x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Legendara Isabelle Adjani şi actorul american John Malkovich, în premieră pe scena FITS în a șasea zi de festival

Legendara Isabelle Adjani şi actorul american John Malkovich, în premieră pe scena FITS în a șasea zi de festival

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Iun 2024   •   19:00
Legendara Isabelle Adjani şi actorul american John Malkovich, în premieră pe scena FITS în a șasea zi de festival
Sursa foto: Credit Sebastian Marcovici

Cea de-a șasea zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – 26 iunie a adus în fața publicului două spectacole extraordinare și mult așteptate. Ambele evenimente s-au jucat cu casa închisă şi au fermecat audiența prin regalul actoricesc și intensitatea emoțiilor transmise de pe scenă.

În singurătatea câmpurilor de bumbac cu John Malkovich și Ingeborga Dapkunaite de Bernard-Marie Koltès, în regia lui Timofey Kulyabin a fost capul de afiș al zilei de ieri. Cei doi actori pornesc într-un dans al vorbelor, dar detaliile și obiectul înțelegerii lor rămân învăluite în mister. În schimb, asistăm la un dialog primejdios, cu vorbe alese cu măiestrie, despre dorință și împlinire, rațiune și simțire, putere și sexualitate. A fost prima dintre cele trei reprezentaţii programate la această ediţie a FITS.

Freamătul sufletului, de Valérie Six, a fost cel de-al doilea moment mult așteptat al zilei, în care faimoasa actriță Isabelle Adjani a oferit un recital poetic extraordinar în fața unui public cuprins de magia cuvintelor. Legendă vie a cinematografiei franceze, Isabelle Adjani a urcat pentru prima dată pe scena de la FITS pentru a interpreta The Murmurs of the Soul (Freamătul sufletului), în care dă glas textelor unor giganți ai literaturii, printre care Marguerite Duras, Cynthia Fleury, Camille Laurens, Françoise Sagan, Neige Tigre.

Isabelle Adjani. Credit Lucas Trotouin

Ziua a șasea a FITS a mai adus în fața publicului prezent la Sibiu și Teorema de Pier Paolo Pasolini, în regia lui Eugen Jebeleanu, acesta fiind un spectacol în care frumusețea și cruzimea își dau întâlnire, o experiență seducătoare și un elogiu adus marelui film semnat de Pasolini. Un tânăr intră în casa unor burghezi bogați. El este însăși frumusețea. Și venirea lui este mai mult o vizită care se împlinește prin posesia fizică. Servitoarea, Emilia, apoi fiul familiei, Pietro, mama, Lucia, fiica, Odetta, și tatăl, Paolo, toți vor cunoaște oaspetele, în sensul biblic.

În Anglia anului 1666, Shakespeare este mort, iar domnia puritană a lui Cromwell s-a încheiat în sfârșit. După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Charles al III-lea a devenit noul rege al Angliei. Libertin și bun de nimic, el refuză să învețe din greșeli și își neglijează atribuțiile regale, spre disperarea fratelui său vitreg, Solomon Spare. The Backs(I)ide de Sean Russel, în regia lui Beth Vyse, este un spectacol cu de toate, dar mai ales cu haos, care pune sub semnul întrebării importanța monarhiei și imaginează ce s-ar întâmpla dacă am aluneca pe coaja de banană.

Ziua a continuat cu spectacole de muzică și dans, dintre care amintim Milk, un spectacol de Edith Buttingsrud Pedersen și Eterna reîntoarcere de Yaràkä din Italia. În folclorul italian, „curannera” era un vraci, o femeie din popor care practica medicina tradițională, folosind elemente ale naturii, pentru a ameliora afecțiunile trupului și ale spiritului. Muza ansamblului tarantin Yaràkä este, prin excelență, o punte între culturi aparent îndepărtate. Repertoriul ansamblului este ancorat într-o cultură ritualică: fiecare cântec relatează exorcizarea unui rău al sufletului sau evocă o frică ce împiedică circulația energiilor, acestea găsindu-și leacul într-un cântec ancestral.

