x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din nou, somnul rațiunii naște monștri!

Din nou, somnul rațiunii naște monștri!

de Serban Cionoff    |    04 Iul 2023   •   09:30
Din nou, somnul rațiunii naște monștri!

După câteva zile în care a s-a zbătut între viață și moarte, Emanuel Bădică, tânărul de 19 ani înjunghiat în Grădina Botanică din Craiova, a fost transferat de la clinica ATI la Chirurgie Toracică a Spitalului Județean de Urgență din Craiova, unde își va continua tratamentul.

Din păcate, Melisa Mihaela Lungu, fata de 14 ani care a fost și ea atacată în mod banditesc de același tânăr de 17 ani, elev al Colegiului Militar ,,Tudor Vladimirescu’’ din Cetatea Băniei, și-a pierdut viața și a fost înmormântată la puțină vreme după ce, dacă ar fi fost printre cei dragi, urma să afle rezultatele pe care le-a obținut la Evaluarea Națională. Cât despre Mario Fojică, cel care a comis aceste odioase fapte, el se află în cercetarea autorităților statului și urmează ca rezultatele cercetării să fie date publicității. Marea întrebare la care se așteaptă răspuns fiind dacă a totul fost numai o nefastă întâmplare, iar făptașul nu îi cunoștea  pe cei care,pe 27 iunie, aveau să îi devină  victime sau, dimpotrivă, cel puțin pe Melisa, o știa de ceva vreme. Ba chiar, după cum au declarat colegele sale, aceasta ar fi fost prietenă cu cel care avea să devină asasinul ei, dar s-au despărțit. Despărțire care l-a marcat foarte tare pe Mario și l-a împins să urzească negre planuri de răzbunare. Ipoteză pe care o neagă, în mod categoric, avocatul brutei, dar pe care o susține Liviu Chesnoiu, notoriu psiholog criminalist cu o bogată experiență în materie. Ipoteză în sprijinul căreia vin ,mai nou,  o serie de fapte din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat al lui Mario Fojică și pe baza cărora se poate contura un profil psihologic al respectivului.

 Mă refer, în primul rând, la informațiile referitoare la gravele probleme pe care acesta le avea, și nu de ieri de azi, în relațiile cu colegii și care au condus la marginalizarea sa. Din aceste informații, pe care le-au obținut colegii noștri de la jurnalele care apar la Craiova, rezultă că Mario Fojică era un tip introvertit, prezentând dese devieri de comportament și care, în anumite împrejurări, era capabil să recurgă la violență. Așa cum a și procedat cu ceva vreme în urmă atunci când după o ceartă cu un coleg i-a aruncat acestuia telefonul în wc, perdantul fiind despăgubit de către tatăl lui Mario, șeful postului de poliție din comuna Calopăr. Iar aceasta nu este singura ieșire care ar fi trebuit să dea de gândit  conducerii colegiului și familiei. De exemplu, acum doi ani, în urma unei depresiuni puternice, Mario a plecat de acasă și a destul de greu să fie recuperat.

Pe acest fond, al unui caracter introvertit și a unor frustrări care la o asemenea vârstă pot să creeze și să întrețină tensionate complexe ale unei personalități în formare, devine explicabil interesul lui Mario față de anumite viziuni  numite sataniste, pe care le propagă filme difuzate, cu o nu chiar inofensivă frecvență pe anumite canale de televiziune sau ale mediei alternative. După cum nu mai este doar o întâmplare dacă că masca pe care acesta o avea în ghiozdan în ziua crimei nu era o simplă mască de protecție din perioada pandemo-isteriei, ci una de rit satanist, Squid Game, pe care o poartă comandantul din filmul ,,Jocul calamarului’’. Și nici faptul  că pe husa telefonului său se afla o fotografie a celui de al 7-lea înger satanist, de fapt apocalipsa. După cum, nu este deloc întâmplător dacă, pe tricoul pe care l-a purtat în ziua neagră, 27 iunie, este scrisă această cifră,27, un alt simbol satanist, reprezentând de trei  ori 9, care simbolizează căderea omului. Luați, vă rog, în seamă aceste amănunte și cred că avem un set de argumente pentru a susține ipoteza că Mario Fojică și-a premeditat actele criminale și că nu este vorba despre un conflict spontan. Cumul de fapte care aruncă într-un absolut derizoriu și susținerea domnului avocat despre maceta care ar fi stat uitată- un an de zile!- în ghiozdanul lui Mario!... Cât privește faptul că, în prealabil, fostul prieten ar fi încercat să o convingă pe Melisa să reia legătura, o verificare a telefonului său ca și a telefonului victimei, așa după cum pe bună dreptate sugerează domnul Liviu Chesnoiu, sunt și eu convins că, și de aici, s-ar putea să aflăm date edificatoare.

 Deocamdată, Mario se află în arestul poliției din Calopăr, comuna sa natală, al cărui șef de post este tatăl său. Așa încât, poate măcar acum, în calitate de om al legii, domnul Fojică senior va discuta deschis cu fiul său și va afla ce l-a determinat pe acesta să o apuce pe căile tenebroase ale satanismului și să dorească să ia viața unor oameni nevinovați. Nefaste efecte ale unor repetate  rătăciri ale unei minți care a apucat-o pe căi greșite,  pe care tatăl  sau altcineva din familie  le-au ignorat.  Nu vreau acum, în aceste dureroase împrejurări, să deschid cuiva procese de intenție, dar nici nu pot trece cu ușurință peste faptul că dacă tatăl și familia lui Mario ar fi urmărit mai atent ce face și cum se comportă acesta, la școală și acasă, atunci, cu siguranță, ar fi existat foarte multe serioase ca nenorocirea din 27 iunie să nu  se fi produs.

 De aceea închei scriind că, după cele petrecute, recent, în Grădina Botanică din Craiova (și, din păcate, nu numai acolo), a venit vremea să înțelegem că expresia ,,Somnul rațiunii naște monștri’’ nu mai este doar numele unei celebre fresce a lui Francesco Goya, ci și un teribil avertisment. Avertisment pe care, dacă vom continua să îl tratăm cu o superficială seninătate, vom plăti un preț  tot mai greu.

×
Subiecte în articol: crima craiova