Până atunci, sunt deschise înscrierile pentru flashmobul performativ Falling Grounds, care va avea loc pe 16 și pe 17 august, și pentru atelierul-audiție pentru un nou performer în cadrul instalației, care va avea loc pe 15 august.
Pornind de la dorința de a promova terapia prin artă ca un mod de îmbunătățire a sănătății mintale, proiectul mind-moving, a desfășurat pe baza unui proces interdisciplinar de cercetare, în care a fost implicată o echipă de artiști și de terapeuți, 48 de ateliere și spectacole de improvizație de dans contemporan în 2 spitale de psihiatrie din țară, o rezidență de creație și o instalație performativă la care publicul a putut participa în București și în Norvegia.
“Pentru mine, mind-moving este un teritoriu în plină expansiune, în care îmi doresc să atrag cât mai mulți profesioniști și visători către o comunitate mai incluzivă. Sper că aceste formate de atelier aduse la Timișoara și colaborarea cu profesioniști din scena locală vor deschide noi orizonturi în ceea ce privește lucrul artistic la nivel local în acest domeniu atât de fragil și necesar al sănătății mintale.” povestește Alexandra Bălășoiu, director artistic mind-moving.
Primul eveniment organizat de echipa proiectului în această etapă va avea loc la Timișoara - un flash-mob performativ intitulat Falling Grounds, despre încrederea de a cădea, de a pierde controlul, știind că nu suntem singuri și că traseul pe care ne deplasăm este rezultatul unui proces continuu de alegere, modificându-se pentru a redresa dezechilibrele celor din preajmă, sau pentru a rezona cu ele. Între drumuri individuale și diferite forme de a fi împreună, flash-mob-ul își dorește să surprindă pendularea între echilibru și alunecare de care ne lovim cu toții în viețile noastre, ca o reflecție întrupată asupra unor stări de fapt psihologice. Flashmob-ul este coordonat de coregrafa și performerul Alexandra Gîrbea, care se alătură în acest an echipei creative mind-moving. Un open call pentru performeri (amatori și profesioniști) este în derulare până în data de 1 august. Pregătirile pentru acest eveniment vor avea loc în cinci ateliere diferite, la care participarea este obligatorie pentru cei interesați:
7 august - 19:00 - 22:00, Sala Rotundă @ FITT Timișoara (Str. Arieș nr. 19)
10 august, 13:00 - 16:00, Sala Rotundă @ FITT Timișoara (Str. Arieș nr. 19)
11 august, 19:00 - 21:00, Parcul Botanic Timișoara
16 august, 13:00 - 16:00, Sala Rotundă @ FITT Timișoara (Str. Arieș nr. 19)
Falling Grounds va avea loc în Parcul Central, în cadrul evenimentului de Celebrare a orașului vineri, pe 16 august, de la ora 17:00 și sâmbătă, pe 17 august, de la ora 10:30. ››› Vezi galeria foto ‹‹‹
De asemenea, coregrafele Cristina Lilienfeld și Alexandra Bălășoiu propun la Timișoara un atelier intensiv de expresivitate și tehnică de dans contemporan, pornind de la metodologia coregrafică dezvoltată în jurul acestui proiect. Evenimentul este centrat pe împărtășirea culiselor procesului de creație, oferind profesioniștilor din domeniul artelor performative oportunitatea de a experimenta gratuit tehnicile folosite în cele șase teritorii distincte din cadrul instalației mind-moving. În același timp, atelierul intensiv funcționează și ca un casting pentru un nou membru al grupului artistic, în vederea perpetuării proiectului mind-moving la Timișoara, cu reprezentații între 1 noiembrie și 3 noiembrie, cu o perioadă de repetiții la București între 18 și 25 noiembrie, la Timișoara între 29-31 octombrie, cât și participarea la minimum 3 ateliere de terapie prin dans/artă, coordonate de specialiști invitați în cadrul proiectului, la Spitalul de Psihiatrie Louis Țurcanu din Timișoara. Contribuția performerului selecționat va fi remunerată, iar transportul și cazarea pe parcursul proiectului sunt asigurate. Atelierul va avea loc în data de 15 august, între orele 13:00 - 16:00, la Sala Rotundă @ FITT Timișoara (Str. Arieș nr. 19). Termenul limită de înscriere este 5 august, la ora 23:59.
Proiectul mind-moving și flashmob-ul Falling Grounds provoacă publicul la o reflecție asupra impactului mediului și comunității în modelarea minții noastre și la o descoperire empirică a importanței expresiei artistice în menținerea unui echilibru psihic.