x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru BIS Teatru aniversează Ziua Culturii Naționale, cu trilogia „Născut în România”

BIS Teatru aniversează Ziua Culturii Naționale, cu trilogia „Născut în România”

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Ian 2022   •   18:10
BIS Teatru aniversează Ziua Culturii Naționale, cu trilogia „Născut în România”

Compania independentă de teatru „BIS Teatru”, cu sprijinul Ministerului Culturii, marchează Ziua Culturii Naționale prin difuzarea online, gratuit, a trei spectacole inspirate din realitatea românească, dintre care unul prezentat în premieră absolută și care împreună fac parte din trilogia „Născut în România”.

În perioada 15 ianuarie 2022 - 30 ianuarie 2022, publicul iubitor de teatru poate viziona gratuit, pe canalul de YouTube BIS Teatru, spectacolele „Născut în '90” (15 ianuarie 2022), „Născut în 2000” (22 ianuarie 2022) și premiera spectacolului „Născut în România”, care dă și titlul trilogiei (28, 29 și 30 ianuarie 2022).

 

Premiera „Născut în România” - 5 monologuri despre motivele rămânerii în România

Spectacolul „Născut în România”, a treia parte a trilogiei cu același nume, va fi prezentat publicului, din cauza restricțiilor sanitare, exclusiv online, pe canalul de YouTube BIS Teatru, pe 28, 29 și 30 ianuarie 2022. Tema centrală a spectacolului o reprezintă motivele actorilor din distribuție de a rămâne în România, de a nu emigra, de a-și construi o familie și un destin în această țară.

„Motivele rămânerii în România diferă pentru fiecare actor din distribuție, dar toate au în comun ceva: prețuirea pentru limba maternă. Tema unei limbi române, care oferă unitate de peste o sută de ani unor regiuni atât de diferite din punct de vedere cultural, va fi cu atât mai puternică, cu cât în distribuție va fi și Shama Leah, rezidentă de origine ugandeză adoptată oficial de țara noastră în anul centenarului. Ea va vorbi în spectacol, de asemenea în limba română. Spectacolul „Născut în România” va fi compus din 5 confesiuni de tip monolog, care se vor intersecta, formând un puzzle al prețuirii acestei limbi originale, vii, care ne ține uniți într-un mod miraculos. Textele sunt create într-un proces de colaborare dintre echipa de actori și regizor, cu inserții din poeți mai puțin cunoscuți, din interbelic și până azi. Trilogia „Născut în România” este felul nostru de a marca în acest an Ziua Culturii Naționale și sperăm ca odată ce situația epidemiologică se va relaxa, să putem prezenta publicului și live aceste trei spectacole”. Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru

Spectacolele din cadrul trilogiei „Născut în România” sunt regizate de Bogdan Sărătean, iar din distribuție fac parte actorii: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Alexandra Roatiș, Shama Leah și Claudiu Fălămaș. Montajul video a fost realizat de Alexandru Radu.

 

 

×
Subiecte în articol: Născut în România