x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am scăpat de o explozie la Zaporojie dar ne termină mâncarea de la terasa din Costinești!

Am scăpat de o explozie la Zaporojie dar ne termină mâncarea de la terasa din Costinești!

de Serban Cionoff    |    09 Aug 2022   •   20:40
Am scăpat de o explozie la Zaporojie dar ne termină mâncarea de la terasa din Costinești!

Zilele acestea a circulat pe canalele de informații o știre care ne-a dat fiori și anume că trupele rusești au bombardat Centrala nucleară de la Zaporojie. Este lesne de închipuit care ar fi fost consecințele unei explozii, atât pentru ucraineni, cât și pentru noi, ca țară vecină. Din fericire, incendiul a fost stins și nu ne rămâne decât să ne rugăm Bunului Dumnezeu să îi oprească pe invadatori de la alte asemenea necugetate acțiuni care pot, în orice clipă, să aibă nefaste, ireparabile urmări.

Ce ne facem, însă, dacă vedem-pentru a câta oară?- că, în vreme ce ne tremură sufletul de frica amenințărilor la care se dedau trupele Kremlinului, trecem prea repede cu vederea că aici, la noi acasă, adică la malul Mării Negre, în goana lor bezmetică după câștig, niște netrebnici agenți ai capitalismului de cumetrie ne pun în pericol sănătatea și chiar viețile. Mă refer, firește, la ceea ce inspectorii ANPC au găsit la o terasă din Complexul Tineretului din Costinești. Mormane de carne expirată încă din anul 2020(!!!),din care patronul locantei îi punea pe angajați să  facă mâncare pentru clienți. În ce condiții mizerabile se pregătea ceea ce era livrat  ca mâncare, de fapt otravă, nu este nevoie să vă mai spun, fiindcă vă puteți imagina tot ceea ce poate fi mai rău. Și vă asigur că nu greșiți!

 Iar, pentru ca să aveți o imagine cât mai clară, pe deplin edificatoare asupra sordidei locante, trebuie să vă spun că inspectorii ANPC au fost pur și simplu obstrucționați de către chiar patronul terasei să își facă datoria. Care patron le-a spus, cu maxim tupeu, că mint și că, a doua zi, terasa va fi deschisă. De ce? Fiindcă așa vrea mușchii lui, na! Servindu-se, la meniul zilei, tot mâncare făcută din carnea cu termen de valabilitate expirat acum doi ani și ceva…     

 După cum era de așteptat, pentru toate aceste  revoltătoare nereguli, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 50.000 lei. Dar, după cum nu ne-am fi așteptat, deși am fost informați că ,,cercetările continuă’’ și că se va reveni cu noi informații,(și) peste acest subiect s-a așternut tăcerea. Măcar deocamdată!  Am pus intenționat acel ,,și’’ între paranteze, fiindcă, din păcate, nu este prima oară când peste un subiect atât de fierbinte, lansat cu justificată vizibilitate pe piața media, se așterne tăcerea, primul pas spre uitare!  

 Motiv pentru care, depășind axioma lui Andre Gide cu și despre ceea ce mă va interesa mâine mai puțin decât azi, ridic două degete și pun câteva întrebări:

  1. Este adevărat că, deși au existat numeroase reclamații privind toxicitatea mâncării servite pe această terasă investigarea cazului a fost demarată abia după ce un fost angajat a reclamat mizerabila situație?
  2. Au mai fost făcute, în perioada anterioară, controale aici și care au fost constatările cu care s-au soldat? 
  3. Care este situația terasei în momentul de față? Mai este ea deschisă, așa cu trâmbița patronul în fața inspectorilor ANPC?
  4. Când se estimează că vor fi finalizate cercetările și în ce condiții se va decide trimiterea în judecată a celor vinovați? Sau se consideră că amenzile aplicate, totalizând 50.000 lei, sunt suficiente pentru a clasa subiectul?
  5.  Aș mai fii vrut să întreb și de unde până unde agresivitatea verbală și fizică cu care i-a întâmpinat patronul terasei pe inspectorii ANPC împiedicându-i să intre în local? Nu cumva ar putea fi  vorba și despre niște fețe grele pe sprijinul cărora s-a bazat el atunci când s-a comportat într-un asemenea hal? Dar mai bine tac. Nu de alta dar cunosc prea bine zicala: când dai într-o potaie, pe stradă, fii atent cine îl duce de lesă! 

×