x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie De la micul Paris, la marile ambiţii Vine Sarko, îl trimitem pe Băse

Vine Sarko, îl trimitem pe Băse

de Marina Constantinoiu    |    04 Feb 2008   •   00:00

FRANŢA-ROMANIA: DOUA SECOLE DE PRIETENIE
La ,inceput a fost promisiunea... Venea din partea proaspăt-numitului ambasador al României în Franţa, domnul Teodor Baconschi. La sfârşitul lunii august a anului trecut, domnul Baconschi avea să-şi preia postul de reprezentant al ţării noastre la Paris şi, la plecare, anunţa că prioritatea sa o va reprezenta organizarea unei vizite de stat a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucureşti, înainte de luna aprilie a acestui an.exclusiv ONLINE


FRANŢA-ROMANIA: DOUA SECOLE DE PRIETENIE
LA ÎNCEPUT A FOST PROMISIUNEA. Venea din partea proaspăt-numitului ambasador al României în Franţa, domnul Teodor Baconschi. La sfârşitul lunii august a anului trecut, domnul Baconschi avea să-şi preia postul de reprezentant al ţării noastre la Paris şi, la plecare, anunţa că prioritatea sa o va reprezenta organizarea unei vizite de stat a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucureşti, înainte de luna aprilie a acestui an. De ce aprilie? Pentru că atunci urmează să se desfăşoare la Bucureşti summit-ul NATO, eveniment la care preşedintele francez urmează oricum să participe. Dar care, la nivel bilateral, nu echivalează cu o vizită oficială.


ULTERIOR, A FOST AMBIŢIA. Acelaşi Baconschi afirma, înainte de a-şi prelua postul, că relaţiile româno-franceze au intrat într-o nouă logică, după aderarea României la Uniunea Europeană. După părerea sa, ţara noastră trebuie să profite de noul ei statut de membru al UE, dar şi de "noua Franţă, gândită şi transformată de politicile lui Sarkozy”. Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi are, în viziunea sa, un scop nobil: găsirea unui nou cadru juridic şi a unor noi instrumente de colaborare româno-franceze.

Pe scurt, aceşti termeni diplomatici vor să spună că trebuie să urcăm o treaptă, astfel încât parteneriatul româno-francez să devină unul strategic. Aşa a spus şi şeful său, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care a şi fost la Paris, de altfel, zilele trecute, pentru a pregăti vizita în România a preşedintelui francez: principalul subiect de discuţie al lui Sarkozy cu preşedintele Băsescu va fi ridicarea coordonatelor parteneriatului special româno-francez la nivel de parteneriat strategic.


MAI APOI A FOST ZVONUL. Vine Sarkozy la Bucureşti. În februarie. Şi nu singur, ci cu Carla Bruni, noua sa cucerire. De fapt, presa a titrat un pic invers: "Sarkozy o aduce pe Carla Bruni la Bucureşti”. Brusc, nu vizita de stat a unui preşedinte – şi nu unul oarecare, ci al unui stat cu care România are relaţii vechi şi foarte bune, dar pe care şi le doreşte strategice – conta, ci faptul că Sarkozy o aduce aici pe cea cu care se afişează de câteva luni, nu multe. Şi despre care relaţie a spus într-o conferinţă de presă recentă că este una serioasă. Totuşi, neoficializată. La ora la care preşedintele îşi recunoştea relaţia amoroasă cu Carla Bruni, fostul manechin de succes, presa se întreba dacă va urma o nouă căsătorie pentru Sarkozy, proaspăt divorţat în octombrie 2007 după 11 ani de căsnicie. Nicolas Sarkozy n-a spus decât că nu presa îi stabileşte ziua căsătoriei şi că ziariştii vor afla despre un eventual nou mariaj abia după ce acesta se va fi oficializat departe de ochii lor. Zvonurile că preşedintele ar plănui să se căsătorească cu actuala sa parteneră au fost primite cu ostilitate şi în Franţa, şi în străinătate. Unele ziare din Franţa l-au acuzat chiar pe Sarkozy că e mai preocupat de viaţa sa personală decât de datoria pe care o are faţă de ţară şi de promisiunile electorale, între care şi aceea de a reduce costul vieţii de zi cu zi.


