x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum remaniem carnea stricată?

Cum remaniem carnea stricată?

de Adrian Năstase    |    10 Ian 2012   •   21:00
Cum remaniem carnea stricată?

In Romania, discutiile despre re­­mani­eri seamana teribil cu discutiile despre transferurile din fotbal. Nu con­teaza scopul, importanta e in­si­ru­i­­­­rea unor nume si a unor sume de bani, in baza a numeroase speculatii. Toata lumea devine chibit, toti stiu un pont. Guvernul pare ca incepe sa joa­ce o partida din jocul scolaresc in care e mereu un scaun in minus si, cand se opreste muzica, cel mai ghini­o­­nist ramane in picioare si e eliminat.

Imediat dupa Anul Nou, voci ale puterii au inceput sa ceara re­ma­ni­e­rea unui guvern care nu ii mai re­prezinta si care nu mai functioneaza. E nevoie de sange tanar! In secunda urmatoare, ministrii au inceput sa declare, pe rand, ca nu se simt remaniabili. Imediat au aparut si liste cu cine pleaca si cu cine vine. Evident nu e vorba de nici o re­maniere, cel mult un grup vrea sa ia lo­cul altui grup. Si evident, nu e ne­voie de nici o remaniere. Ce sa re­ma­ni­ezi? Ultima remaniere a avut loc in septembrie 2010. Ati simtit vreo schimbare?

Traim intr-un stat cu institutii care se prabusesc. Nu e nevoie de alti mi­nistri. E nevoie de alt sistem, de alta gan­dire. De alta politica. In sistemul PDL, spitalele vor continua sa se in­chida, iar pe cele ramase le vom privatiza; la fel sistemul medical de ur­genta (prin decret prezidential). In­va­tamantul va deveni tot mai mult sursa de stiri pentru publicatiile erotice. Politia va fi tot mai incapabila sa-si faca datoria, incercand sa se autofinanteze prin prelevarea unor 'taxe de protectie'. Magistratii vor suporta, in continuare, jigniri si amenintari.

PDL vrea remaniere in primul rand ca sa ne spuna, inainte de ale­geri, ca guvernul asta nu a existat. Care Funeriu, ati innebunit? Cine e Igas? E o formula specifica basescianismului. Cand aerul politic de­vi­ne irespirabil, schimbi placa si spui ca esti altcineva si ca toata viata ai luptat impotriva lucrurilor de care esti acuzat… Daca esti de stanga devii de dreapta, daca ai presat ju­de­ca­torii, presezi procurorii si asa mai departe. In rest, realitatea ramane aceeasi. Guvernul nu poate fi remaniat asa cum nu mai poate fi recuperata o bucata de carne care a inceput sa fie verzuie si sa miroasa rau. Daca vrei sa ramai sanatos, o arunci si cauti altceva de mancare.

×
Subiecte în articol: editorial