x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Duţă, rinocerul lui Scorniceanu de Băseşti

Duţă, rinocerul lui Scorniceanu de Băseşti

de Dan Constantin    |    13 Iun 2013   •   19:24

Băsescu Traian nu a putut înghiţi “porcul” servit de Ponta sub forma vizitei la Doamna Merkel. Băsiştii au făcut eforturi uriaşe să acopere cu zgomote primirea călduroasă la Berlin a premierului până mai ieri ostracizat de cancelariile Dreptei europene. A fost divorţată Udrea şi, pentru că spaţiul mediatic nu era preaplin, a fost îmbrăcată din garderoba coristelor de la operă, chiar şi o judecătoare de la CC, care “lovea” la sigur în comentatori. Şi, bomboana pe colivă, ca să uităm de tot de succesul lui Ponta, Băsescu a scornicit lupta cu noua Constituţie.

Tema e cu bătaie lungă, echipa de zgomote de la Cotroceni ştie că românul se plictiseşte repede şi controversele juridice nu-l atrag, aşa încât după “petarda” referendumului trebuie o altă fumigenă.

Scorniceanu de Băseşti a privit în menajeria cu fideli şi l-a zărit pe Lucian Duţă care dăduse în clocot de când se tot încălzeşte pe tuşă. Duţă are toate calităţile soldatului care poate fi trimis la război. Are jurământul politic depus, este veteran în confruntarea cu banul public şi în plus are “diploma” de adversar al Antenei 3.

Soldaţii lui Băsescu nu sunt aleşi la întâmplare pentru misiunile kamikaze. Trebuie să aibă un blindaj propriu foarte gros, mai ales în zona bucii obrazului; de asemenea, nu au voie să fie înmuiaţi de regrete pentru faptele comise anterior, în funcţiile publice deţinute.

Scandalurile călesc mai bine decât doctoratele; obrăznicia ţine loc de argument; memoria începe de astăzi – iată calităţile avute în vedere când Scorniceanu de Băseşti încredinţează misiuni de mare răspundere rinocerilor.

Lucian Duţă estre omul momentului, lansat să treacă prin piftia pactului de coabitare şi să producă pierderi în ograda adversarului.

A fost un simbol al băsismului în sistemul de Sănătate. Părtaş la dezastrul reformei care a închis spitale, s-a aflat mulţi ani la cârma Casei Naţionale de Asigurări prin care se dirijau cele 5-6 miliarde de euro ai bugetului Sănătăţii. Ştie cel mai bine cotloanele unde se opreau banii – cu nume, funcţii şi aparteneţă politică ­, ştie sponsorii care fac să trăiască partidele şi mişcările populare. Pentru Scorniceanu de Băseşti, Duţă este perfect pentru a arunca pe piaţă un nou scandal. A mizat pe reacţia rapidă a USL şi a Antenei 3. Când trimiţi prin decizie prezidenţială un adversar ţintit al lui Ponta să lucreze în instituţia de unde fusese debarcat chiar de criticile lui Ponta nu este un casus belli? Premeditarea conflictului este evidentă.

Ce urmăreşte Băsescu prin sfidarea pactului de coabitare? Vrea să arate în faţa susţinătorilor că este încă un animal politic viu; că poate să lovească iar în toate direcţiile, ca în vremurile lui “bune”?  Premierul s-a delimitat diplomatic faţă de reacţia Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate care acuza Cotrocenii de practici mafiote prin numirea lui Duţă în Consiliul ei de Administraţie. Victor Ponta a spus că CNAS a folosit limbaj instituţional neadecvat, dar nu uită să menţioneze că Duţă este cercetat penal de DNA chiar pentru administrarea Casei.

Scorniceanu de Băseşti are un interes cu totul special pentru a plasa în interiorul CNAS un “emiţător”. De ce a vrut să ataşeze de emiţător şi o bombă cu fitilul aprins, rămâne să ne explicăm în următoarele zile. Dacă doreşte cu lumânarea un conflict cu Victor Ponta, pare să-l fi găsit.

Starea de echilibru, de linişte, evident că nu-i prieşte lui Băsescu Traian. Nu numai că recunoaşte public aceasta, dar şi acţionează. În cele mai multe cazuri, pentru a stârni vâltoarea muşcă şi fuge, ca maidanezul. Acum îl va sacrifica pe Duţă, readus brusc în atenţia DNA într-un dosar aflat în nelucrare. Kovessi va arăta că lucrează, că e imparţială şi îl va băga în transpiraţii pe fostul coleg din clubul celor cu Naşul în suflet. Pe de altă parte, episodul Duţă arată limitele coabitării şi reaminteşte să Scorniceanu lucrează zi şi noapte.

×