x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bluful lui Traian Basescu

Bluful lui Traian Basescu

15 Noi 2004   •   00:00

12 noiembrie 2004. La Pro TV, prima confruntare in direct si la o ora de varf intre cei patru candidati la presedintie din partea formatiunilor parlamentare. Ca si la scrutinul local, postul tv l-a ales ca moderator pe Cristian Tabara. O alegere cum nu se poate mai fericita.

Cristian Tabara are toate datele pentru a modera o dezbatere care poate degenera in orice moment intr-un scandal compromitator pentru clasa politica a Romaniei lui 2004. E un om cult, definit printr-o intelegere mai larga a vietii si, mai ales, are o blandete exterioara remarcabila. Chiar viitor presedinte al Romaniei fiind, nu-ti vine sa nu-l asculti. Te supui neconditionat autoritatii sale de staret in civil.

Desi multi ar putea critica formula aleasa de Pro TV pentru confruntare, noi credem c-a fost nimerita. Fiecare din cei patru candidati a trebuit sa raspunda pe rand unei intrebari venite de la moderator sau de la unul dintre analistii postului. A fost un bun prilej pentru telespectatori de a compara nu doar programele ghicite in spatele raspunsurilor, ci si capacitatea candidatilor de a transmite un mesaj electoral fara ostentatii suparatoare. In plus, cele doua minute acordate fiecarui raspuns au impus concurentilor un exercitiu de sinteza, de stapanire de sine, de limpezime, calitati reclamate, evident, viitorului sef de stat. Ca sa nu mai spunem ca e o adevarata performanta sa fii convingator si, totodata, interesant in hotarele a doar doua minute.

Camelia Spataru, o clasica a Palatului Cotroceni, pune intrebarea-cheie a acestei campanii. Intrebarea vizand actiunile pe care le va intreprinde viitorul presedinte impotriva coruptiei. Vine randul candidatului Aliantei D.A. sa raspunda. In randurile asistentei din sala, ale telespectatorilor si chiar ale cameramanilor, tensiunea asteptarii e gata sa rupa acul barometrului sufletesc. Traian Basescu si-a concentrat intreaga campanie pe lupta impotriva coruptiei. N-are fata de presedinte, n-are subtilitati diplomatice, nu stie sa taca rational. E, in schimb, un darz, un neinfricat, un Praslea cel Voinic care refuza merele de aur. In talk-show-urile de la alte televiziuni, la intrunirile electorale tinute de-a lungul si de-a latul tarii n-a obosit a denunta coruptia regimului Nastase. E atat de mare arderea sa pe altarul cruciadei impotriva sistemului ticalosit, incat nu s-a dat in laturi de la a imprumuta, fara a cere voie, metafore si atitudini din repertoriul lui Corneliu Vadim Tudor. Sigur, prin asta risca sa fie acuzat de plagiat electoral. Cand e vorba insa de cruciada impotriva coruptiei, nici un sacrificiu nu e de prisos. Multimile nu retin din discursurile sale incendiare decat un singur lucru: cand va ajunge la Cotroceni, capetele marilor corupti se vor legana in tepele plantate in fata Palatului Victoriei. Si multimile in delir se prabusesc in mari orgasme electorale cand Traian Basescu il loveste cu biciul de foc pe capul coruptiei din Romania, premierul Adrian Nastase.

Premierul candideaza si el la Presedintia tarii. Zvonuri bine ticluite au fost lansate pe la rascruci si prin ziarele adversare PSD ca Adrian Nastase se teme ca de moarte de o intalnire televizata cu Arhanghelul luptei impotriva coruptiei. Confruntarea de la Pro TV nu-l aduce pe premier fata-n fata cu Traian Basescu. Totusi, candidatul Aliantei il poate lovi mortal atacandu-l indirect. Explicabila asteptarea de infarct a telespectatorilor.

Traian Basescu il va denunta pe pacatosul Adrian Nastase cu huiet de profet mancator de ierburi in pustie. Iar celui vizat nu-i va ramane decat sa se zvarcoleasca sub sabia de Sfantu’ Gheorghe a adversarului sau. Traian Basescu se pregateste sa raspunda. Are doua posibilitati. Sa tina un discurs fulminant impotriva coruptului Adrian Nastase, un discurs la finele caruia lui Adrian Nastase sa nu-i ramana decat fuga cu elicopterul de pe acoperisul studioului. Sau sa dezvaluie un document privind afacerile lui Adrian Nastase, un document zdrobitor, menit a-l duce pe premier, la finele emisiunii, din studio direct la PNA. Traian Basescu ia de pe pupitru cateva foi de hartie. A ales varianta cu documentul. Adrian Nastase e ca si arestat. Telespectatorii aud deja zanganitul de catuse din culise.