A URMAT PROBLEMA. Anunţul privind aducerea Carlei Bruni la Bucureşti în calitate de însoţitoare a şefului statului francez este unul dătător de bătăi de cap celor care se ocupă de protocolul aferent acestor vizite la nivel înalt. Cât timp Carla nu este soţie cu acte în regulă, ea nu poate fi inclusă într-un program oficial. De obicei, în timpul vizitelor oficiale, soţiile şefilor de stat vizitează muzee, şcoli, organizaţii de binefacere, centre de plasament sau participă la spectacole de gală. Cum nu i se poate interzice unui şef de stat să se afişeze cu iubita, nici lui Sarkozy nu-i va spune, cu siguranţă, nimeni să nu vină cu a lui Carla la Bucureşti. Şi, dacă tot va veni aici, Carla va avea, mai mult ca sigur, parte de un program adecvat, ce-i drept neoficial.


ÎN SFARŞIT A VENIT ŞI CONFIRMAREA. Ministrul de Externe a anunţat că Sarkozy ajunge la Bucureşti la 4 februarie. În plus, vizita sa oficială ar putea fi urmată, în martie, de o vizită a premierului Călin Popescu-Tăriceanu la Paris, pentru ca apoi să vină rândul preşedintelui să meargă la Paris.

Între conferinţa de presă în care Nicolas Sarkozy şi-a oficializat, practic, relaţia cu Carla Bruni şi anunţul privind vizita la Bucureşti a preşedintelui francez au apărut zvonuri din ce în ce mai insistente referitoare la o posibilă căsătorie a lui Nicolas Sarkozy cu aleasa inimii sale. Ceremonia s-ar fi petrecut în secret, chiar la Palatul Elysee, acum două săptămâni. Puşi să confirme şi să comenteze această informaţie, purtătorul de cuvânt al Palatului, David Martinon, ca şi Franck Louvrier, responsabil al serviciului de presă al Preşedinţiei, au declarat că nu au "nici un comentariu de făcut”. Nici n-au negat, nici nu au confirmat, adică.


CHESTIUNI DE PROTOCOL. Până să vină în România, Sarkozy mai are programată o vizită oficială în India, la 24 ianuarie, ocazie cu care are de semnat o serie de contracte importante. De asemenea, el este invitat să participe la ceremoniile care marchează intrarea în vigoare a Constituţiei indiene, în 1950. Luând în calcul o deplasare alături de Carla Bruni, în ediţia sa din 9 ianuarie, cotidianul american Washington Post scria despre protocolul foarte strict aplicat de autorităţile indiene, sugerând că acestea se confruntă cu o problemă fără ieşire. Autorităţile indiene dădeau deja semne de enervare, pentru că nici în ajunul sosirii lui Sarkozy la New Delhi Palatul Elysee nu anunţase dacă doamna Bruni îl va însoţi sau ba pe preşedintele francez în vizita sa oficială. Dacă s-ar fi celebrat vreo căsătorie, aşa cum s-a zis, la Elysee, aceasta ar fi facilitat aplicarea protocolului indian, dar şi a oricărui altuia, inclusiv a celui românesc. Numai că azi, Carla Bruni a declarat într-un interviu pentru cotidianul Liberation, ca "încă nu s-a căsătorit cu preşedintele Nicolas Sarkozy”, punând astfel capăt speculaţiilor în acest sens. Bruni a adăugat însă că au în plan căsătoria. Dar a fost categorică: nu va merge în India alături de Sarkozy. "Nu pot merge cu preşedintele într-o vizită oficială”, a spus aceasta. Ceea ce ar lămuri – până la proba contrarie – şi chestiunea vizitei în România. Liberation, preluat de Mediafax, precizează că Sarkozy a insistat ca Bruni să-l însoţească în India, amânând foarte mult planificarea vizitei, astfel încât, luni noaptea, lista oficială a delegaţilor francezi nu era gata. "Ieri seară (luni, n.r.), un diplomat de la Elysée mărturisea că «nu are încă toate numele persoanelor care îl însoţesc pe preşedinte în India», lucru nemaivăzut până acum, la mai puţin de 48 de ore distanţă de plecarea pentru o vizită de stat", comentează Libération.

 

Franţa – România: Două secole de prietenie

×