x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Breakfast la Blair House

Breakfast la Blair House

de Dorin Tudoran    |    17 Mar 2005   •   00:00

Am avut onoarea de a fi invitat la un mic-dejun cu presedintele Basescu la Blair House. Desi surprins, am acceptat cu placere. Imi notasem cateva lucruri pe care sa i le spun. Pe unele am apucat sa le rostesc, fie si partial, pe altele, nu. Transcriu aici acele ganduri, cu speranta ca ele pot fi inca de folos:

CASATORIA. Romania face un mare pas in lume. E ca o fata de maritat. Casatoria ar trebui sa fie una ideala - si din dragoste, si din interes. E nevoie de foarte mare intelepciune - fata nu e prea frumusica, nu vine cu zestre mare si nici tinerica nu mai este, dupa 15 ani de orbecaieli.

GLORIA. M-am bucurat sa aud ecouri excelente ale intalnirii din Biroul Oval, dar gloria unei vizite la Washington tine foarte putin. Vara trecuta, prietenul dlui Bush era dl Nastase. Azi - dumneavoastra. Chiar in timpul dialogului cu presedintele Bush, in alte birouri si anexe ale Casei Albe vizita dvs. luase sfarsit - se lucra deja la vizitele din zilele urmatoare.

SANSA. Cand e nevoie de ea, Romania este perceputa ca o pepita de aur. Cand nu (mai) este, devine un munte de balast. Placile tectonice ale lumii politice se reasaza. Cine ramane pe dinafara risca sa fie lasat acolo pentru multa vreme. Cine intra in carti, dar cu mare handicap va avea de tras din greu. Nicaieri, titlul unei carti de Marin Preda nu se potriveste mai bine ca in Washingtonul politic - Viata ca o prada. Prin aceasta gara, un tren nu trece de doua ori. Oricum, Romania a pierdut prea multe trenuri. Jucati-va sansa cu intelepciune!

PUTEREA. Jordis von Lohausen spune despre ea: "Puterea este egala cu forta inmultita cu situatia". Forta, tractiune politica ati aratat in alegeri. Inmultiti-o cum trebuie cu situatia si veti evita ipostaza presedintelui, care a constatat ca a castigat alegerile, dar nu si puterea.

ALEGERILE. Lordul Percy: "Este o teologie foarte stranie cea potrivit careia Dumnezeu vorbeste doar prin vocea celor 51% (care au castigat) si nu si prin vocea celor 49% (care au pierdut)". Daca PUR, cu jocul lui la doua capete, este mai mult un pretext decat motivul adevarat al nevoii de anticipate, lasati Guvernul sa-si faca treaba. Daca lucrurile incep sa mearga, volens-nolens PUR intra in cadenta guvernarii. Altfel, acest partid isi pierde orice relevanta.

CORUPTIA. Robert Klitgaard: "Coruptia = Monopol + putere discretionara - raspundere". O data ce ati sarit la gatul coruptiei, nu mai aveti cale de intoarcere. Trebuie sa castigati, chiar daca e nevoie sa muriti cu ea de gat. Spre a fi credibil, sariti mai intai la gatul coruptilor dvs., apoi la gatul coruptilor "alorlalti". Respectati diviziunea muncii: oricat de iritat ati fi, nu cereti celor de la Bruxelles sa va dea numele si adresele coruptilor. Nu e treaba lor.

POLITICA EXTERNA. In proportie de 95%, ea este produsul politicii interne. Mi-l amintesc pe dl Plesu - ministru de Externe exasperat de tembelismul politicii interne - spunand: "Dati-mi o politica interna buna si va dau o politica externa excelenta". Nu i s-a dat. Exercitati-va toate caile la care va da drept legea pentru ca tanarul, ambitiosul ministru de Externe, dl Ungureanu, sa aiba din ce construi o politica externa competitiva. Un alergator cu un picior sanatos si unul de lemn nu poate castiga nici probe de sprint, nici probe de fond.

DIASPORA. Este o mare onoare ca aveti timp sa va intalniti cu ea. Totusi, in Statele Unite, nu diaspora este miza dvs. majora. Dar, daca tot gasiti vreme sa o ascultati, faceti-va timp si sa o auziti. Altfel, e o pierdere de vreme reciproca sau un fel de Breakfast la Tiffany, dupa care fiecare din parti se intreaba cine este "the call girl", Holly Golightly, si cine dezamagitul (de film) Truman Capote.

RUGAMINTE. Dle Presedinte, ajutati-ne sa va ajutam. Nu va puneti piedici de unii singuri. Nu va dati peste mana de unii singuri. Nu va consumati in razboaie politice inutile sau cu miza minora. Va doresc - dvs. personal si echipei dvs. - mult noroc. Caci aveti nevoie de mult, de foarte mult noroc. Cum aveti nevoie si de mare, de foarte mare atentie. Dar, vorba aceea: "Cu atentie marita/Orice fata se marita".
×
Subiecte în articol: editorial