Neîncrederea în principiile medicinei chineze se risipeşte când îţi dai seama că de cinci-şase mii de ani terapeuţii naturişti din China fac bine organismului unei populaţii de un miliard şi jumătate de locuitori.
Iată câteva aspecte ale medicinei din China, tălmăcite de doctorul Teodor Coldea, medic primar şi specialist în acupunctură şi terapii din Orientul Îndepărtat. Chinezii susţin că, atunci când bate vântul, se dereglează vezica biliară apărând ameţeli, arsuri, tulburări ale stomacului, că astenia de primăvară cu adierile de vânt prevesteşte slăbiciuni în funcţionarea ficatului şi a vezicii biliare.
De fapt, ficatul ar trebui să fie în activitate maximă primăvara. Dar pentru a lucra la turaţie maximă, ficatul trebuie sprijinit din timp, cu una-două luni înainte de venirea primăverii, revigorat cu acupunctură, cu suplimente din plante şi cu regim alimentar. Pentru buna funcţionare a ficatului sunt recomandate plantele turiţa mare, armurariul şi rostopasca. Iar dinte plantele chinezeşti, astragalusul care întăreşte şi imunitatea, şi ficatul.
De altfel, imunitatea bună se leagă de funcţionarea corectă a ficatului şi a colonului. Ficatul e implicat mult şi în procesele somnului. Într-un fel asta îşi are explicaţia în faptul că ficatul lucrează la maximum între orele 23:00 şi 3 noaptea, când el detoxifică organismul.
Medicina din China leagă sănătatea de anumite elemente de bază. De exemplu, apa este simbolul sufletului, al gândurilor, al conştientului. Reprezentanţii apei sunt rinichii şi vezica urinară. Nu te aştepta la ce susţin terapeuţii din China: că rinichiul reglează urechea, organele genitale şi oasele. Rinichiul este rezervorul de energie al organismului denumit metaforic fântâna vieţii. Când rinichiul primeşte semnale că au sărăcit în energie alte organe le cedează acestora din energia sa.