x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dezbină şi stăpâneşte

Dezbină şi stăpâneşte

de Tudor Octavian    |    08 Mar 2011   •   18:32

Cele câteva adevăruri cinice des­pre putere, pe care le-am aflat când aveam 20 de ani, le-am re­ţi­nut în starea aceea de jubilaţie pe care ţi-o dau sănătatea şi des­chi­derea spre viaţă, adică ti­ne­re­ţea. Dictonul latin „Dezbină şi stă­pâ­neş­te!”, în uz neîntrerupt până azi, îmi părea sortit restului lumii. Nu şi mie. Aveam  sentimentul că, des­coperindu-l şi înţelegându-i apli­caţia, eram oarecum iertat de efec­tele lui. La 20 de ani, entuziasmele născând dintr-un prea plin glan­du­lar te fac să gândeşti că tot ce-i rău, inclusiv moartea, e drept să li se întâmple numai altora. Tre­când timpul, îţi dai seama că ai fost controlat şi stăpânit toată viaţa prin dezbinare, că Puterea te-a avut permanent sub control, in­cu­bându-ţi un simţământ de conti­nuă neîncredere în toate.

Comunismul a obţinut un ma­xi­mum de dezbinare semănând neîncrederea în absolut: Zidurile au urechi! Formula voia să spună nu doar că zidurile sunt vii, ci că tot ce-i viu şi cunoscut îţi poate fi duş­man. Totul, începând cu fami­lia, cu prietenii, cu oamenii în care prin natura umanului ar fi să ai încredere.

Un prieten mi-a pus în faţă o car­te despre mecanismele universale ale puterii. Cartea avea chiar pe prima copertă câteva din legile care se învaţă în şcolile diversiunii, prima dintre acestea fiind: Dis­cre­ditează şi ia puterea! În ex­pri­mări populare, conceptul e răs­pân­dit prin zicala: Calomniază, ca­lomniază, ceva tot rămâne! Li­ber­­tatea opiniei a oficializat şi li­ber­­tatea calomniei.

În lumea celor care au puterea, mij­loacele puterii se discută şi se prac­tică fără abateri de la reguli, cu gra­vitate şi cu brutalitate. În popor – do­vadă şi cartea de care pomeneam – regulile şi mijloacele ajung cum­va, dar nu fac impresie şi nici nu sunt considerate active. Par is­torice, par ţinând de un folclor al pu­te­rii. Pe omul de rând, temător şi deprins să fie dintotdauna min­ţit, nici un adevăr nu-l mai tulbură. Adevărul a devenit o modalitate a min­ciunii. Votul universal, în lu­mile primitive şi cu o educaţie so­ci­a­lă precară, e instrumentul ideal al manipulării. Aşa-numitul vot ne­gativ e răzbunarea pe stat a omu­lui fără nici un orizont. De douăzeci de ani, românii votează con­tra cuiva sau contra a ceva. E democraţia diversionistă a răului cel mai mic.

Întreaga Europă e clădită pe ideea că se poate şi mai bine. La noi, omul percepe binele doar din perspectiva prezumţiei că se poate şi mai rău. Unica definiţie a binelui pe care am reţinut-o ca fiind sută la sută românească mi-a dat-o un şef absolut din presa de acum  cinci­zeci de ani. Îmi stă în puteri să-ţi fac orice rău aş vrea, mi-a zis el, dar nu ţi-am făcut nici un rău.

Nu conta că nu avusese nici un motiv să-mi facă un rău, conta doar faptul că avea posibilitatea şi nu-l oprea nici o lege, nimeni, nicicând şi niciunde în România.

×
Subiecte în articol: editorial