x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Dune – flamenco modern cu doi dansatori speciali

Dune – flamenco modern cu doi dansatori speciali

de Maria Sârbu    |    07 Mai 2014   •   19:49
Dune – flamenco modern cu doi dansatori speciali
Sursa foto: David Ruano

Artiştii de talie internaţională apreciaţi pentru arta lor, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui – dansatori şi coregrafi, vor încânta publicul care va veni pe data de 10 mai la Opera Naţională Bucureşti. Aici va avea loc spectacolul lor “Dunas” (Dune), în cadrul celei de-a XV-a ediţii a evenimentului cultural “Întâlnirile JTI”, organizat şi de data aceasta de Fundaţia Art Production.

“«Dunas» este inspirat, desigur, de dune – nisipul şi metamorfoza acestuia. Un spectacol unic, cu muzica originală de Szymon Brzoska şi Rubén Lebaniegos, incluzând ecouri de flamenco, dar şi tonuri joase, clasice şi arabe. Cu un decor care ne transpune în magia exotică a deşertului, «Dunas» trece dincolo de diferenţele culturale şi – servindu-se de limbajul universal al dansului – construieşte punţi solide de dialog”, spune Sidi Larbi Cherkaoui despre spectacolul pe care îl va prezenta împreună cu Maria Pagés la Bucureşti.
Într-un comunicat al organizatorilor evenimentului se arată că Maria Pagés, care e recunoscută pe plan internaţional pentru conceptul personal asupra esteticii artei flamenco, a obţinut prestigioase premii, printre care Premiul Naţional al Dansului (pentru creaţie), Premiul Arta Dansului Leonide Massine (sectiunea “Al Valore”), dar şi şapte premii “Giraldillo”, la bienala de artă flamenco de la Sevilla.

Sidi Larbi Cherkaoui a creat coregrafii pentru companiile de dans Sasha Waltz, Les Ballets de Monte-Carlo, Culberg Ballet. El a primit titlul de “Coregraful de Excepţie al Anului”, premiu decernat de Baletul Tanz şi de un comitet format din patruzeci de critici din domeniul dansului din întreaga Europă, pentru ceea ce a creat în 2007 şi 2008. În 2009, a primit Premiul Cultural European Kairos.

Datorită evenimentului cultural “Întâlnirile JTI”, inaugurat în 2000 cu celebra companie de balet “Bejart Ballet Lausanne”, la Bucureşti au ajuns dansatori, coregrafi şi trupe de balet cunoscute în întreaga lume: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco şi Vortice Dance Company.


×