x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Tudor Gheorghe: o premieră cu mai multe premiere!

Tudor Gheorghe: o premieră cu mai multe premiere!

de Dana Andronie    |    06 Mar 2012   •   21:00
Tudor Gheorghe: o premieră cu mai multe premiere!

Spectacolul 'Tudor Gheorghe – Rapsod si lautar' de la Sala Palatului, de luni, a fost o premiera cu mai multe premiere. Cea dintai dintre acestea care merita mentionata este tinuta neobisnuita pe care a adoptat-o neica Tudor. Pentru prima oara l-am vazut, pe scena, accesorizat cu o cravata. Spre mai dreapta cinstire a muzicii lautaresti, neica a luat aminte la invaturile celebrului Lache Gazaru, care odinioara s-a intrebat retoric: cine dracu’ a mai vazut broasca moarta-n balta si lautar fara cravata?

In doua ore, Tudor Gheorghe ne-a prezentat muzica lautareasca si muzica populara romaneasca in deplinatatile lor, cu preamaririle si decaderile lor. A fost o demonstratie reusita, mai ales ca neica a apelat la parodie, scotand si mai bine in evidenta degradarea cantecelor populare si lautaresti. 'Profesionistii genului' sunt responsabili de aceasta vulgarizare, prin emisia vocala si prin versurile sucite. Tudor Gheorghe a ales sa faca haz de necaz, imitandu-i pana la paroxism pe manelistii si pe cantaciosii populari care ne pocesc traditiile. Publicul a ras cu pofta.

La un moment dat, Tudor Gheorghe a devenit serios, pe fata sa instalandu-se o tristete fara margini. Si sala a pri­mit clar mesajul. S-a lasat un moment de reculegere... Dupa care spectaco­lul a continuat. Neica a cantat la caval si a interpretat un cantec popular in aro­mana – alte doua premiere. A fost, ca de obicei, un spectacol marca Tudor Gheorghe, didactic in sensul cel mai profund al cuvantului: nu doar a cantat, ci a si explicat ceea ce a cantat.

Mai mult ca sigur ca neica Tudor va fi obligat de publicul sau in­te­ligent sa reediteze spectacolul, la Bucuresti. Sa fiu a naibii, daca nu va fi asa!

×
Subiecte în articol: muzica