x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

„Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

de Magdalena Popa Buluc 65    |    24 Mai 2022   •   08:05
„Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

O ediție specială a seriei de dezbateri Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, produsă de creart/Teatrelli, va fi organizată de această dată în contextul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, astăzi, cu începere de la ora 18.00, în Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova.  

 

Dialogul, intitulat „O primăvară cu efect întârziat: Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”, poate fi urmărit gratuit online pe pagina de Facebook Teatrelli, precum și pe cele ale festivalului și Naționalului craiovean.

Craiova, în legătură cu Italia, Japonia și Polonia

Invitații sunt Vlad Drăgulescu – Director artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, Ada Lupu Hausvater – Manager al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, și Anna Maria Popa – Manager al Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, într-o întâlnire de excepție despre vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru. Li se vor alătura online Hiroshi Watanabe – producător executiv al Saitama Arts Theatre (Japonia), Paweł Sztarbowski – director adjunct al Powszechny Theater din Varșovia (Polonia) și Paolo Aniello – membru în Consiliul Director al ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione - Teatro Nazionale (Italia). 

 „Cei care ne întâmpină de pe scenă sunt artiștii. Lor le rămânem îndatorați, de fiecare dată. Însă orice bucurie oferită în dar de ei se naște într-un proces amplu, în care rolul poate decisiv revine directorului de teatru, celui care încearcă să propună o viziune coerentă într-un climat de incertitudine. Ce înseamnă să conduci un teatru în aceste vremuri ciudate? Cum se mai poate clădi astăzi un repertoriu, o stagiune, un eveniment? Despre astfel de subiecte adesea trecute cu vederea va fi vorba într-o nouă ediție a Dialogurilor noastre”, spune Octavian Saiu.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London.

În 2020, președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

×