x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alegeri anticipate pentru alt popor

Alegeri anticipate pentru alt popor

de Lucian Avramescu    |    13 Sep 2006   •   00:00
Alegeri anticipate pentru alt popor

Cultura de berarie si filosofia sughitului par a se potrivi de minune pe calapodul spiritual al personalitatii presedintelui ales. Nicaieri domnul Traian Basescu nu se simte mai in apele lui teritoriale decat in vecinatatea confortabila a tejghelei, acompaniat de sprit si vasali unsurosi. La Cotroceni, domnul Basescu sta, presupun, cu fundul pe pioneze, iar scaunul ii este presarat cu mancarici. Iata motivul pentru care la prima ocazie o tunde spre bodega cea mai apropiata. Toate acestea nu-s noutati. Presedintele a recunoscut ca la Golden Blitz a confectionat formule de guvern. Noul CSAT cu Blaga, Berceanu si Videanu, tinut intr-o carciuma, n-a mai mirat pe nimeni. Jalnica doar incercarea primarului general de a astupa fara talent realitatea ca presedintele a baut. Presedintele n-a ratat insa ocazia de a-si mai dovedi o data talentul uluitor de a aburi pe oricine. Proba - interventia la Antena 3, intr-o emisiune prizata, in care presedintele a dansat cum a vrut, mintind cu nonsalanta. M-a durut doar socul tanarului alegator care-l intreaba pe presedinte daca a baut, iar acesta ii raspunde senin "Nu". "Eu l-am vazut golind o sticla, eram la o jumatate de pas de dansul, se minuneaza omul, l-am vazut cu ochii mei, asa cum l-au vazut si altii. Cum poate sa ma minta domnul Basescu?"

Eu, ca gazetar, am avut ghinionul de a contabiliza in ani un regal de minciuni in contul politicianului de care vorbim. Dar subiectul carciumii este batatorit. Ma voi opri la altul pe care sunt nevoit sa-l comprim. Ca bucurestean, pot marturisi ca prestatia de primar general a domnului Basescu a fost jalnica. Nu pot face nimic, se plangea primarul. Dati-mi un alt consiliu si mut muntii din loc. Consiliul este vinovat. Consilierii sunt nemernicii. Dati-mi un alt consiliu si voi face din Bucuresti raiul pe pamant. N-a facut din Bucuresti raiul pe pamant.

Iata de curand intalnirea cu tinerii pesedisti (tesedisti!). Aplauze la scena deschisa de parca era in odaia de oaspeti a PD-ului, intrebari de ridicat mingea la fileu. Domnule Basescu, de ce nu puteti indrepta situatia din sanatate? Excelenta intrebare, exclama presedintele. Vedeti de ce este nevoie de republica prezidentiala, vedeti de ce este nevoie de modificarea Constitutiei? Dati-mi si postul de prim-ministru si voi face ca prin bucatariile voastre sa curga lapte si miere. Am spus, intr-adevar, in campania electorala "Sa traiti bine!", dar am uitat sa va anunt ca luam in calcul si ideea de a fi premier.

Pesedistii tineri l-au aplaudat, i-au cerut poze de familie. In ochii fetelor se citea o umeda invidie ca nu sunt in partidul celebrei blonde. Titulescul Ponta se intrecea in giumbuslucuri ca un catel angrenat in exercitiul vrednic al datului din coada. Se va sfarsi prost acest mandat? Ce conteaza! Presedintele n-are nici o vina. E mai curat si mai uscat ca niciodata. Vinovatii sunt cunoscuti. Liberalii.

Ce se va intampla, ma intreb, cum va iesi la liman presedintele daca, investit cu puteri nelimitate, ca un seic arab, va da din nou gres. Oamenii vor trai la fel de prost sau chiar mai prost, Romania nu va atinge culmile binelui prezidential. Pe cine va mai da vina Traian Basescu?

Va exista cu certitudine o varianta. Presedintele nu se pierde cu firea niciodata. Dati-mi un alt popor, va spune el, si voi face minuni. Dati-mi un alt popor pe potriva mea, va lacrima presedintele, iar poporul il va aclama din nou. Unul cate unul, cu bocceluta in spate, vom elibera rusinati patria-muma, indreptandu-ne spre alte zari. Va ramane aici doar domnul Basescu cu doi chelneri si o Elena Udrea pentru intretinerea optimismului personal. Un chef pe cinste il va ajuta sa treaca si peste necazul de a avea un popor nepotrivit, iar gandul alegerilor anticipate de popor (pentru alt popor adica) ii va incolti in mintea mereu agitata. Tragic va fi doar amanuntul ca presedintele, ramas intr-o tara pustie, nu va mai avea cu cine sa exerseze marile demonstratii de aburire.

Mi-e mila, revin, de bietul alegator tanar, care a avut ghinionul sa-l vada de aproape pe idolul sau, presedintele Traian Basescu, cel pe care l-a votat.
×
Subiecte în articol: basescu editorial preşedintele popor