x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Piccolo Baroque

Piccolo Baroque

de Loreta Popa    |    17 Iun 2014   •   11:19
Piccolo Baroque

Este greu să iei fiinţe care nu cunosc nimic despre muzică şi să le faci s-o iubească la nebunie, responsabilizându-le în acelaşi timp. Claudia Deleanu, Anta Agavriloae şi Raluca Oprea au reuşit acest lucru. Este foarte adevărat că au din belşug răbdare, iubire, blândeţe, dar şi o uşoară severitate şi tendinţă spre rigurozitate şi disciplină, acestea fiind esenţiale în muzică. În scurt timp vor fonda “Royal Art Muzzyk”, materializând o idee a Claudiei Deleanu, ce-și propune educație artistică de înalte standarde prin intermediul spectacolului clasic, în sensul descoperirii și promovării tinerelor talente artistice. Primul spectacol de acest gen a avut loc joi, 12 iunie, la Teatrul Elisabeta, sub numele “Piccolo Baroque”. Protagonişti au fost copiii cu vârste cuprinse între 8-11 ani, care au avut ca opţiune canto la şcoala Genesis.

La ce foloseşte educaţia muzicală ? Chiar şi la simpla dezvoltare a sensibilităţii estetice a copiilor, a capacităţilor de receptare şi exprimare muzicală. O oră de canto poate constitui o bază solidă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, punându-le ȋn valoare nu doar calităţile muzical - vocale native, dar şi pe cele interpretative şi scenice. A cânta la un instrument, sau vocal, este un lucru incitant pentru copii şi este chiar necesar să fie încurajaţi în demersul lor. Muzica înseamnă respiraţie.

Astfel s-a întâmplat şi cu copiii care au ales opţionalul de canto. Ştiu ce înseamnă să încerci să le captezi atenţia şi acest lucru numai un adevărat dascăl îl poate face. De-a lungul verii fierbinţi a anului trecut am predat jurnalism unor copii la un after-school. Nu mi-am imaginat nici o secundă că nimic din ceea ce presupune meseria de jurnalist nu-i va atrage, nimic din aventura aceasta, din frumuseţea acestei profesii nu le va atinge sufletul. Chiar şi lipsa lor de curiozitate m-a frapat, dar mi-am dat seama că jurnalismul îi obligă să scrie, iar cu limba română în ultima vreme toţi copiii au probleme. Am considerat însă că nu am făcut eu ceea ce face un dascăl adevărat şi de aceea nu mi-a ieşit. Ei bine, ceea ce am văzut la Teatrul Elisabeta mi-a depăşit aşteptările şi m-a făcut să sper că se poate şi la noi în ţară să aibă loc astfel de evenimente. Piese clasice, respectiv arii din opere Baroce, de mare complexitate, costume absolut excepţionale şi o coordonare cum rar mai vezi, reunite într-un spectacol inedit. Tinerele talente abia descoperite au arătat ce poate face munca intensă într-un lucru de echipă cu delicateţe, drăgălăşenie şi graţie, demonstrând că apreciază frumuseţea şi responsabilitatea de a fi pe scenă în faţa spectatorilor. Da, părinţii erau cei mai emoţionaţi, dar lacrimile curgeau şi din ochii bunicilor. O uluitoare dorinţă de a le arăta tuturor celor prezenţi ce au învăţat într-un timp atât de scurt, doar șase luni, o tulburătoare sensibilitate pe care de obicei copiii, mai ales în ziua de astăzi, o ascund, căci, nu-i aşa, trăim în junglă şi acolo doar cel mai puternic învinge. Devotamentul lor faţă de muzică nu avea cum să nu cucerească.

De regia spectacolului şi concept s-a ocupat profesor canto Claudia Deleanu, de pregătirea muzicală şi acompaniament, Anta Agavriloae, iar consilier artistic a fost Raluca Oprea, soprană şi Doctor în muzică. Artist vizual, Tristan Daniel Nicolas, care a redat prin proiecții video imagini reprezentative pentru arta Barocă; Light design, Cătălin Nicolescu. Iar micuţii interpreţi au fost: Daria Dobrinescu, Maria Bodislav, Vlad Göldner, Bogdana Iliescu, Antonia Boghiu și Ana-Maria Acunune, invitată specială. Spectacolul s-a încheiat în acordurile unui celebru duet, un cadou muzical oferit copiilor în semn de apreciere de către soprana Raluca Oprea, mezzosoprana Claudia Deleanu și Anta Agavriloae la pian. Îţi trebuie curaj să reuşeşti să dăruieşti acest gen muzical copiilor şi să-i călăuzeşti atât de frumos, dar este exact ceea ce Claudia Deleanu, Anta Agavriloae şi Raluca Oprea au reuşit.

×