Teodor şi Călin fac parte din opera lui Grigore Vieru, ca şi poemele scrise de el. Pentru ei era şi tatăl, dar şi maestrul, tribunul, scriitorul.
Călin Vieru îi seamănă fizic mai mult tatălui său decât Teodor, dar se vede pe chipul amândurora că a fi urmaşii poetului înseamnă şi bucurie, şi răspundere, iar plecarea lui i-a întristat destul de mult.
ROL DE COPIL. Călin încearcă să alunge gândul acesta amintindu-şi ceva din copilărie: "Când eram clasa I m-am înscris la o secţie sportivă de trântă clasică. După prima lecţie, am venit acasă şi i-am spus: «Tată, eu am descoperit nişte figuri care mă vor ajuta să-i trântesc pe colegii de clasă». Tata a intrat imediat în rol şi mi-a zis: «Ia demonstrează-mi!». Vreo săptămână după aceea ne-am tot trântit prin casă ca doi copii. Acum îmi dau seama cât de mult am profitat de caracterul lui copilăresc. Era atât de uşor să-l conving să-mi ia o jucărie! La parterul blocului în care locuiam noi era magazinul «Lumea copiilor», cel mai mare magazin de jucării din Chişinău pe atunci. Orice plimbare a noastră se încheia în magazin de unde, obligatoriu, ieşeam cu vreo maşinuţă".
După ce a trecut de perioada desluşirii buchiilor de pe chiar Abecedarul la care tatăl lui era coautor, Călin l-a descoperit pe Grigore Vieru cel care lupta pentru renaşterea naţională din anii 1989-1990: "Tata devenise «tribun» şi eu începusem să-l privesc cu alţi ochi. De la creaţia pentru copii, el a păşit hotărât în viaţa social-politică unde, după cum bine ştim, ne-a lăsat o moştenire imensă, tălmăcită pe litere. Cu toate acestea opera lui este încă tratată şi explicată de neprieteni incorect. Oricum, cred că le-a fost foarte greu să i-o strâmbe, pentru că tata a scris foarte clar şi sincer. Dar de azi înainte le va fi încă mai greu să-i schimonosească idealurile. Am intrat recent în politică tocmai ca să pot duce mai departe steagul pe care l-a ridicat tata. Voi repeta şi voi explica lucrurile până va intra şi în capurile celor care ne-au făcut atâta rău. Lucrurile adevărate trebuie să devină senine, clare şi curate aşa cum le-a lăsat maestrul". Călin are 44 de ani, şi deşi a studiat medicina, s-a orientat către afaceri, este căsătorit şi are doi copii: Denisa şi Nicuşor.
MÂNDRIE. Teodor Vieru (49 de ani) este stabilit în Bucureşti din 1991, când a venit aici la doctorat în medicină, şi este medic oftalmolog la Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor. "În clasa a treia învăţam poezii scrise de tata, mi se părea cât se poate de firesc să fie aşa, mă bucuram şi eram mândru că profesorii vorbeau la orele de limba română cu multă admiraţie faţă de Grigore Vieru şi creaţia lui. Din patriotismul lui ne-a transmis şi nouă, dar din talentul de a scrie, din păcate, nu", ne-a spus fiul cel mare al poetului. Teodor are trei copii: Lucian, Cristian şi Mihai. Vedea în tatăl său, în ciuda celebrităţii, "un om foarte timid şi cu mult bun simţ, un om de spirit care ştia să vorbească cu oricine, de la omul cel mai mic şi neînsemnat, la academicieni, ştiind să vorbească şi cu copiii".
Când poetul a fost pe ultimul drum, o femeie stătea chiar lângă sicriu, iar cineva a certat-o, spunându-i să lase loc familiei. Ea le-a spus însă că Grigore Vieru nu e numai al familiei, ci este al tuturor.
Citește pe Antena3.ro