x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Simfonia nr. 1 compusă de Mozart la 8 ani – pe scena Sălii Radio!

Simfonia nr. 1 compusă de Mozart la 8 ani – pe scena Sălii Radio!

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Mar 2019   •   22:44
Simfonia nr. 1 compusă de Mozart la 8 ani – pe scena Sălii Radio!

Mozart avea doar 8 ani când a compus prima sa simfonie. Era deja cunoscut ca un copil minune al Europei în calitate de interpret, dar nu marcase încă lumea muzicală și în calitate de compozitor. Avea să mai lase posterității încă aproximativ 600 de compoziții, în doar aproape 36 de ani de viață, fiind considerat, poate mai mult decât orice alt compozitor, un geniu al muzicii.

Simfonia nr. 1 de Mozart face parte din programul pregătit de ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO, pentru concertul pe care îl prezintă miercuri, 3 aprilie (19.00), pe scena Sălii Radio. Afișul serii cuprinde, de asemenea, Serenata notturna în Re major semnată de Amadeus, Simfonia nr.1 – Beethoven și Ceaikovski - Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului GHEORGHE COSTIN - dirijor permanent la Filarmonica Banatul din Timişoara – aplaudat la pupitrul filarmonicilor din țară, dar și în afara României. În 1998, Gheorghe Costin a fost invitat să dirijeze Orchestra de cameră London Schubert Players Orchestra, la Festivalul Internaţional de la Windsor. În 2011 și 2017 a dirijat Lebanese Philharmonic Orchestra din Beirut, iar în 2016 s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră din Wernigerode (Germania).

Violoncelistul FILIP PAPA – apreciat atât ca solist-concertist în ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca ş.a.) şi în străinătate (Elveţia, Germania), cât și ca membru al cunoscutului Cvartet Ad libitum -  este invitat special al Orchestrei de Cameră Radio, în acest frumos concert Mozart/Beethoven/Ceaikovski.

 

GHEORGHE COSTIN a fost dirijor permanent al filarmonicilor din Târgu-Mureş (1986-1988) şi Iaşi (1988-2001), iar din anul 2001 este dirijor permanent la Filarmonica Banatul din Timişoara. Printre punctele importante din cariera sa dirijorală se numără concertele derulate sub bagheta sa la Grand Prix – Maria Callas – Atena (1990 - 2010), Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu (ediţiile 1991, 2003, 2007 şi 2011), Festivalul de operă Mario del Monaco de la Fano (Italia – 1991), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – Bucureşti (ediţiile 1992, 1993 și 2016), Festivalul Mozart Cluj-Napoca (2003, 2006), Concursul Pacem in Terris (Bayreuth – 1997, 1999, 2001) ș.a.

A efectuat turnee în Austria, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada, în renumite săli de concerte, precum: Sala UNESCO – Paris, Sala Gasteig, Herkulessaal der Residenz și Carl Orff – Saal (München), Megaro Moussikis (Atena).

         Cu o vastă experienţă de instrumentist membru al Cvartetului Ad libitum, de solist-instrumentist în orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi (1998-2008), violoncelistul FILIP PAPA a susţinut numeroase concerte în calitate de solist-concertist: în ţară (Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Bucureşti, ş.a.) şi în străinătate (Elveţia, Germania).

         Născut la Timişoara într-o familie de muzicieni, Filip Papa a început studiul pianului şi apoi al violoncelului în oraşul natal, a continuat la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi la Conservatorul George Enescu din Iaşi. În 1998, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, împreună cu ceilalţi trei colegi de la clasa de muzică de cameră a pus bazele Cvartetului Ad libitum, formaţie repede remarcată pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute.

×