x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Veneticii și București-Orașul posibil, noutățile acestei veri la Radio România Cultural

Veneticii și București-Orașul posibil, noutățile acestei veri la Radio România Cultural

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Iun 2022   •   11:52
Veneticii și București-Orașul posibil, noutățile acestei veri la Radio România Cultural

Veneticii și București-Orașul posibil sunt cele două noi serii de emisiuni care vor însoți ascultătorii Radio România Cultural în vacanța de vară. Sunt explorări curajoase ale ruralului și urbanului contemporan, cu schimbările de mentalitate, percepție, obiceiuri, inerente ultimilor ani, realizate de Maria Balabaș și respectiv echipa ARCEN. Emisiunile vor fi difuzate în perioada 13 iunie - 4 septembrie, de luni până vineri, Veneticii fiind programată de la ora 16.00 și București-Orașul posibil, de la ora 17.00.

Lumea rurală începe să primească forțe proaspete, mulți orășeni, români sau străini, oameni cu cariere și profesii bine cotate alegând un alt stil de viață,  unii căutând liniștea, alții potențialul, alții povestea vieții lor.

Maria Balabaș caută să descopere împreună cu acești venetici, povești de viață, muzică, preocupări, un sens al existenței cotidiene necunoscut în urban: Eu însămi sunt o venetică. De doi ani locuiesc într-un sat din Transilvania, într-o casă săsească pe care o încălzim cu lemne și cu prezența noastră în ea. Sunt o urbană prin naștere, educație și profesie. Am călătorit prin lume, am avut nenumărate experiențe culturale, dar nu m-am așteptat vreodată ca o simplă mutare de la oraș la sat să determine o atât de mare transformare personală, să devină o incursiune într-un teritoriu cu adevărat necunoscut, să spună atât de mult despre cine sunt, cine suntem.

(...)Caut să aflu și să descriu modul real în care oameni ca mine pot contribui la modificarea culturii locale sau cum noile micro-climate culturale devin relevante în contextul ruralității din România.” (Maria Balabaș)

Bucureștiul nu este privit ca un oraș al oamenilor, este sufocat de clădiri și trafic, este deseori neprietenos, dar în egală măsură este plin de posibilități de afaceri de exemplu, și este preferat de mulți turiști, fiind sigur și ieftin. Există soluții pentru a-l schimba, pentru a-l reda locuitorilor săi, dar pentru asta este nevoie de comunicare, schimb de idei, proiecte și de însușirea exemplelor celor care au reușit deja.

București-Orașul posibil este o platformă de dialog despre viața urbană, dezvoltată de ARCEN în parteneriat cu Radio România Cultural, cu scopul de a identifica de soluții practice pentru creșterea calității vieții urbane.

Proiectul se dorește a fi,  prin emisiunile inițiate, un generator de idei pentru o viață urbană mai bună, o interogare asupra actualității urbane și a orașului, o reflecție asupra rolului memoriei, designului, comunității, culturii, politicii și turismului în viața orașelor.

În afara celor două noi proiecte, pe parcursul verii, Radio România Cultural își va acompania ascultătorii, după cum i-a obișnuit, cu un program atractiv, cu muzică variată și de bună calitate, cu transmisii de la principalele evenimente culturale, cu emisiuni “Best of..”, dar și cu mult apreciatele spectacole de teatru radiofonic.

×