Prea puţine materiale discografice. Mult prea multă pasiune pentru a fi “prinsă” pe un compact disc. Grigore Leşe.
Prea puţine materiale discografice. Mult prea multă pasiune pentru a fi “prinsă” pe un compact disc. Grigore Leşe.
Putem considera că am reuşit un lucru mare. Să-l convingem pe Grigore Leşe să accepte realizarea unei Ediţii de Colecţie dedicate lui şi, mai ales, ca Jurnalul Naţional să editeze un CD cu o parte din horile-i atît de dragi. Un material discografic special, unic. De ce este atît de aparte, ce-i dă unicitatea? Veţi înţelege dacă veţi citi povestea CD-ului Grigore Leşe, spusă chiar de interpret.
PE URMELE VIEŢII. “Acest CD este o poveste despre dragoste, despre viaţă şi despre moarte. Muzica începe de undeva şi se termină cînd nu te aştepţi”, afirmă Leşe. În fapt, este şi povestea interpretului, dezvăluită prin intermediul cîntecelor.
Jurnalul Naţional: De ce apare aşa de greu încă un CD Leşe?
Grigore Leşe: “Nu am fost un adept al imprimărilor şi cred că nu orice muzică suportă înregistrarea. De ce? Muzica ţărănească din vatra satului este în general o muzică interiorizată, unde măiestria îmbinării elementelor tradiţionale, gradul de trăire emoţională, talentul şi sensibilitatea executantului, exteriorizarea sinceră, spontană a stărilor sufleteşti sînt esenţiale. Nu îmi place să fiu înregistrat/ filmat atunci cînd horesc. Prefer ca emoţia să rămînă în sufletul celor prezenţi, iar cîntecul să moară acolo, pentru a putea renaşte mai puternic la următorul concert. De altfel, nu cred că din punct de vedere tehnic s-a atins o asemenea performanţă încît să-mi poată fi citit sufletul. Acum 25 de ani cîntam într-un fel, acum 10 ani altfel, mîine Dumnezeu ştie ce va mai fi. Întotdeauna am o altă stare, o altă trăire, dar încerc de fiecare dată să spun o poveste adevărată despre viaţa mea, despre dor şi dragoste, despre refugieri şi război, despre pragurile importante din viaţa omului: naştere, nuntă, cătănie, moarte. Prin voce încerc să recreez imaginea comunităţii ţărăneşti din universul mărginit de hotarele satului, ce trăieşte încă cu rădăcinile în mit.
Pentru editarea acestui material am propus un repertoriu divers: muzici şi structuri melodice din stratul vechi, cîntece strofice, hori de unul singur, cîntece din diferite ritualuri. Nu lipsesc cîntecele din ceremonialul de nuntă, semnalele de toacă, scrisorile de pe front, cîntecele de cătănie sau cele despre refugiere şi război. Nu toate melodiile fac parte din stratul vechi, unele sînt mai recente, de acum 100-150 de ani. Am inclus şi piese din genul neocazional. Aici îmi dau măsura, şi asta o fac de cînd mă ştiu. Majoritatea pieselor de pe acest CD reprezintă înregistrări din concerte, deoarece am ţinut foarte mult la starea din momentul interpretării, la sinceritatea transmiterii emoţiei. Sper ca fiecare ascultător să se regăsească în cel puţin o hore de pe acest CD de colecţie”.
Grigore Leşe este acompaniat pe acest CD de Colecţie de grupul instrumental Marius Sabo, la piesele: 5, 7, 9, 10, 17, 23 şi grupul instrumental Ovidiu Barteş la piesele: 2, 3, 4, 8, 12, 14, 15.
Tehnică
“Interpretul de muzică tradiţională, din orice ţară ar fi el, are obligaţia să-şi dezvolte calităţile naturale ale vocii, păstrîndu-i însă amprenta locală. Vocea moştenită nu se «şlefuieşte» în stilul muzicii culte, pentru a nu-i răpi acea prospeţime, acea originalitate în redarea sentimentelor într-un mod sonor specific, nealterat. În piesele alese pentru această Ediţie de Colecţie folosesc registrul de piept, care dă specificitate muzicii ţărăneşti şi se caracterizează printr-o tensionare a muşchiului vocal, a fluxului de aer glotic şi a comprensiunii mediane. Presiunea subglotică creşte, sunetul devine mai bogat în armonice acute”.