x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cinci ochi albaştri

Cinci ochi albaştri

de Cristian Crisbăşan    |    17 Oct 2013   •   15:46

Ştirile externe şi-au pierdut dramatic din pondere în mass-media autohtone. Cele mai multe sunt din sport şi cele legate de catastrofe naturale, accidente ori din lumea showbiz-ului. Restul sunt firave, inconsistente, superficiale, nearticulate într-o politică editorială de viziune, conţinut şi continuitate. Lipsesc opiniile, dosarele, analizele, sintezele, documentările, prognozele şi "follow-up"-urile pe un anumit subiect. Este ca şi cum mass-media autohtone de ştiri - mai ales televiziunile, care au cel mai mare impact - nu ar fi interesate de evoluţiile dramatice care ne afectează direct într-o lume globală.

Pe vremuri, românii aveau o poreclă pentru securişti: "băieţii cu ochi albaştri". După 1989, la noi s-a acreditat ideea că astfel de personaje nu pot exista decât într-o dictatură (de orice fel, de la sânga la dreapta) şi că odată instaurată democraţia şi capitalismul, cetăţenii vor fi liberi să nu mai fie spionaţi. Asta deşi un mare scriitor ca George Orwell, dar nu numai el, ne-a spus că este o utopie şi ne-a avertizat să nu ne lăsăm înşelaţi.

Lăsând cititorii la o parte, mă gândesc câţi dintre confraţii jurnalişti, ipotetic adunaţi toţi la un loc acum, ar şti să spună ce sunt "Cei Cinci Ochi"?

Un link de pe Internet m-a dus la site-ul publicaţiei canadiene "The Globe and Mail" unde am descoperit un nou episod din "cazul Snowden", publicat la 7 octombrie. Pe scurt, autorităţile braziliene au aflat că sunt spionate de ani de zile de serviciile secrete canadiene, CSEC, după ce emisiunea tv de investigaţii Fantastico a dezvăluit documente puse la dispoziţie de Snowden prin intermediul jurnalistului britanic Glenn Greenwald (ex-The Guardian). Autorităţile braziliene, în frunte cu preşedintele Dilma Rousseff, au protestat vehement şi au cerut public lămuriri Canadei - lămuriri care nu au apărut nici până azi. Cazul este extrem de complex şi grav, dar din el am aflat de existenţa celor "Cinci Ochi". Din documentele prezentate, reieşea o colaborare strânsă între CSEC şi, desigur, serviciile americane NSA. Cei "Cinci ochi" este numele de cod al unei alianţe globale secrete de agenţii de spionaj, care s-ar fi înfiinţat chiar după al doilea război mondial între servicii de profil din SUA, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia.

Conform unor surse şi documente, doar NSA colectează anual peste 250 de milioane de adrese şi conturi de e-mail, liste de contacte de messenger şi conturi de reţele de socializare din Yahoo, Gmail (Google), Hotmail, Facebook şi altele.

Recent, autorităţile americane au forţat două servicii private encriptate de e-mail, LavaBit şi Silent Circle, să-şi suspende activitatea, pentru că au refuzat să le pună la dispoziţie datele clienţilor lor. Ladar Levinson, fondatorul şi poprietarul serviciului LavaBit, declara, citat de Forbes: "Dacă aţi şti ce ştiu eu despre e-mail, nu l-aţi mai folosi".






×