x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cetatenii greci incep sa se indoiasca de rationalitatea austeritatii

Cetatenii greci incep sa se indoiasca de rationalitatea austeritatii

de Vasile Leca    |    03 Feb 2015   •   11:14

Austeritatea a fost unul din principalele motive care i-a mobilizat la vot pe greci la ultimele alegeri. A ajuns la putere un partid ,Syriza , denumit de multi , partidul “ populistilor socialisti utopici “ . De unde aceasta caracterizare ? Simplu, foarte putin stiu care ar fi caile si mijloacele prin care Grecia poate fi adusa pe linia de plutire ,cu exceptia acestui popular partid .

Asta ,dupa spumosul program electoral, care unduit de melodia lui Zorba , a creat la greci speranta ca austeritatea si-a gasit “ nasul “ si viitorul poate sa se lumineze. Declaratiile lui Alexis Tsipras , liderul partidului ,inflacarate in timpul campaniei, aveau sa se stinga incet , cand dupa ocuparea fotoliului de prim ministru a trebuit sa-si confrunte visurile electorale cu realitatile de pe masa de premier .

Nu se poate spune ca nu ar fi cunoscut cu ceea ce se confrunta Grecia de mai multi ani dar in campanie este in campanie , castigarea puterii scuza orice mijloace .Ce a facut federatia de miscari de stanga ,Syriza, a construit o platforma de promisiuni care acum dupa alegeri a devenit pentru multi, ceva greu de realizat . Cresterea salariului minim cu 200 euro , bugetari concediati vor fi reangajati ,pensile vor revenii la nivelul din 2008 ,sunt sperante pe care nici cei mai optimisti nu se incumeta sa le vada indeplinite in timpul imediat .

Grecia dupa 5 ani de zbucium economic si financiar se prezinta astazi cu o situatie de loc atragatoare : PIB-ul scazut cu 25% , veniturile familiei s-au redus cu 30% , rata somajului este de 25 %, fiecare cetatean grec are o datorie catre cel al UE de 30.000 euro .

Situatia bancilor nu este deloc mai imbucuratoare in conditiile in care au pierdut mai bine de un sfert din capitalizarea bursiera in timp ce datoria bancilor private a trecut in domeniul public al UE .Asta ,in contextul in care alegerile au fost castigate intr-o tara aflata in coma , tinuta artificial de banii contribuabilor europeni iar Alexis Tsipras anunta inceputul sfarsitului austeritatii ,facand promisiunile de mai sus.

Inainte primelor vizite pe care premierul intentioneaza sa le faca in principalele tari din Uniunea Europeana, acesta si-a domolit discursul , construind demersul mult mai atent la reactiile partenerilor occidentali .

La mijlocul saptamanii trecute presedintele Parlamentului European ,Martin Schulz , s-a deplasat la Atena si a avut o prima intrevedere cu noul lider grec.In cadrul discutiei acesta a indemnat la atentie si grija in pozitia Greciei , sugerand,ulterior, oprirea oricaror pareri privind pozitia cancelarul german.

Imediat dupa vizita , vineri seara , la restaurantul strasbourghez “ Zuem Ysehnet “ a avut loc o cina austera ( 38 euro de persoana ,fara bauturi ) la care au participat presedintele Frantei ,cancelarul german si Martin Schulz . Cina fusese programata la 11 ianuarie dar amanata datorita evenimentelor de la Paris . Discutiile au fost axate pe viitorul Europei si in noul context pe situatia din Grecia dupa castigarea alegerilor de Syriza .

Intr-o atmosfera” foarte amicala si constructiva “Angela Merkel si-a reafirmat intentiile de a-si mentine pozitia privind respectarea “ foii de parcurs “ convenite cu Grecia fara abordarea datoriilor,in timp ce presedintele francez a fost mai ingaduitor asteptand mai multe clarificari privind pozitia noului lider grec.

In acest timp la Atena noul guvern isi pregateste demersurile viitoare cu parteneri din Europa insistand pe ideia renegocierilor datoriilor dar si pe abordari speciale privind economia si finantele tarii.

Ministrul de finante grec ,profesorul Yanis Varoufakis , a tinut sa precizeze inainte de plecarea la Paris ca “ Grecia nu s-a reformat in ultimii cinci ani ea s-a deformat “.

De asemenea la Londra si Roma a reafirmat intentiile guvernului sau de a resalona plata datoriilor si continuarea discutiilor direct cu Banca Europeana ,Consiliul Europei si FMI si nu cu “ tehnocratii “ din Troica .

Fara indoiala ca negocierile vor fi dure dar asa cum preciza premierul elen, in prima sa vizita oficiala in Cipru, situatia nu mai poate continua. Grecia se afla in fata a doua optiuni : sa continue regimul de austeritate si aplicarea reformelor in uniunea monetara sau sa o paraseasca . Clementa asteptata de guvernul grec nu poate veni de la Berlin si Bruselles dar sunt semne de la ceilalti parteneri .

Oricum,continuarea situatiei actuale este extrem de dificila si toate partile stiu asta , pentru ca totul se va intoarce impotriva unitatii si credibilitatii Uniunii Europene si in ultima instanta asupra stabilitatii Europei. Venirea la putere a Syrizei va fi inainte de orice si un test al UE in abilitatea de a negocia si solutiona probleme grave economice si financiare ce se dezvolta pe batranul continent dupa 2008 .

×