x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Sibiu International FRINGE Festival duce spectacole şi în Pădurea Dumbrava

Sibiu International FRINGE Festival duce spectacole şi în Pădurea Dumbrava

de Luminita Ciobanu    |    18 Iun 2014   •   17:35
Sibiu International FRINGE Festival duce spectacole şi în Pădurea Dumbrava

Numeroşi artişi şi performeri talentaţi vor trece şi în acest an pragul Sibiului în luna iulie, pentru a aduce în atenţia spectatorilor unele dintre cele mai bune spectacole produse în sistem independent.

După apaluzele primite anul trecut cu “Gunoierul” şi “1000 de motive să te omor”, în 2014 revine la Sibiu Teatrul Artemotion cu două spectacole de mare succes, de omagiu. Unul este dedicat marelui actor Constantin Tănase, interpretat de Sebastian Lupu, iar cel de-al doilea este dedicat marilor actori Toma Caragiu, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.

Lorgean Theatre revine şi anul acesta la Sibiu. Secţiunea de teatru de apartament prezintă o serie de spectacole din stagiunea 2014 caracterizată printr-o diversitate a performerilor, atât ca vârstă, cât şi ca experienţă artistică. Printre ei se numără Jean-Lorin Sterian şi tânărul regizor-actor Alex Nagy (Tabloul), actriţele Adriana Titieni şi Maria Radu şi dramaturgul Rucsandra Pop (Huevos congelados).

Nici cei de la UNTEATRU Bucureşti nu vor lipsi din această ediţie. Spectacolul “Frumoasa călătorie a urşilor panda” povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt, în regia Cătălinei Buzoianu după un text de Matei Vişniec, prezintă relaţia unui cuplu pentru care un one-night stand va deveni o relaţie plină de simboluri mistice referitoare la perechea primordială. 

Noul spaţiu alternativ de joc introdus de Fringe anul acesta este Pădurea Dumbrava. Spectacolele care se vor desfăşura aici au ca scop colectarea de fonduri pentru tratamentul împotriva cancerului al actorului Radu Botar, unul dintre veteranii teatrului independent.  

Sibiu Fringe îşi propune  implementarea unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România. Artiştii independenţi se reunesc în primul rând pentru schimbul de experienţă şi de informaţie. Fringe-ul nu face nici anul acesta rabat  la calitatea spectacolelor prezentate, printre ele numărându-se câteva producţii “validate” de timp sau de sistemul teatral: 9 din 10, în regia Letei Popescu, câştigătoarea premiului UNITER pentru debut, cât şi Mă tot duc cu Oana Pellea şi Mihai Gruia, unul dintre cele mai longevive spectacole de teatru independent.

“Ediţia din 2014 aduce la Sibiu nume importante din lumea culturală. Cel mai frumos cadou pe care îl vom face sibienilor este prezenţa în cadrul FRINGE a marilor actori Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu cu spectacolul “Mă tot duc”.”subliniază Cătălin Grigoraş, directorul festivalului.

Din zona teatrului experiment şi a performance-ului pot fi văzute producţiile Companiei  InBetween Butoh Italia-Elveţia. În program se regăsesc şi spectacolele: Unora le place swingul – Teatrul de Artă Bucureşti,  Există nervi -  React Cluj;  Toxic Love sau Dresorul – Teatrul Particular Braşov;  Colateral Oedip – Transfestsilvania Theatre,  Aşteptând-o pe Alice sau AD 3874 - Cronică fantastică, după operele lui Caragiale.


×