatea și ne determină să găsim alternative pentru a putea apărea din nou în fața publicului. Un astfel de exemplu este și spectacolul „Anotimpurile” organizat în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu, o reușită absolută din punctul nostru de vedere. Faptul că Filarmonica a putut pune la dispoziție un spațiu care să corespundă cerințelor actuale, a constituit un mare avantaj. A fost destul de ușor să ne adaptăm situației, chiar dacă a fost nevoie să instalăm, pe esplanada Sălii Thalia, o minimă infrastructură necesară dansatorilor. Am constatat că publicul a trecut cu ușurință peste restricțiile și limitările legate de spațiu și s-a bucurat din plin de actul artistic. Această colaborarea a creat perspectivele unui parteneriat pe termen lung între două instituții cu viziuni similare despre rolul culturii în societate, acest tip de evenimente aducând beneficii de imagine ambelor instituții implicate” a declarat Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu.
Ziua de joi 4 iulie a adus cu ea o premieră națională: Filarmonica de Stat Sibiu a devenit prima filarmonică din România care pune la dispoziția publicului o aplicație pentru dispozitive mobile. Gândită, printre altele, pentru a facilita comunicarea și accesul publicului la informație, cu ajutorul aplicției iubitorii muzicii vor putea asculta înregistrări ale concertelor mai vechi sau vor putea urmări transmisiuni live ale evenimentelor organizate de Filarmonica Sibiu.
”Trebuie să fim mândri că avem în județul Sibiu astfel de instituții de cultură inovatoare, capabile de adaptare rapidă și de integrare a noilor tehnologii în actul cultural. Vă încurajez pe cât mai mulți să vă instalați aplicația lansată de Filarmonica de Stat Sibiu și să rămâneți aproape de cultură. Cultura ne ridică deasupra problemelor cotidiene” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Ediția a XVII-a a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane s-a încheiat duminică, 5 iulie 2020, pe Esplanada Sălii Thalia, la ora 21 cu un concert Ska-Punk-Reggae susținut de formația Suburbia, catalogată drept ”cea mai energică și veselă trupă de ska-punk”.

Ştiri din .ro
-
Cum arată doctoriță de la SMURD Iași care a fost inclusă în „Atlasul Frumuseții”: „Un pacient s-a trezit, s-a uitat la mine și m-a întrebat dacă a murit și este în rai” libertatea.ro
-
Alertă despre accelerarea vaccinării: „Noua variantă a virusului este mai periculoasă şi va ajunge curând predominantă” libertatea.ro
Cele mai așteptate 10 cărți în 2021 de la Editura Litera
Ultimul interviu cu Ruxandra Garofeanu

Curtea Veche Publishing: cei mai citiți autori în 2020

Cele mai vândute și cele mai furate cărți din rețeaua CLB în 2020
Jim Carrey a împlinit 59 de ani
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale
