x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Bateria Albastra"

"Bateria Albastra"

de Adrian Năstase    |    26 Aug 2014   •   10:53

Ziua de 23 August a devenit o zi confuza pentru istoria noastra. Poate pentru ca ea a fost confiscata ca un punct de plecare pentru etapa comunista a Romaniei, pentru ca a servit ca moment de legitimare pentru schimarile de dupa razboi - schimbari politice, ideologice, sociale, economice si chiar constitutionale. Ziua de 23 August si evenimentele ce au urmat au avut insa o importanta speciala pentru derularea razboiului, pentru evitarea transformarii Romaniei in teatru de lupta. Un rol important l-a avut Regele Mihai care a stiut sa treaca peste ezitarile Maresalului Antonescu si sa gaseasca, impreuna cu partidele politice, momentul potrivit pentru a iesi din alianta cu Germania nazista. Chiar daca negocierile diplomatice din acea perioada - la Cairo, la Stockholm si la Madrid - nu erau concludente nici sub aspectul "garantiilor", nici sub aspectul deschiderii celui de-al doilea front in Balcani.

Care era situatia in tara, la acel moment? Cum s-au raportat romanii la Proclamatia catre tara a Regelui Mihai? Tatal meu, Marin Nastase, veteran de razboi, cel care a comandat ":Bateria Albastra", formata din muncitori VOLUNTARI de la Uzinele Rogifer Tohani, imi povestea adesea felul in care el a organizat o unitate de artilerie cu tunurile din poligonul de incercari de munitie al Uzinei si, incepand din 25 august 1944 pana la sosirea Corpului de munte din zona, aparand, in acest fel, Brasovul impotriva trupelor germane ce se retrageau din Rusia. Unul dintre muncitori era surdo-mut dar a insistat sa fie tragator la unul din tunuri. El declansa focul doar privind la ceilalti tunari. Au fost momente extraordinare de patriotism - imi povestea tatal meu atunci cand l-am insotit pe la inceputul anilor '70, la Tohan, Prejmer, Zarnesti pentru a revedea acele locuri.

Nu cred ca au fost multe episoade de acest gen in acele zile. Ma refer la actiuni spontane, de voluntari, nu la cele militare. Atunci tatal meu - fost sef de promotie la Liceul militar de la Manastirea Dealu, in varsta de 27 de ani - a fost decorat cu ordinul Steaua Romaniei iar "Bateria Albastra" a fost citata prin ordin de zi pe armata.

Au trecut 70 de ani de atunci. Incet, incet, praful se asterne pe amintiri. Fotografiile, obiectele militare care i-au apartinut, unul din tunurile folosite in acele zile au fost scoase de la Muzeul Militar, filmele documentare marturii zac in arhivele armatei si ale televiziunii publice iar amintirea acelor fapte va fi evocata, la sfarsitul acestei saptamani, doar de urmasii celor de atunci, in fata monumentului ridicat la Zarnesti.


×