x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curvele şpăgii n-au nevoie de fereala plicului

Curvele şpăgii n-au nevoie de fereala plicului

de Dan Dumitrescu    |    23 Iul 2010   •   00:00

Astăzi debutează o nouă ediţie a campionatului primei divizii. Anunţul este corect. Numai că elementul de noutate nu aduce cu sine, aşa cum ar fi normal, nici un semn al schimbării. Auspiciile sub care debutează noul campionat se constituie într-un discurs extrem de convingător despre vigoarea viciului, despre conservarea obişnuinţelor păguboase care persecută apăsat orice tentativă de schimbare. Iar când schimbarea despre care vorbim şi pe care abia o aşteptam nu vizează cine ştie ce perspective everestice, când prin schimbare se miza pe o minimă repoziţionare către normalitate, ni se ofileşte orice presupunere a binelui.

Echipele care se aliniază la startul noului campionat au trecut obligatoriu prin examenul licenţierii. Cel puţin teoretic, fruntaşele fotbalului ar fi trebuit să aibă conturile curate şi plăcut uscate. În fapt, lucrurile nu stau nicidecum aşa cum ni le prezintă filmul licenţierilor. Dovada concretă a veridicităţii afirmaţiei o constituie scandalurile afişate îmbelşugat pe firmamentul fotbalului. Introducerea plicului pe traseul plăţii baremurilor către arbitrii şi observatori i-a stârnit peste măsură pe afişaţii adversari ai şpăgii. Mă refer la comentatori şi nu la procurorii corupţiei naţionale, fiindcă ăia dorm în nesimţirea bunăstării lor bugetare. Ei bine, cei la care mă refer, scutierii dreptei împărţeli, consideră că circulaţia directă a cash-ului peste tarabele pieţarilor din fotbal ar fi o vitamină numai bună pentru revigorarea foloaselor necuvenite. Dar revolta lor ţine de o oarece naivitate. Deoarece curvele şpăgii n-au nevoie de fereala plicului. Şi, în general, de nici o fereală. Pentru că traseele şpăgii sunt deseori protejate chiar de gunoierii care ar trebui să le cureţe.

Dumitru Dragomir, de pildă, susţine plicul mai ceva decât poştaşii şpăgii. Zice el că tocmai cardurile sunt nesigure. Pentru că îţi umblă ciorditorii prin conturi şi te lasă pe gol. Numai că ciorditorii care au sabotat conturile arbitrilor nu sunt experţi ai clonării cardurilor. Ei se află chiar în subordinea lui Mitică. Şi nu s-au obosit să mai umble prin conturi. A fost suficient să nu alimenteze conturile arbitrilor. Nu plâng de mila arbitrilor despre care aflu că au prestat pe datorie. Dar mă întreb cum de au mai fost programaţi în competiţie datornicii. Nu cumva ei s-au achitat totuşi de datorii? Iar banii care ar fi trebuit să ajungă la arbitrii au ajuns în sarsanalele ălora care ar fi trebuit să le dea cu regulamentul în cap datornicilor.

Un alt zvon vine dinspre Timişoara şi Marian Iancu. Patronul zice că face ce vrea muşchiul lui cu Timişoara. Că face ce vrea şi după cum îl ajută potenţa. Starea de virilitate verbală i-a fost provocată lui Marian Iancu de faptul că i-au fost blocate conturile din cauza unor datorii la buget. Nu mă interesează cum se va rezolva cazul în speţă. Nici altele asemenea acestuia. Mă întreb însă din nou cum stăm cu licenţierea şi cu bonitatea echipelor aliniate la startul ligii lui Mitică? Şi nu îmi pun astfel de întrebări deoarece aş fi devenit brusc interesat de teşchereaua cluburilor. Dar un fotbal populat de nelegiuiţi nu poate fi decât un fotbal nelegiuit. Aşa că, nimic nou în noul campionat.

×
Subiecte în articol: special editorial observator