x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciuma roşie

Ciuma roşie

de Cristian Crisbăşan    |    05 Sep 2013   •   18:29

O sticlă de plastic cu 3 litri de lichid portocaliu. "Băutură răcoritoare necarbonizată (sic!); Fresh - Portocale, Mandarine, Mango". Compoziţia: "apă, acid: acid citric, stabilizatori: carboximetilceluloză, gumă xantan, îndulcitori: zaharină, aspartam, ciclamat, acesulfam K, arome identice cu cele naturale, coloranţi: beta-carotină, beta-apo-8'-carotenal, curcumin, conservanţi: potasium sorbat, benzoat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic. Conţine o sursă de fenilalanină". Nici o urmă de fruct - 3 kilograme de chimicale amestecate cu apă şi la preţul de 10 lei. Se cumpără? Da, că altfel nu ar fi la vânzare. O pui la frigider şi apoi bei până te răceşti. De tot. Nu imediat, ci în timp. Şi, dacă nu te omoară pe loc, atunci nu mai contează că te ucide, că nu mai avem pe cine da vina. Ba da, pe cei care permit vânzarea unei asemenea porcării. Dar nu interesează pe nimeni chestia asta.
O "Roşie Montană" la PET. România este ea însăşi, toată, o Roşie Montană formată din mai multe "Roşii Montane" mai mari sau mai mici. Dar se protestează numai împotriva celei legate de aurul din Apuseni. Vom scăpa de poluare numai după ce vom elimina toxinele şi gunoaiele din mentalităţile noastre.

Împotriva "Roşiei Montane" a prafului din Bucureşti - de 5 ori mai mare decât media zilnică admisă şi din cauza căreia mor sute de adulţi, copii şi nou-născuţi anual numai în Capitală - cine protestează?

Împotriva "Roşiei Montane" a E-urilor care ni se bagă pe gât prin mass-media şi hyper-market-uri luxoase, cine luptă?

Există - nu numai la noi, e drept - o "Roşie Montană" a seminţelor-mutant, OMG, care au distrus seminţele naturale transmise din recoltă în recoltă de la începutul omenirii. Împotriva conspiraţiei OMG cine protestează? Dar împotriva "Roşiei Montane" a câinilor maidanezi care ucid oameni pe stradă?
Despre "Roşia Montană" a faptului că românii şi-au furat, bucată cu bucată, marele sistem de irigaţii din Bărăgan ce am putea face?

Cu "Roşia Montană" privată a fiecăruia dintre noi prin care poluăm zi de zi natura  cum procedăm?

Despre îngrozitoarea "Roşie Montană" din învăţământul românesc când organizăm o "revoluţie"?

Clasa politică ne-a tot făcut cadouri otrăvite de 23 de ani încoace - ba contractul cu Bechtel, ba cu RMGC. Clasa politică însăşi este o "Roşie Montană".

Da, contractul cu RMGC este un dezastru - şi sunt două posibilităţi aici: politicienii care l-au avizat sunt ori proşti ori hoţi. Azi, în România acestei clase politice şi acestor mentalităţi populare, nu cred deloc că va fi cineva capabil să respecte normele de mediu ale exploatării, indiferent cât de perfect vor fi stabilite acestea printr-o lege. Iar românii nu se vor alege cu nimic din bogăţia Apusenilor.

Până nu ne vom schimba mentalităţile, orice protest va fi ca şi cum ne-am supăra că mai primim o găleată de gunoi în cap când noi ne aflăm deja în hazna până-n gât.


×