x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale C-o falcă-n cer şi cu alta la primărie

C-o falcă-n cer şi cu alta la primărie

de Dan Dumitrescu    |    05 Sep 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Incrăncenarea disputelor din actuala ediţie de campionat nu constituie o surpriză. Aşteptarea noastră a fost argumentată, logic, de motive bine intemeiate. Pe de o parte, patronii sau grupurile de investitori au plusat semnificativ in bugetul cluburilor. Astfel, motivarea jucătorilor a devenit mult mai convingătoare, iar aria de selecţie a acestora s-a extins la zone altădată inaccesibile.



PUNCTUL PE EI
Incrăncenarea disputelor din actuala ediţie de campionat nu constituie o surpriză. Aşteptarea noastră a fost argumentată, logic, de motive bine intemeiate. Pe de o parte, patronii sau grupurile de investitori au plusat semnificativ in bugetul cluburilor. Astfel, motivarea jucătorilor a devenit mult mai convingătoare, iar aria de selecţie a acestora s-a extins la zone altădată inaccesibile. Un alt argument il regăsim in numărul sporit al echipelor care ne reprezintă in competiţiile europene. Formaţii care in trecut se rezumau la arbitrarea parşivă a luptei pentru podium intră acum pe cont propriu in competiţia afirmării onorabile. In fine, creşterea la patru a numărului echipelor care retrogradează direct reduce la minimum plaja de linişte pe care defilau in trecut cărăuşii punctelor mincinoase.


Disputele sportive aprige intre echipe intremate semnificativ ne conduceau spre concluzia logică a unui campionat mai curat şi mai valoros decăt precedentele. Din păcate insă, constatăm cu tristeţe că logica este fracturată de sforarii fotbalului care supravieţuiesc peste timp, care se reinventează in orice condiţii. Aerul curat al competiţiei i-ar sufoca. Supravieţuirea lor este condiţionată de existenţa tarabei la care şarlatanii vănd rezultate mincinoase pe bani negri. Şantajul asigură puterea de convingere a pieţarilor, iar şantajabilii masa de manevră.


Paradoxal, plătitorii din trocul jegos ce asupreşte fotbalul nu ies in pierdere. Ei işi recuperează paguba de la cei rămaşi in afara afacerilor murdare. Astfel, ne este dat să regăsim victimele mărşăviilor doar printre competitorii cinstiţi. Ultimul exemplu in acest sens il reprezintă UTA. Echipa din Arad a fost ciupită sistematic de arbitraje in debutul campionatului. In meciurile cu Vasluiul, cu Gloria-Bistriţa, cu Mioveniul sau cu Oţelul, echipa arădeană nu a fost lăsată să căştige sau să piardă pe cont propriu. Conducătorii clubului şi ai echipei au ales varianta comportamentului civilizat şi nu au trecut erorile de arbitraj in contul aranjamentelor murdare. A venit meciul cu Timişoara. Istoria s-a repetat. Dar de această dată cei de la Arad nu au mai avut puterea să tacă. Că au avut dreptate o demonstrează faptul că Ionică Serea a fost exclus din arbitraj ca urmare a prestaţiei sale de cumetrie. Poate fi considerat Ionică Serea o victimă? Nicidecum! Ba chiar putem spune că sancţiunea a venit prea tărziu, deoarece Serea este recidivist notoriu. Victimă este UTA, victime nevinovate sunt, eventual, Nicolae Bara şi Marius Lăcătuş. Ei pot plăti tribut tocmai faptului că au fost partizanii competiţiei civilizate. Nu este exclus să fie puşi la zid cei doi tocmai de "rezerva de cadre" din Arad, care abia aşteaptă să se instaleze in fotoliul de alţii construit. Li se va reproşa probabil tocmai comportamentul civilizat şi faptul că n-au pactizat cu cei care produc scandal c-o falcă-n cer şi cu alta la primărie.

×
Subiecte în articol: editorial