x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dan Spataru Cum a ajuns Dan Spătaru să fie adorat în fosta URSS și povestea lui de iubire cu o frumoasă rusoaică

Cum a ajuns Dan Spătaru să fie adorat în fosta URSS și povestea lui de iubire cu o frumoasă rusoaică

02 Sep 2016   •   14:35
Cum a ajuns Dan Spătaru să fie adorat în fosta URSS și povestea lui de iubire cu o frumoasă rusoaică

In 1970 un film muzical era in vogă. In Romănia, Dan Spătaru era renumit. Şlagăre precum "Noi doi şi-o umbrelă", "Să căntăm, chitara mea" regăsite pe pelicula amintită i-au adus URSS-ul la picioare. Dan Spătaru mergea la Moscova ca acasă. Concerta pe stadioane pline, cu peste 7.000 de locuri, şi primea ropote de aplauze. Filmările şi turneele de după film i-au apropiat foarte mult pe actorii rolurilor principale: Dan Spătaru şi Natalya Fateeva.

"Dan şi Natalya au fost pe punctul de a se căsători după ce ea ar fi urmat să divorţeze de Boris Yegorov", povestea actorul Emil Hossu, făcănd precizarea că Yegorov a fost primul cosmonaut care a ieşit in spaţiu. "Boris Yegorov avea o carte de vizită, vorba lui Dan, o intorceai pe două părţi ca să poţi să-i citeşti titlurile de doctor", a mai spus Hossu. Intre cei doi actori s-a derulat o poveste plină de farmec. "Era o poveste in film, intre grupul de artişti ruşi şi romăni. Iar Natalia era cea care venea din partea rusească. Era vorba de o poveste de dragoste intre ea şi Dan, care s-a născut şi real, foarte solid", povesteşte actorul.

"Ideea regizorului Francisc Munteanu a fost de a face un film muzical cu artistul in teribilă vogă, care era Dan Spătaru, pe muzica lui Temistocle Popa. A fost de la bun inceput o reţetă sigură de succes. Filmul a fost scris, lucrat, pentru Dan. Cuprinde şi melodia "Noi doi şi-o umbrelă", dar şi alte melodii care au devenit şlagăre. Filmul a fost creat pentru personalitatea care era căntăreţul şi a reunit o strănsă gaşcă de actori. O gaşcă de prieteni cu aceeaşi mentalitate, cu acelaşi grai de a trăi viaţa. Filmul a fost realizat ca un cadou profesiei lui Dan Spătaru. Ce a fost frumos atunci: noi am venit ştiind clar că venim pentru un film inchinat lui Dan Spătaru, ştiind că acesta va asigura succesul dinainte", a mai destăinuit actorul Emil Hossu. Un alt film care l-a avut in distribuţie pe Dan Spătaru a fost "Tunelul", unde artistul a interpretat rolul unui soldat german. De asemenea, a susţinut probe şi pentru pelicula "Felix şi Otilia", insă a renunţat la acest film.


O iubire mistuitoare
Dan Spătaru vorbea perfect limba rusă. "Dan avea mare succes in toate ţările ex-sovietice. Căte 2-3 luni pe an era in Rusia. A trăit o poveste de dragoste cu Fateeva", işi aminteşte Octavian Ursulescu. Este vorba despre actriţa Natalia Fateeva, sex-simbol al cinematografului sovietic in anii '60. "Fateeva a fost marea dragoste a lui Dan Spătaru. S-au indrăgostit iremediabil la filmările pentru «Căntecele mării». Ea era căsătorită cu un erou cosmonaut al URSS. Dan povestea amuzat că a venit peste el cu pistolul pentru a se răzbuna!". După cum declara Fateeva in 2004, in publicaţia Vecerniaia Moskva: "Spătaru era un actor strălucit şi un om totalmente unic."

"Să bem cănd se intoarce singură sticla" "Am făcut una dintre cele mai frumoase excursii profesionale in perioada filmului «Căntecele mării». Am bătut Rusia, fostă URSS, am avut bani foarte mulţi pentru noi, mai ales că nu aveam foarte multe tentaţii, am avut bani să trăim, să ne bucurăm şi ne-au rămas nişte amintiri frumoase", işi amintea actorul Emil Hossu, pe măsură ce in minte ii revin intămplări remarcabile. "Pentru cei care nu ne-au cunoscut atunci ar putea fi fabuloasă această poveste. Eram după un chef prelungit. Cheful era atunci ca o descărcare, după ce am filmat luni de zile la «Căntecele Mării».

La un moment dat ne-am dus in parcul Gorki din Moscova. Stăteam in roata morii, aveam şampanie... Am făcut o convenţie: «Nu bem decăt cănd se intoarce singură sticla!», s-a destăinuit actorul din «culisele» zilelor de după filmare, petrecute alături
de un grup de prieteni. Din păcate, mulţi dintre protagoniştii filmului s-au grăbit să plece. Cei care au rămas pot fi număraţi pe degete.

"Mai număraţi-ne, din cănd in cănd..."

"Filmam pe vasul «Sota Rustaveli». Un vas cu 8 etaje, cinci baruri, piscină...

Intr-un moment de relaxare aveam o concurenţă cu tendinţă tinerească şi am zis: «hai să jucăm in piscină un fel de pollo-baschet». Aveam galerie... ei stăteau şi rădeau şi ne incurajau. Jucam trei la trei. La un moment dat, Dan stătea şi se ţinea de balustradă şi a spus: «Măi, voi nu mai rădeţi atăt! Mai număraţi-ne din cănd in cănd, că poate nu mai iese vreunul!»", a conchis actorul Emil Hossu

Editie de Colectie Dan Spataru 24.09.2007

×
Subiecte în articol: film spătaru dan dan spătaru emil hossu