x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu se va sinucide Sorin Ovidiu Văntu

De ce nu se va sinucide Sorin Ovidiu Văntu

de Ion Cristoiu    |    16 Mai 2007   •   00:00

Pentru că Sorin Ovidiu Văntu e un tip inteligent. Unul dintre cei mai inteligenţi tipi din Romănia de azi. Spre deosebire de Florian Anghelescu, nu s-a increzut in cuvăntul lui Traian Băsescu.

12 decembrie 2004. Potrivit scenariului pus la cale cu grupările mafiote care l-au părăsit pe Adrian Năstase pentru cel ce pare a le garanta mai sigur supravieţuirea şi imbogăţirea mai departe, Traian Băsescu işi proclamă victoria in direct la tv. Ca de obicei, televiziunile inregistrează ceea ce se numeşte, pe alte meleaguri, entuziasmul militanţilor şi simpatizanţilor. Sare in ochi un ins pitit sub o pălărie cu boruri uriaşe, care agită un steag portocaliu, cocoţat, ca măţa, pe pervazul sediului PD.

In balamucul provocat de surpriză, puţină lume se intreabă cine o fi atăt de entuziastul militant portocaliu. Ulterior, cănd lucrurile se vor mai linişti, oamenii de bun-simţ vor descoperi, stupefiaţi, că insul care fremăta la victoria lui Traian Băsescu nu era un tănăr sedus de telenovelele regizate de fostul primar general, nici măcar un membru MISA, scos in stradă de protecţia asigurată gurului Gabriel Bivolaru, de viitoarea şefă a Justiţiei, Monica Macovei, ci omul de afaceri Florian Anghelescu.

Florian Anghelescu avea toate motivele să fie cum nu se poate mai fericit.

Traian Băsescu il costase enorm: bani, familie. Meritase insă. Banii vărăţi in Traian Băsescu aveau să sporească inzecit. Ştia sigur că nevastă-sa, va ajunge consilier la Cotroceni. Ceea ce insemna un soi de imunitate in faţa oricărei anchete. Ştia sigur că, sub pretextul luptei impotriva corupţiei, Traian Băsescu ii va tări prin anchete pe toţi cei ce-l concurau pe el, Florian Anghelescu, in spaţiul afacerilor cu căntec.Â

16 martie 2006. O ţară intreagă afla că Florian Anghelescu s-a sinucis. Mai inainte, nevastă-sa fusese obligată să plece de la Cotroceni. Colac peste pupăză, Parchetul il luase in vizor. De ce s-a sinucis Anghelescu? Pentru că, după ce ajunsese la Cotroceni, Traian Băsescu nu-şi mai respectase contractul. Şi nu pentru că ar fi devenit peste noapte, cum se pretindea, Arhanghelul anticorupţiei, ci pentru că finanţatorul il supărase, invocănd peste tot banii pe care-i investise in Traian Băsescu.

Nu era singurul care pariase pe Traian Băsescu. Puseseră la bătaie bani grei, obţinuţi din afaceri suspecte, şi constructorii romăni şi Dumitru Bucşaru şi Costel Căşuneanu. Pariase pe el şi Sorin Ovidiu Văntu.

Hăituit sub doi preşedinţi, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, Sorin Ovidiu Văntu hotărăse să joace totul pe cartea lui Traian Băsescu. Cumpărase un post de televiziune, Realitatea TV, şi pusese la bătaie sume colosale pentru a-şi asigura exclusivităţi de la toţi cei ce se pretindeau lideri de opinie. Sorin Ovidiu Văntu n-avea pic de experienţă in investiţiile media. Pierduse o grămadă de bani intr-un ziar falimentar, Curentul, şi pierduse, din prostie, o reţea de ziare locale, Monitorul.

Investiţia sa in media era acum insă o mare afacere: afacerea vieţii sale. Sorin Ovidiu Văntu intuise exact un adevăr: Traian Băsescu e un politician dependent esenţial de media, de televiziuni, indeosebi. Trustul de presă al părintelui FNI a fost in 2004 un chibiţ electoral al candidatului Traian Băsescu.

După victoria in alegeri, Traian Băsescu şi-a respectat inţelegerea. Lui Sorin Ovidiu Văntu nu i s-a intămplat nimic.

E drept, din cănd in cănd Traian Băsescu il mai pişca. Era insă o şmecherie. Să nu se prindă lumea că sunt inţeleşi! Ca şi Sorin Ovidiu Văntu, alţi oligarhi şi-au văzut in linişte de afaceri.

Au căştigat, profitănd de prezenţa PD la guvernare, alte sute de milioane de euro. DNA nu i-a atins nici măcar cu o adiere. Poliţia Politică a lui Traian Băsescu a avut insă grijă să-i scoată din joc, tărăndu-i prin anchete, pe toţi cei ce vărăseră bani in alţi candidaţi. Scenariul din 2004 se repetă acum in chip halucinat.

Campania pentru Referendum dezvăluie sume enorme puse in joc pentru ca Traian Băsescu să revină la Cotroceni. Toţi cei care şi-au ingrăşat conturile in ultimii doi ani s-au grăbit să scoată bani pentru mitingurile, afişele şi spaţiile publicitare ale lui Traian Băsescu. Sorin Ovidiu Văntu s-a grăbit şi el să-i pună din nou la dispoziţie trustul de presă. Traian Băsescu va reveni in triumf la Cotroceni. Şi, potrivit năravului său, va incerca să se debaraseze de toţi cei care l-au ajutat in campanie.

Va fi Sorin Ovidiu Văntu o victimă in genul lui Florian Anghelescu? Evident nu. Pentru că Sorin Ovidiu Văntu e un tip inteligent. Unul dintre cei mai inteligenţi tipi din Romănia de azi. Spre deosebire de Florian Anghelescu, nu s-a increzut in cuvăntul lui Traian Băsescu. Mai mult ca sigur, a avut grijă să pună deoparte, ca personajul din Caragiale, vreo chitanţă!

×