Desigur din a șasea zi nu au lipsit nici spectacolele de stradă cu acces liber, unde zeci de mii de oameni au fost martori la magia FITS. The Blind, Techno Brass Composer, Dans hipnotic, Misterul focului, Un cuplu excentric, Cu scaunul prin oraș, sunt doar câteva dintre spectacolele care au făcut deliciul publicului sibian.

Ziua artistică a fost completată de conferința specială care a prilejuit dialogul între poetul și dramaturgul român Matei Vișniec și David Gutiérrez, regizorul spectacolului Carmen de Bizet, care a avut avanpremiera mondială anul acesta la FITS. Carmen, celebrul personaj al lui Bizet, revine pe scenă, de data aceasta la Sibiu pentru a ilustra condiția universală a femeii. Compania de balet flamenco din Barcelona abordează în cel mai nou proiect al său, mitul etern al lui Carmen. Această nouă interpretare a operei lui Bizet împrumută elemente noi, necunoscute până acum, din universul flamencoului și se poziționează dincolo de concepția tradițională în care a fost catalogată de-a lungul timpului, adaptându-se la realitatea societății contemporane. Valorile care o fac pe Carmen o femeie a vremurilor noastre, precum și adaptarea muzicii și a baletului flamenco în stilul caracteristic al lui David Gutiérrez, plasează spectacolul într-o nouă paradigmă a mitului universal și a flamencoului din secolul al XXI-lea.

David Gutiérrez Molina s-a născut la Barcelona în 1994 și și-a început cariera foarte devreme, făcând primii pași în arta flamencoului când avea doar 4 ani. Acest bailaor și-a dezvoltat caracterul și esența sub tutela unor faimoși maeștri ai genului. Talentul și pasiunea sa l-au făcut să se alăture unor trupe de dans prestigioase din Spania, dar în 2017 și-a creat propria companie de flamenco: Barcelona Flamenco Ballet. Primul spectacol al acesteia, „Flamenco Reborn”, a avut un succes copleșitor. De atunci, BFB a realizat producții celebre la nivel mondial cum ar fi „Tiempo Nuevo” sau „Luxuria” prezentate pe unele dintre cele mai emblematice scene ale lumii. David a colaborat și cu echipa de înot sincron a Ucrainei pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 și a realizat coregrafii pentru campionate de patinaj artistic, demonstrându-și de fiecare dată abilitatea de a îmbina flamencoul cu discipline sportive de elită. David Gutiérrez iese în evidență prin energia sa debordantă și prin capacitatea sa de a se conecta emoțional cu publicul, ceea ce îl transformă într-o figură simbolică a flamencoului. A câștigat premii cum ar fi Premiul pentru artele spectacolului al Federației Andaluze a Comunităților din Catalonia și a fost nominalizat la prestigiosul Max Awards, categoriile Cel mai bun artist și Cel mai bun coregraf pentru capodopera „Flamenco Reborn”.

 

 

 

28 iunie, a opta zi de FITS 2024: Susanne Kennedy, unul dintre cei mai importanți regizori europeni la ora actuală, aduce spectacolul ANGELA (o buclă în timp) pe scena FITS

 

Cea de-a opta zi de FITS – 28 iunie va aduce în fața publicului spectacole captivante de teatru, muzică și dans, dintre care patru sunt cu acces liber.

