x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Un cuplu ciudat”, în premieră la Cluj

„Un cuplu ciudat”, în premieră la Cluj

16 Feb 2011   •   17:09
„Un cuplu ciudat”, în premieră la Cluj

152197-teatrul-national-din-cluj-i7i2b.jpgTeatrul Naţional din Cluj anunţă, pentru 27 februarie, premiera spectacolului „Un cuplu ciudat” de Neil Simon. Textul, tradus de Antoaneta Ralian, a fost montat de regizorul Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Naţional din Iaşi.  Scenografia este semnată de Valentin Codoiu.

Printre interpreţii rolurilor se numără actorii Miriam Cuibus, Irina Wintze, Elena Ivanca, Patricia Boaru, Eva Crişan, Ileana Negru, Dan Chiorean, Ruslan Bârlea.

Piesa „Un cuplu ciudat” (The Odd Couple), scrisă iniţial pentru o distribuţie masculină, cu premiera pe Broadway în anul 1965, a reprezentat un mare succes de la bun început. Textul a fost ecranizat de Gene Saks în 1968, cu Jack Lemmon şi Walter Matthau în rolurile principale, iar după 30 de ani, în 1998, Howard Deutch a realiziat continuarea filmului, cu aceiaşi actori şi aceeaşi temă - „Un cuplu ciudat II” (Morocănoşii). Succesul repurtat l-a determinat pe Neil Simon să scrie şi o variantă pentru femei a acestei piese (1985).

Subiectul pe scurt este: Olive, proprietara unui apartament de şase camere, „ştiristă” la un post TV, îşi primeşte prietenele la un joc de societate. Florence „are carduri de la patruzeci şi şapte de magazine” şi dacă în opt ore nu face o cumpărătură „New Yorkul îşi închide porţile”. Renée este partenera de joc a Sylviei, iar Vera face echipă cu Mickey. Olive, mărinimoasă, o primeşte pe Florence la ea, în urma despărţirii de soţul ei. Viaţa boemă a Oliviei ia sfârşit din clipa în care Florence, o maniacă a ordinii, curăţeniei şi o împătimită a bucătăriei de „înaltă clasă” pune mâna pe frâiele gospodăriei.  Are loc o întâlnire romantică, pusă la cale de Olive, cu doi fraţi spanioli, Jesus şi Manolo, care eşuează din cauza lui Florence. Florence este nevoită să se mute... în apartamentul celor doi.

×