x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Grea alegere - Teatru versus computere

Grea alegere - Teatru versus computere

de Claudia Daboveanu    |    06 Oct 2006   •   00:00
Grea alegere - Teatru versus computere

Prima jumatate a acestei luni apartine copiilor. Pentru ei sunt organizate doua festivaluri de teatru la Alba-Iulia ("Povesti pentru copii si oameni mari", 4-8 octombrie) si la Bucuresti ("100, 1.000, 1.000.000 de povesti", 7-14 octombrie).

Festivaluri de teatru pentru copii

Prima jumatate a acestei luni apartine copiilor. Pentru ei sunt organizate doua festivaluri de teatru la Alba-Iulia ("Povesti pentru copii si oameni mari", 4-8 octombrie) si la Bucuresti ("100, 1.000, 1.000.000 de povesti", 7-14 octombrie).

Festivalul de la Alba-Iulia "Povesti pentru copii si oameni mari" este la prima editie si-i uram sa fie de bun augur, mai ales ca selectia spectacolelor a fost facuta cu mult discernamant.

SUB CETATE. In frumoasa capitala a Unirii de la 1600, pe langa ateliere de arte vizuale, actorie sau dramaturgie, expozitii, mese rotunde, concursuri de desene pe asfalt si jocuri, au avut si au loc reprezentatii ale celor mai populare spectacole din tara. Si nu-i vorba doar despre succesul de public, ci si despre spectacole incununate cu premii. Fac referire la "Ich bin Ofelia", spectacol pentru care in 2003 Coca Bloos a obtinut Premiul Uniter pentru cea mai buna actrita, la "Creatorul de teatru", in regia lui Alexandru Dabija, cu Valeria Seciu si Marcel Iures, la "Gaitele", "Joi megajoy" si "Aventurile lui Habarnam", trei spectacole excelente ale Teatrului Odeon, la Teatrul National Constanta, care a fost invitat cu "Imblanzirea scorpiei" si "Satra", capetele de afis ale stagiunii trecute. Nu lipsesc intalnirile cu teatrul radiofonic, teatrele de papusi si underground si, nu in ultimul rand, cu vedete indragite deopotriva de copii si oameni mari: Maia Morgenstern, Ada Milea, Adriana Trandafir etc.

VREAU LA TEATRU! Festivalul de la Bucuresti este la cea de-a doua editie, iar dimensiunea sa internationala se doreste atat o deschidere spre copiii de pretutindeni, cat si o bucurie… educativa pentru cei mici si parintii lor. Nu intamplator, Festivalul "100, 1000. 1.000.000 de povesti" a fost lansat de o conferinta de presa cu tema "De ce 80% din romani isi bat copiii?". Teatrul "Ion Creanga" este atat organizator, cat si gazda a acestui festival, care se desfasoara sub deviza "Vreau la teatru". La sectiunea Spectacole sunt invitate 12 trupe de teatru pentru copiii din toata tara (Braila, Constanta, Miercurea Ciuc, Targu-Mures si Bacau) si din strainatate (Italia, Slovenia, Spania, Irlanda, Franta si Finlanda). Juriul alcatuit din Ludmila Patlanjoglu, Doina Modolla si John Elsom (presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru) va avea o sarcina destul de dificila. Va trebui sa acorde, la final, premii pentru cel mai bun spectacol, pentru interpretare si pentru dimensiune interculturala.

In zilele de 10, 11 si 12 octom-brie, Sala Izvor a Teatrului "L.S. Bulandra" este gazda unui teatru de marionete traditional sicilian, care prezinta show-ul "Infrangerea lui Roncevaux". Spectacolul este inspirat din cunoscutul poem cavaleresc "Chanson de Roland".

×
Subiecte în articol: arte teatru