 

Sumarul recomandărilor de spectacole:

  • Circ în stil African – inspirat de viața de zi cu zi din Guineea, un spectacol care aduce în prim-plan frumusețea, tinerețea și arta culturii africane.
  • Tango de suburbia – Un duo de chitară și bandoneon alcătuit din Giampaolo Bandini și Cesare Chiacchiaretta orește să răspândească muzica argentiniană prin intermediul magiei și al farmecului instrumentelor
  • NOCTURN-Gigi Căciuleanu – Un reper al coregrafiei contemporane, arta lui Gigi Căciuleanu este un must-see.
  • ANGELA (o buclă în timp) – Un spectacol îndrăzneț și experimental care, pornind de la viața unei femei, ilustrează o panoramă universală a sufletului uman.
  • Așteptându-l pe Godot – Un spectacol care ne face să ne îndoim de propria umanitatea
  • Cuplu (online) – Cele patru personaje prinse în angrenajul delicat al unor adevăruri personale, însă neîmpărtășite, își încep astfel călătoria pe traseul sinuos al descoperirii celuilalt.

 

Sumarul recomandărilor de spectacole cu acces liber:

  • C - Cups and Saucers – Acest spectacol celebrează plictiseala, monotonia, provocările și necazurile de a fi de cealaltă parte a „culturii cafenelelor”.
  • Shakkyo – Acest dans de sărbătoare, prezentat adesea ca un spectacol de sine stătător, constituie actul al doilea al piesei Noh „Shakkyo”
  • Carnavalul Prieteniei – O paradă cu marionete de carnaval și personaje inspirate de spiritul culturii hippie ai „copiilor florilor”
  • Cântec pentru prieteni – Concert Live

 

 

Circ în stil African – inspirat de viața de zi cu zi din Guineea, un spectacol care aduce în prim-plan frumusețea, tinerețea și arta culturii africane.
Regia: Yamoussa Bangoura

Canada, Guinea

Centrul Cultural „Ion Besoiu”, ora 18:00

Spectacolul semnat de Yamoussa Bangoura este inspirat de viața de zi cu zi din Guineea și aduce în prim-plan frumusețea, tinerețea și arta culturii africane. Dincolo de decorul și costumele multicolore care aduc un omagiu culturii guineene, „Afrique en Cirque” este un spectacol capabil să însuflețească orice teatru și care simbolizează forța, agilitatea și bucuria de a trăi a tinerilor din Africa. Pe ritmuri melodice de afro-jazz, percuție și kora, publicul se va bucura de acrobații care sfidează gravitația și piramide umane. Vă invităm să porniți într-o călătorie de neuitat în universul Kalabanté Productions!

Spectacol prezentat în limbile engleză și franceză

Durata: 1h 30min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 70 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/circ--n-stil-african

 

Tango de suburbiaUn duo de chitară și bandoneon alcătuit din Giampaolo Bandini și Cesare Chiacchiaretta orește să răspândească muzica argentiniană prin intermediul magiei și al farmecului instrumentelor

Duo Bandini & Chiacchiaretta

Italia

Biserica şi Mănăstirea Franciscană, ora 18:00

Fondat în 2002, duoul de chitară și bandoneon alcătuit din Giampaolo Bandini și Cesare Chiacchiaretta dorește să răspândească muzica argentiniană prin intermediul magiei și al farmecului instrumentelor care o reprezintă cel mai mult. În scurt timp, grupul a devenit un important punct de referință pe scena internațională, datorită sociabilității și a charismei lor extraordinare. Cei doi artiști se bucură de o prezență incredibilă la cele mai importante festivaluri și teatre din lume, concertând în peste 50 de țări și câștigând aprecierea criticilor și a publicului.Acest duo a devenit imediat un punct de referință important în circuitul internațional de concerte, datorită comunicării lor extraordinare și a unei carisme extraordinare.
Durata: 1h

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 70 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/tango-de-suburbie

  

NOCTURN – Gigi Căciuleanu – Un reper al coregrafiei contemporane, arta lui Gigi Căciuleanu este un must-see

