x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Nigel Kennedy şi vioara Lafont Guarneri

Nigel Kennedy şi vioara Lafont Guarneri

de Dana Andronie    |    08 Mar 2012   •   21:00
Nigel Kennedy şi vioara Lafont Guarneri

Cunoscut pentru tehnica, virtuozita­tea si talentul sau unic, fiind si apre­ciat pentru colaborarile de succes cu ar­tisti precum Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush, Ron Car­ter si Jack DeJohnette, Nigel Ken­nedy (foto) a adus noi perspective atat re­per­toriu­lui clasic, cat si celui contemporan. In concertul de la Bucuresti, din 2 aprilie, Nigel Kennedy va canta pe vioara Lafont Guarneri 'del Gesu'. In­strumentul a fost realizat de Giu­sep­pe Guarneri in 1736, in Cremona (Italia), chiar pe strada atelierului maestrului Stradivarius. Desi sunt mai putin cunoscute decat piesele de­licate si atent finistate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri au fost totusi prefe­rate de-a lungul timpului de mari violonisti precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler si Zukermann, pentru caracterul lor salbatic, neslefuit, pentru forta si intensitatea sunetului lor.

La randul sau, Nigel Kennedy a inlocuit, in mod surprinzator, in 1990, vioara sa Stradivarius – 'The Cathedral' – cu Lafont Guarneri, nu­mi­ta astfel dupa violonistul francez Charles Philippe Lafont, care a de­ti­nut-o la inceputul secolului XIX. La acea vreme, Lafont a considerat ca era instrumentul de care avea nevoie pentru a-l infrunta pe Paganini intr-un concurs. Desi era invingator, Pa­ga­nini a recunoscut superioritatea vio­rii si a achizitionat el insusi o vioa­ra Lafont Guarneri, cu care a cuce­rit marile scene europene.

Dupa moartea lui Lafont, in 1830, vioara sa a trecut prin mainile mai multor restauratori si colectionari pana cand a ajuns, in 1880, la marele violonist rus Adolf Brodsky. Acesta a deschis cu Lafont Gaurneri primul sau concert Tchaikovsky la Viena, sub bagheta lui Hans Richter.

Dupa moartea lui Brodsky, vioara a tacut, pana cand Nigel Kennedy i-a redat glasul intr-un concert la Oslo. Biletele pentru concertul de la Sala Palatului, din 2 aprilie, pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 80 si 250 de lei.

×
Subiecte în articol: muzica