x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce-a urmarit Traian Basescu prin scandalul Udrea?

Ce-a urmarit Traian Basescu prin scandalul Udrea?

de Ion Cristoiu    |    05 Noi 2005   •   00:00

Printr-o campanie de presa cu debutul la 15 august 2005, Elena Udrea, consilierul de stat la Presedintie, a fost acuzata ca ar fi la Cotroceni Calul Troian al unui grup de interese.

Printr-o campanie de presa cu debutul la 15 august 2005, Elena Udrea, consilierul de stat la Presedintie, a fost acuzata ca ar fi la Cotroceni Calul Troian al unui grup de interese.

Fie si la o simpla ochire, sesizai ca-i vorba despre una dintre acele campanii de presa la bara fixa. Acelasi continut era plimbat prin cateva gazete, sub titlul schimbat, ca un vin prin mai multe damigene, cu dopuri de culori diferite.

Chestia cu Calul Troian era mai mult o presupunere, un soi de, aoleu, s-ar putea sa...!, varianta mediatica a celebrului drob de sare.

Aia, de alaltaieri, sedeau in jurul drobului de pe soba, jeluindu-se ca s-ar putea sa cada si sa omoare copilul.

Astia, de ieri, sedeau in jurul Cotrocenilor, indignandu-se ca s-ar putea ca Elena Udrea, din functia detinuta, sa intervina pentru sotul ei.

Nici un articol nu fixa vreun fapt prin care, in prezentul patriei, Elena Udrea ar fi facut jocul vreunui grup de interese.

Cat despre afacerile acuzate in materialele campaniei, ele apartineau perioadei de pana la scrutinul din decembrie 2004.

Mult mai important, nici una dintre afacerile incriminate tipografic nu fusese obiectul unei investitii penale.

Si, cu toate acestea, Elena Udrea isi da demisia si presedintele Traian Basescu i-o accepta. Comunicatul lamuritor, cel din seara lui 21 octombrie, sugereaza un posibil sacrificiu. Sfetnicul de taina prezidentiala demisiona, desi acuzatiile care i se adusesera erau total nefondate. O face insa pentru a inlesni lupta angajata de Traian Basescu impotriva coruptiei.

Duminica, 30 octombrie 2005, la emisiunea Zig-Zag cu Ion Cristoiu, Elena Udrea a contraatacat.

Putina lume a fost atenta la intregul rationament al celei care nu mai e blonda de la Golden Blitz. Elena Udrea a raportat in permanenta cazul sau la cel al domnului premier.

Pentru a sublinia ca, la o adica, domnul premier e intr-o situatie mult mai de acuzat decat a sa.

Ea a fost denuntata ca sotul a facut afaceri, inainte de decembrie 2004, cu persoane controversate.

Calin Popescu Tariceanu a facut afaceri cu Dinu Patriciu.

Partenerii de afaceri ai lui Dorin Cocos n-au fost investigati penal.

Dinu Patriciu face obiectul mai multor dosare penale.

Ea si-a dat demisia.

Ea a fost acuzata ca ar putea influenta, la o adica, dand un telefon, afacerile sotului. Nu s-a afirmat insa ca ar fi dat un telefon.

Calin Popescu Tariceanu a dat un telefon in 27 mai 2005, dimineata, procurorului general in chestiunea Dinu Patriciu. Ea si-a dat demisia.

Cele doua cazuri au fost puse astfel in oglinda. Nu de catre Elena Udrea, care a fost doar mesagerul, ci de catre Cotroceni.

Prin intermediul Elenei Udrea, Traian Basescu a zis natiunii cam asa:

Uite, Elena Udrea a demisionat la o simpla adiere de suspiciune.

Calin Popescu Tariceanu e in bataia unui ciclon de suspiciune.

N-ar trebui, oare, sa demisioneze si Calin Popescu Tariceanu?

In anturajul lui Traian Basescu se poarta intrebarile retorice. A dovedit-o Elena Udrea, care a pus si ea, in emisiunea de la Antena 3, tot o intrebare retorica.

Urmare a intrebarii puse de Elena Udrea, s-a starnit un intreg scandal politic.

Urmare a intrebarii retorice puse de Traian Basescu, nu s-a intamplat nimic.

Dupa intalnirea de la Cotroceni din dimineata zilei de 3 noiembrie 2005, Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat in fata presei dupa o obscura reuniune pe teme de integrare. Si un debutant intr-ale politicii dibuia ca jurnalistii il vor asedia cu intrebari privind intalnirea de la Cotroceni. E limpede ca premierul a iesit dinadins in fata presei pentru a se lasa intrebat. Avea de transmis un mesaj. Un mesaj foarte important: la Cotroceni s-a ajuns la o invoiala. Nu altfel se explica taria cu care a declarat ca nu demisioneaza.

Daca Traian Basescu a urmarit, prin scandalul Udrea, demisia premierului, atunci e vorba despre o noua infrangere a Palatului Cotroceni in batalia cu Palatul Victoria.

Traian Basescu a ramas si cu Elena Udrea luata, si cu Tariceanu in fata ochilor. Dar daca n-a urmarit asta?
×