MIZE ŞI CRIZE ROMÂNEŞTI
Partidul Naţional Liberal poartă responsabilitatea rezultatului de
duminică, 15 iunie, pentru Primăria Generală a Capitalei. În ciuda
procentului slab obţinut la Bucureşti – Ludovic Orban, cu 11,85%, şi
PNl, cu 11,77%, potenţialul de vot de aproximativ 12% al liberalilor va
fi decisiv pentru bascularea urnelor ori spre Sorin Oprescu, ori spre
Vasile Blaga. Trei sînt problemele pe care le are Sorin Oprescu în faţa
electoratului bucureştean.
MIZE ŞI CRIZE ROMÂNEŞTI
Partidul Naţional Liberal poartă responsabilitatea rezultatului de duminică, 15 iunie, pentru Primăria Generală a Capitalei. În ciuda procentului slab obţinut la Bucureşti – Ludovic Orban, cu 11,85%, şi PNl, cu 11,77%, potenţialul de vot de aproximativ 12% al liberalilor va fi decisiv pentru bascularea urnelor ori spre Sorin Oprescu, ori spre Vasile Blaga. Trei sînt problemele pe care le are Sorin Oprescu în faţa electoratului bucureştean:
1) programul fantezist, populist şi dezarticulat de guvernare a Bucureştiului,
2) lipsa apetitului de muncă în înalta administraţie, uşor observabilă prin expedierea grandilocventă a explicaţiilor privind gestionarea din biroul de primar general a activităţilor curente
şi
3) relaţia contondentă cu partidul genitor – PSD, care se bazează exclusiv pe capacitatea combinatorică subterană a unicei curele de transmisie politică a doctorului cu partidul, Ion Iliescu.
Tot trei sînt problemele lui Vasile Blaga, faţă cu electoratul capitalei:
1) incompatibilitatea de atitudine şi comportament public al ardeleanului Blaga cu stilul bucureş-teanului get-beget – miştocar, plezirist, amator de personaje "zbanghii",
2) încărcarea pe repede-înainte cu expertiză administrativă şi etalarea ei în regim superperformant şi, prin urmare, uşor neverosimilă şi 3) impresia de neşters a subordonării necondiţionate faţă de imprevizibilul locatar de la Cotroceni.
În urma campaniei electorale pentru turul al II-lea, ceea ce bucureştenii doreau cel mai mult să afle – cum anume va rezolva fiecare candidat problema traficului infernal din Bucureşti – a fost subiectul cel mai puţin abordat al dezbaterilor dintre cei doi. În schimb, două au fost temele prioritare ale localelor de la Bucureşti: mineriadele de acum 18 ani şi independenţa politică a doctorului Oprescu. Tema mineriadelor a fost lansată de preşedintele Băsescu cu o abilitate căreia puţini i-au depistat noima şi a avut un singur şi unic destinatar: electoratul PNL, stîlcit în bătaie, umilit şi ridiculizat în zilele traumatice ale mineriadei din 13-15 iunie 1990. Acestui electorat tarat de istoria post-revoluţionară preşedintele Băsescu i-a oferit cel mai manipulator, emoţional şi revanşard motiv, pentru a nu vota la 15 iunie cu "tripleta magilor negri" – Oprescu – Iliescu – PSD.
Cei 12% potenţiali liberali sînt aşteptaţi duminică la vot. Ei sînt chemaţi să aleagă între două alternative ispititoare: un vot eficient şi pragmatic dat PSD-ului prin urna lui Oprescu, pentru serviciile vitale în plan legislativ făcute de PSD guvernului Tăriceanu în cei patru ani de rezistenţă eroică sub asediul Cotrocenilor, şi un vot de revanşă, atitudine civică şi blocadă anticomunistă, prin recursul la o identitate politică stîlcită, care a marcat anii tinereţilor celor mai mulţi votanţi ai Capitalei.
Desigur, liberalii din Bucureşti vor din nou la guvernare în mandatul 2008-2012. Ei trebuie doar să aleagă între două variante: în pat cu duşmanul doctrinar, dar parolist la restrişte, sau într-o barcă în care partenerul îţi poate rupe vîsla oricînd, cînd îl apucă să zguduie am-barcaţiunea, în interes naţional. Şi PSD, şi PD-L pot face guvern la toamnă. Dar PNL-iştii bucureşteni ne vor indica sigur duminică cu care partid va forma viitorul cabinet formaţiunea premierului Tăriceanu. Nota bene: tot duminică vom servi pe toate canalele de televiziune imagini in memoriam de la mineridele lui Iliescu de acum 18 ani, cît e ziulica de vot de mare, de lungă şi de ploioasă. La pachet cu sarabanda media a exit-poll-urilor.
Citește pe Antena3.ro