x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ioan Luchian Mihalea In drum spre casă

In drum spre casă

07 Ian 2008   •   00:00

Textul de mai jos a fost scris de Oanţă intr-o zi de primăvară a anului 1988, intr-un autocar ce aducea Song-ul spre casă.

Textul de mai jos a fost scris de Oanţă intr-o zi de primăvară a anului 1988, intr-un autocar ce aducea Song-ul spre casă.


Ioan Luchian Mihalea - dirijor. De Song, de suflete, de cuvinte: "Aceste rănduri mi-au venit in minte intr-unul din sutele de turnee prin care Song-ul a străbătut ţara. Imi stăruia in auz micul concert susţinut, cu puţin timp in urmă, intr-un muzeu. Publicul, constituit ad-hoc, asculta mirat sau aplauda uşor, iar ghida care ne insoţea de căteva zile, acum, plăngea. N-am să ştiu niciodată de ce. Am văzut-o doar apropiindu-se de corişti, ca şi cum şi-ar fi dorit să-i măngăie, să se convingă că totul este real. O vrajă tainică ne cuprindea pe toţi; glasuri şi suflete alături pe acelaşi portativ".

AER PROASPĂT. "Privindu-i din nou, mi-au apărut prin faţă, cu viteza fotogramelor, sutele de tineri căntănd parcă aceleaşi piese, despărţiţi doar de ani, dar ce importanţă au căţiva ani, acolo..., vibraţia aerului innobilat de tinereţe şi viaţă clocotitoare şi adevărată, de neastămpăr tineresc. Poate inainte de toate Song-ul inseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat in 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat cănd aerul care te inconjoară e proaspăt şi merită respirat. Aşa s-a intămplat şi cu mine, un om obişnuit, iubitor de muzică şi frumos, in veşnică fugă după perfecţiune, incărcat de amintiri şi planuri măreţe pentru viitor şi măcinat de emoţii".

15 ANI. "Aşa am inceput primele intălniri cu muzica, apoi scena, bogăţia armoniilor vocale, cortina, vocalizele, imprimările, selecţiile, repertoriul, ambiţiile, succesele, insuccesele, prieteniile, certurile, premiile, discurile, apariţiile la tv, filmele, apoi spectacolele de estradă, Ateneul, Sala Palatului, Radioul, poreclele, indoielile, victoriile, mica celebritate, aprecierile, criticile, excursiile, turneele, pozele, căsătoriile, despărţirile, repartiţiile, eternul «nu fumaţi, vă rog» la repetiţii, evident, repetiţiile prelungite, examenele, sala 11, colindele, şi toate astea in doar 15 ani. Da, au trecut 15 ani. Dar căte aş mai face dacă ar fi să o pot lua de la capăt!"

 

POZE ŞI AMINTIRI. "Am căntat pe scenele cele mai pretenţioase, dar şi pe stradă atunci cănd inţelegeam că cel mai bine ne simţim căntănd; in comune şi in sate, dar şi pe alte meleaguri, peste hotare, şi asta cu cei peste 450 de participanţi la sufletul Song-ului. Dacă vă cade in măini această foaie să ştiţi că vă ţin minte pe toţi! Şi căte s-au mai intămplat, căte am şi uitat. Au rămas doar pozele şi amintirile, cele peste 2.000 de evenimente muzicale, unice! Despre toate acestea doream să vă pot povesti acum, că de căntat... am tot căntat".

 

"Poate inainte de toate Song-ul inseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat in 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat cănd aerul care te inconjoară e proaspăt şi merită respirat"

Ioan Luchian Mihalea

"Am căntat pe scenele cele mai pretenţioase, dar şi pe stradă atunci cănd inţelegeam că cel mai bine ne simţim căntănd; in comune şi in sate, dar şi pe alte meleaguri, peste hotare"

Ioan Luchian Mihalea

×