x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce Bordeaux? (I)

De ce Bordeaux? (I)

de Cristian Crisbăşan    |    15 Aug 2013   •   17:20

Pentru că:
■ pe cele două mari parcele din dreapta şi stânga intrării în micul şi cochetul aeroport este cultivată şi excepţional de bine îngrijită viţă de vie. Savurând ultima ţigară înainte de teritoriul "no smoking", am admirat ciorchinii graşi, dospind la soare, ce împovărau fiecare tufă de viţă.

■ prin oraş, dar şi prin cartierele în care vezi bărbaţi şi femei de culoare, îmbrăcaţi ca în Africa ori cu haine arabe, poţi să te plimbi toată noaptea şi nu păţeşti nimic. Este cel mai tolerant şi deschis oraş din Franţa.

■ în zilele călduroase, oamenii din Bordeaux se joacă veseli în marea "oglindă de apă" creaţie a unui artist francez, amenajată pe malul râului Garonne, peste drum de piaţa somptuosului Palat al Bursei. În grădinile adiacente, se face plajă, picnic sau pur şi simplu se citeşte o carte ori se moţăie la umbra boscheţilor ornamentali. Maturi, bătrâni, copii, adolescenţi, negri, creoli, albi, asiatici, creştini, musulmani, intră pe "oglinda de apă" şi se stropesc şi se udă bucuroşi şi apoi stau pe iarbă să se usuce la soare. Jocul cu apa are loc neîntrerupt, zi şi noapte, în sezonul călduros. Şi nimeni nu face mizerie, nici un fel.

■ în "baza marină", enorma clădire de beton afumat din port - pe vremuri baza unei flotile germane de submarine din al doilea război mondial - s-a făcut galerie de artă contemporană. Iar alături, în apele portului, familii întregi locuiesc pe vase şi barje.

■ pe Rue Saint-Catherine, cea mai lungă arteră comercială pietonală din Europa, este o atmosferă extraordinară. Acolo, în clădiri vechi de sute de ani, există galeriile Lafayette, parfumerii, Magazinul Apple, boutiques, cafenele şi sushi.

■ garniturile de tramvai futuristice, alunecând ca nişte şerpi-roboţi veniţi din viitor, alunecă printre clădirile medievale gotice vechi de sute de ani, restaurate impecabil şi îţi dau o senzaţie unică, de film SF.

■ există cantine japoneze unde poţi să savurezi o porţie uriaşă (3 boluri, 3 persoane) de Ramen, mâncarea favorită a lui Naruto Uzumaki.

■ magazinul cu articole de pictură şi desen din micuţa Piaţă a Parlamentului are nişte preţuri foarte mici.

■ există minunata librărie Mollat, savurosul magazin Mesopotamia, (cu haine, încălţăminte şi accesorii rock, punk şi gothic) şi mai multe magazine cu albume de benzi desenate, de unde poţi să-ţi cumperi şi sabia Jedi din Star Wars,  un Hulk înalt de 2 metri sau tricouri cu masca Vendetta.

■ există o biserică transformată în Cinematecă, Utopia - unde nu ai voie să intri la film cu băuturi sau mâncare. Dar poţi să savurezi înainte sau după film, la restaurantul cu terasă, o mâncare excelentă, precum şi berea locală bio Mascaret nefiltrată - blondă, roşie sau brună.

■ poţi să dormi cu geamul deschis: nu există insecte. Dar, în schimb, există mii de porumbei în parcuri, pieţe şi grădini.
(va urma)


×