Un spectacol de: Gigi Căciuleanu

România

Filarmonica de Stat Sibiu, ora 19:00

Primele coregrafii „de capul meu”, pot să afirm, chiar dacă acest lucru poate suna cam straniu, că le-am făcut la radio... Era înainte de Nocturne. Miriam plecase pentru un timp in SUA, iar eu rămăsesem de capul meu! Și iată că mi s-a ivit posibilitatea să particip la niște recitaluri. Să dansez. Ceea ce am și făcut. „Pe rupte”. Pe versuri de mari poeți, spuse de imenși actori. Atunci am gustat pentru prima oară, în mod „profesionist”, ce este libertatea. Apoi Miriam s-a întors în țară și au început Nocturnele! Pentru mine, o treaptă în plus pe scara libertății. Devenită un reper al coregrafiei contemporane, arta lui Gigi Căciuleanu este un must-see.

Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză

Durata: 1h 30min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 50 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/tango-de-suburbie

 

ANGELA (o buclă în timp) – Un spectacol îndrăzneț și experimental care, pornind de la viața unei femei, ilustrează o panoramă universală a sufletului uman

Un spectacol de: Susanne Kennedy & Markus Selg

Germania

Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala Lulu, ora 20:00  
„Ce o face pe ANGELA să fie cine e?”, se întreabă regizoarea Susanne Kennedy și Markus Selg, artist multimedia. Inspirându-se din experiența colectivă a vulnerabilității individuale din ultimii câțiva ani, cei doi își ațintesc privirile asupra vieții ANGELEI în căutarea răspunsurilor, urmărindu-i fiecare mișcare, de la naștere până la moarte și dincolo de aceasta. „ANGELA (a strange loop)” este o radiografie a condiției omului contemporan care își propune să expună urmele lăsate de istorie, relații personale și societate. „ANGELA” are în prim-plan viața un femei și este o meditație despre boală și apartenență.
Un spectacol îndrăzneț și experimental care, pornind de la viața unei femei, ilustrează o panoramă universală a sufletului uman.
Spectacol prezentat în limba engleză, cu traducere în limba română

Durata: 1h 50min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 100 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/angela--o-bucl---n-timp-

 

 

Așteptându-l pe Godot – Un spectacol care ne face să ne îndoim de propria umanitate

De: Samuel Beckett

Regia: Theodoros Terzopoulos

Italia

Sala mare TNRS , ora 22:00

În mâinile regizorului grec Theodoros Terzopoulos, căruia i-a fost încredințată montarea piesei magistrale a lui Beckett, „Așteptându-l pe Godot” devine un mijloc de a-l descifra pe Celălalt care, înăuntrul și în afara noastră, invocă contrarii: dorința animalică și tensiunea divină, nebunia și visul, delirul și coșmarul. Un spectacol care ne face să ne îndoim de propria umanitate. Pe scenă îi vom întâlni pe doi tineri artiști și trei dintre cei mai tulburători și sensibili actori italieni.  Valoarea fundamentală a regiei lui Terzopoulos constă în faptul că el dezasamblează și recompune continuu textul lui Beckett: sau, mai exact, neutralizează lecturile cunoscute ale acestuia și le conduce înapoi la adevărul textului însuși.” (Enrico Fiore)

Spectacol prezentat în limba italiană, cu traducere în limbile română și engleză 

Durata: 1h 40min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 100 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/a-tept-ndu-l-pe-godot

 

Cuplu (online) – Cele patru personaje prinse în angrenajul delicat al unor adevăruri personale, însă neîmpărtășite, își încep astfel călătoria pe traseul sinuos al descoperirii celuilalt.

De: Edna Mazia

Regia: Bogdan Sărătean

România

În urma unei dispute, o soție își înjunghie în picior soțul. Iată pretextul unei confruntări la tribunal care se transformă treptat într-o radiografie de o onestitate dureroasă a cuplului modern. Cu emoție, cruzime și autenticitate dezarmantă, textul scris de Edna Mazia este transpus de Bogdan Sărătean într-un spectacol ce se urmărește cu fascinație și cu respirația tăiată. Cele patru personaje prinse în angrenajul delicat al unor adevăruri personale, însă neîmpărtășite, își încep astfel călătoria pe traseul sinuos al descoperirii celuilalt. Ce se află, în schimb, la capătul acestei călătorii? Cu siguranță, speranța unei salvări prin iubire.

Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 100 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/a-tept-ndu-l-pe-godot

 

C - Cups and Saucers – Acest spectacol celebrează plictiseala, monotonia, provocările și necazurile de a fi de cealaltă parte a „culturii cafenelelor”.

Un spectacol de: Matthew Nolan, Maya Watson & Isa

Marea Britanie

Sala Cavas a Universității „Lucian Blaga” Sibiu, ora 17:00
Matthew, Maya și Isabelle sunt prea familiarizați cu momentele grele ale muncii de lungă durată în industria ospitalității britanice pentru un salariu mic. Bazându-se pe experiențele și poveștile lor personale, acest spectacol celebrează plictiseala, monotonia, provocările și necazurile de a fi de cealaltă parte a „culturii cafenelelor”. Este mult mai mult decât se vede la prima vedere.

Spectacol prezentat în limba engleză, cu traducere în limba română

Accesul la acest spectacol este liber

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/c---cups-and-saucers

Shakkyo – Acest dans de sărbătoare, prezentat adesea ca un spectacol de sine stătător, constituie actul al doilea al piesei Noh „Shakkyo”

Un spectacol de: Akihiro Yamamoto

Japonia

Piața Habermann, ora 18:00  

 

Acest dans de sărbătoare, prezentat adesea ca un spectacol de sine stătător, constituie actul al doilea al piesei Noh „Shakkyo”. Portretizează podul de piatră enigmatic Shakkyo, o legătură între tărâmul pământesc al oamenilor și tărâmul sacru și pur al lui Bodhisattva Monju. Împodobit cu bujori care înfloresc, podul este păzit de două bestii Shishi mitice, ce îmbină trăsături ai leilor și câinilor. În acest peisaj feeric, bestiile se tatonează în joacă înainte de a executa un dans maiestuos ce simbolizează longevitatea și aduce noroc tuturor celor care sunt martori la prestația lor.

Durata: 15 min

Accesul la acest spectacol este liber.

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/shakkyo

 

Carnavalul Prieteniei – O paradă cu marionete de carnaval și personaje inspirate de spiritul culturii hippie ai „copiilor florilor”

De: Elena Pap & Plamen Radev

Bulgaria

Pietonala Nicolae Bălcescu, ora 19:15

O paradă cu marionete de carnaval și personaje inspirate de spiritul culturii hippie ai „copiilor florilor”. Veți admira siluete pestrițe, decorate cu flori și ghirlande, menite să aducă voie bună, prietenie și dialog. Parada se va opri în piață unde spectatorii vor avea șansa să facă poze și să interacționeze cu personajele.

Durata: 45 min

Accesul la acest spectacol este liber

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/carnavalul-prieteniei

 

Cântec pentru prieteni – Concert Live

Paul Ciuci – COMPACT

România

Piața Mare Scenă, ora 23:00  

COMPACT nu a fost, nu este și nici nu va fi o „formație”. COMPACT este o stare, un mod de a fi, o lume, un basm. Poate fi „tinerețe fără bătrânețe și…” bucuria de a cânta împreună atunci când unii îți spun: „îți mai arde și de cântat?”. COMPACT vine la a XXXI-a ediție FITS convins că pentru prietenii adevărați contează amintirile și speranțele și în general, vorba unuia, „zgomotul nu face bine și binele nu face zgomot! Noi cântăm pentru fetele din vis și pentru prieteni.

Accesul la acest spectacol este liber.

Durata:1 h

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/c-ntec-pentru-prieteni---concert-live

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 830 de evenimente și 5000 de artiști din 82 de țări

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și artele spectacolului din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Aplicația FITS include în acest moment toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilități. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

×
Subiecte în articol: john malkovich isabelle adjani FITS 2024