Candidatul Aliantei incepe sa citeasca in fata intregii tari documentul care ar trebui sa incheie cariera lui Adrian Nastase. Citeste, citeste fara sa se opreasca, toate cele doua minute afectate raspunsului. Nu fara a incheia patetic. Cand voi ajunge presedinte astfel de lucruri nu se vor intampla. Ce lucruri nu se vor mai intampla cand va ajunge domnul candidat sef al statului? Cele citite cu voce tare drept dezvaluire senzationala! E vorba de un soi de Raport facut de un procuror de la PNA unei autoritati misterioase. Domnul cu pricina se plange ca, ocupandu-se de un caz de coruptie (si el ramas in cea mai neagra obscuritate), procurorul general Ilie Botos i-a sugerat ca Adrian Nastase e suparat pe el pentru felul in care conduce ancheta. Textul se rezuma doar la atat. La plangerea semnatarului ca i s-a sugerat o anume suparare. Din el, Traian Basescu trage concluzia unor presiuni politice pe care premierul le face asupra Justitiei pentru ca aceasta sa fie blanda cu marii corupti. Telespectatorii cu oarece preocupare de politica se freaca la ochi. Cei fara nici o preocupare, altfel spus, marea majoritate, nu se freaca la nimic. Sunt fie beti, fie absorbiti de telenovela de pe un alt post. Cei care urmaresc intrecerea de la Pro TV, pentru ca despre ei e vorba in propozitia noastra, isi dau seama ca documentul n-are nici o relevanta, dar absolut nici o relevanta. Din faptul ca un procuror scrie ca i s-a sugerat nu inseamna ca i s-a spus. Doamna noastra, a tuturor, Limba Romana, e fara echivoc in aceasta chestie. A sugera nu-i totuna cu a spune. De unde stim noi ca procurorul n-a avut doar impresia ca i se sugereaza? Daca un barbat are impresia ca o femeie ii sugereaza ca vrea sa se culce cu el, n-ar fi de sfatuit sa descheie deja la pantaloni. S-ar putea sa se trezeasca cu o palma!

Apoi, chiar daca procurorul ar fi scris ca Procurorul General i-ar fi spus asta nu inseamna ca asa s-a si intamplat. Cati oameni nu sustin ca li s-a spus ca azi-noapte extraterestrii au debarcat pe Pamant! Admitand, de dragul discutiei, ca Ilie Botos i-a spus respectivului ca Adrian Nastase e suparat inseamna asta ca, intr-adevar, premierul s-a suparat pe felul in care se desfasoara ancheta? Nu doar un om politic de talia lui Traian Basescu, aspirant la cea mai responsabila functie in statul roman, dar pana si o fata de pe soseaua de centura stie ca proba despre o discutie nu poate fi decat banda inregistrata cu reportofonul mai jos de buric. Restul e tacere! Vorba celebrului candidat la sinucidere, Hamlet.

Nimic din dovezile elementare ce trebuie sa insoteasca o acuzatie la un asemenea nivel nu ne ofera Traian Basescu. Admiratorii domniei sale nu cred ca n-are nici un as in maneca. Mai spera ca idolul lor a apelat la un truc. Va astepta replica lui Adrian Nastase si, chiar riscand un scandal (regulile intrecerii interzic replica la replica), va interveni cu o dovada zdrobitoare: banda audio sau video a discutiei dintre Adrian Nastase si Procurorul General, un document iscalit de premier. Ar fi, intr-adevar, o lovitura de maestru. Cazand in capcana, premierul se va agata de subtirimea documentului sau, eventual, va nega ca s-ar fi suparat. Iar Traian Basescu, triumfator, ii va da lovitura fatala scotand din buzunar dovada zdrobitoare.

Cat timp a citit Traian Basescu, Adrian Nastase n-a fost aratat de camerele de luat vederi. Telespectatorii n-au stiut, asadar, reactiile sale. Vine randul premierului sa dea replica. Surpriza totala pentru admiratorii lui Traian Basescu. Adrian Nastase nu-i nici incurcat, nici furios, nici revoltat. E mai mult decat destins. Declara sugubat c-a fost atat de suparat pe procurorul respectiv, incat acesta a fost nu demult promovat ditamai procuror adjunct la Parchetul General! Admiratorii mai spera totusi ca Traian Basescu va interveni. Liderul PD tace insa mai mult decat semnificativ. De unde telespectatorii impartiali trag concluzia c-a inghitit galusca. Iar admiratorii, ca Traian Basescu a fost drogat inainte de emisiune. Aceasta deoarece oricat de tare ai iubi pe cineva nu poti crede c-a fost in deplinatatea luciditatilor intelectuale ratand o ocazie cu care nu se va mai intalni. Fiind vorba de prima dezbatere televizata cu participarea lui Adrian Nastase, un discurs fulminant impotriva coruptiei patronate de premier ar fi fost o lovitura electorala iesita din comun. Candidatul Aliantei a preferat insa sa cheltuiasca minutele rezervate dand citire unui document care nici de atatat focul nu era bun.

Nu stim pe ce dovezi se intemeiaza acuzatiile aduse de Traian Basescu lui Adrian Nastase c-ar patrona coruptia din Romania. Banuiesc ca liderul Aliantei D.A. are documente. Daca ele sunt insa in genul celui prezentat la Pro TV vineri seara, tare ne temem ca Traian Basescu se afla intr-o mare eroare. Cea de ne crede, impreuna cu Silviu Brucan, un popor de prosti!
×