x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestra de cameră „Philharmonia”

Orchestra de cameră „Philharmonia”

de Ana Buga    |    01 Sep 2011   •   21:00
Orchestra de cameră „Philharmonia”

NINO ROTA (1911-1979) si-a dobandit celebritatea datorita celor 150 de partituri destinate productiilor cinematografi ce realizate sub semnatura unor prestigiosi regizori.
Compozitorul a lucrat la acest concert intre anii 1964 si 1965, prima auditie avand loc la Neapole (1967) cu orchestra Scarlatti. Preludiul introduce tema melodica expusa cu lejeritate de corzi. Scherzo sugereaza o atmosfera onirica suspendata parca intre un vals si un menuet. Aria incepe cu un pasaj cantabil urmat de un crescendo dramatic. Finale este o secventa alerta, plina de stralucire in care se valorizeaza virtuozitatea instrumentistilor.

JOSEPH HAYDN (1732-1809), unul dintre cei mai infl uenti maestri ai traditiei muzicale vest-europene, a dedicat primul sau Concert pentru violoncel violoncelistului Joseph Franz Weigl din orchestra printului N. Esterhazy. Considerata pierduta pana in anul 1961, partitura a fost descoperita de muzicologul O. Pulkert la Muzeul National din Praga.
In prima parte Moderato, dupa expozitia orchestrala, violoncelul solist intoneaza tema dominanta. Adagio – prin instrumentul solist – transmite o atmosfera intens lirica in timp ce orchestra relanseaza tema din deschidere. In fi nalul Allegro molto, dupa o extinsa secventa orchestrala, violoncelul revine cu momente de virtuozitate, evidentiate prin alternanta dintre tempourile rapide si cele lente.

Lucrarea lui DMITRI SOSTAKOVICI (1906-1975) este in fapt versiunea simfonica a Cvartetului sau de coarde Nr. 8 op. 110 compus pentru coproductia cinematografi ca sovieto–germana 5 zile si 5 nopti cu referire la bombardarea orasului Dresda (1945). Cu acordul compozitorului, in anul 1967, dirijorul Rudolf Barsai a transcris cvartetul pentru orchestra. Compusa sub infl uenta amintirilor dureroase din a doua confl agratie mondiala, partitura originala a fost dedicata memoriei victimelor fascismului. Sostakovici a folosit motivul muzical format din initialele numelui sau DSCH (in ortografi erea germana). Largo este o miscare in stil imitativ, in care apar notele monogramei muzicale. Allegro molto, este o evocare furtunoasa a ororilor razboiului. Allegretto utilizeaza tema uverturii primului Concert pentru violoncel, compus de Sostakovici cam in aceeasi perioada. Al doilea Largo evoca tema medievala Dies Irae si utilizeaza de asemenea un auto-citat: melodia unei arii din opera Lady Macbeth – totul capatand o tenta funebra. Finalul– tot Largo – reaminteste semnatura muzicala a compozitorului si se sstinge in registrul grav.
Ana Buga

Violoncelistul englez COLIN CARR (foto) (n. 1957) a inceput studiul instrumentului de copil cu profesori renumiti (M. Gendron s.a.).
Este laureat al concursurilor Piatigorsky si Rostropovici. A facut turnee in Europa, America de Nord, Australia, Asia de Sud-Est. Printre succesele sale se numara Sonatele pentru violoncel si pian de Beethoven, concertele pentru violoncel de Sostakovici, Elgar si Lutoslawski. Are numeroase inregistrari.
Poseda un violoncel Gofriller (1730) dar canta de obicei pe un Stradivarius pus la dispozitie de 111Academia Regala din Londra.

NICOLAE ILIESCU, violonist cu studii academice la Bucuresti si Moscova, concert-maistru al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si-a implinit vocatia artistica si in dirijatul de orchestra. Constituita in 1983, formatia PHILHARMONIA a cunoscut sub conducerea sa o cariera reverberanta, concertele ei (sute) fi ind aplaudate pe trei continente. Colaborarile orchestrei cu muzicieni de renume i-au sporit popularitatea. A inregistrat lucrari de Corelli, Händel si Vivaldi. Artistul si-a legat numele si de cariera pedagogica universitara (la UNMB).

Vineri 2 sept.
Ora 18.00 Sala 'Mihail Jora' a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria 'Muzica secolului XXI' ORCHESTRA DE CAMERA
'PHILHARMONIA'
Dirijor : NICOLAE ILIESCU
Solist: COLIN CARR - violoncel

Program :
●N. Rota – Concert pentru orchestra de coarde
Preludiu (Allegro moderato ben e cantabile)
Scherzo (Allegretto comodo)
Aria (Andante quasi adagio)
Finale (Allegrissimo)

● J.Haydn – Concertul nr.1 in Do Major pentru violoncel si orchestra de coarde Hob.VIIb nr.1
Moderato
Adagio
Allegro molto

● D. Sostakovici – Simfonia de camera pentru orchestra de coarde op. 110a
1. Largo
2. Allegro molto
3. Allegretto
4. Largo
5. Largo`1

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011